Vinriket i öst – Österrike

Foto: Marcus Wiesner

 

Oavsett hur man tänker berätta om vinlandet i öst, måste det inledas med det som en gång i tiden gjorde att man idag producerar vin av högsta kvalitet. Förmodligen är det få av er läsare som missat den ”stora vinskandalen”, men vi tar det från början.

Efter skandalen följde ett par tuffa år såklart och det var under dessa som man även la grunden för de lagar och kvalitetskrav som finns idag.

Österrikes vinhistoria tar oss långt tillbaka i tiden och i Burgenland har man gjort vin sedan 700 år före kristus. Förmodligen var det Kelterna som utvecklade den första vinkulturen och därefter romarna, som mer eller mindre varit inblandade i all vinproduktion i Europa. Dock drog sig romarna tillbaka någon gång runt 400-talet och vinkulturen stannade av ett par hundra år framåt  tills kejsaren Charlemagne, även kallad Karl den store, väckte upp intresset igen under sina levnadsår mellan åren 742 – 814. Under sin tid vid tronen härskade han över Frankrike, delar av Tyskland och Italien, samt Schweiz och Österrike.
Därefter följde ett par hundra år när munkarna klev in i vinproduktionen och i samband med det, som flera andra ställen runt om i Europa när kloster tog över vingårdar, blev produktionen effektivare och tillverkningen utvecklades framåt. Till exempel började man odla druvor som passade marken och området, som man sammanfattningsvis kallar terroir och då menar man klimat, jorden, terrängen och traditioner.
Ett par årtal som är viktiga i Österrikes historia är bland annat 1170 och 1327. Förstnämnda är det året då invånarna i Wien fick köpa sin egna vinmark och vid det andra årtalet blev det tillåtet att servera vin för många vinkällare och begreppet Heuriger blev etablerat. Det var enklare tavernor där producenten fick servera sitt vin till besökarna som själva fick ta med sig mat om så önskades. Själva ordet kommer från heuriger Wein som betyder årets vin.
Även 1526 kan vara värt att nämna eftersom det var året då det första officiella Trockenbeerenauslesen görs. Tyvärr ett vin som dricks för sällan och nästan alltid kommer sist under en middag. Söta viner har annars en fantastisk förmåga att tillföra smakerna något extra i maten.
Nu följer ett par hundra år av både upp- och nedgångar för vinkulturen och intresset i Österrike. Dels ockupationer och ett ökat intresse för öl gör att man hamnar lite på efterkälken, men det vänder och 1860 grundas Klosterneaburg, landets första vinmakare utbildning.
Vi kommer in på 1900-talet och det är nu det verkligen händer saker. Efter att det införts vinlagar i början av århundradet, Habsburgska imperiet upplösning 1918 och år av krig i Europa rullar vinproduktionen på i det lilla landet. Då händer det – Vinskandalen 1985.
Glykol i vinet. Om man ska sammanfatta det kort och förmodligen tidningarnas rubrik på den tiden. 
Glykol i vinet. Om man ska sammanfatta det kort och förmodligen tidningarnas rubrik på den tiden.
Det som hände var att Österrikes söta viner var väldigt populära och billiga. Vintillverkarna hade använt dietylenglykol som sötningsmedel i dessa billiga viner och förvisso var det ingen människa som dog eftersom halterna var låga. Men det faktum att glykol, som man förknippar med att hälla i bilen, hade varit inblandat så dog mer eller mindre all export av Österrikes viner under en natt.
Men inget ont som inte har något gott med sig. Efter skandalen följde ett par tuffa år såklart och det var under dessa som man även la grunden för de lagar och kvalitetskrav som finns idag. Idag har man återigen ett högt anseende ute i världen och fantastiska viner.
2001 införs även ett nytt koncept i appellationssystemet, DAC – Districtus Austriae Controllatus. Vinet ska vara typiskt för sitt ursprung och krav ställs på druvsorten, alkoholhalt, odlingsmetoder och det måste genomgå en smakpanel. 2002 införs det första gången i regionen Weinviertel.
Idag är tio av 14 distrikt betecknade som DAC och senast att klassificeras var Carnuntum som blev en DAC region 2019.
Foto: Marcus Wiesner
Klimatet i Österrike skiljer sig men det är i grunden ett kontinentalklimat och så gott som all vinodling sker på östsidan av landet, längs med floden Donau och dess bifloder som påverkar klimatet. Det förkommer även olika mikroklimat och en stor påverkan av medelhavet i regionen Steiermark. I Niederösterreich har man även en världens längsta växtsäsonger på 200 dagar.
Text: Mats Garb
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.