8 vintips i december från TS och BS

Nya lanseringar under december. John Woxberg har tillsammans med Mats Garb plockat ut ett par vintips i TS och BS.

Varför inte skåla in nyåret med mousserat från England? Fortfarande är det få som har koll på att man faktiskt producerar vin över huvudtaget. Vinmakaren Mark Driver grundade Rathfinny och sedan man satte spaden i jorden har man idag 93 ha planterade vingårdar.

 

 

Tenuta San Guido Guidalberto 2018 

Art.nr 92150 Pris 349 kronor 

Ny lysande årgång av Guidalberto – Tenuta San Guidos andravin som år 2000 kom till för att se vad egendomen kunde göra med druvsorten Merlot samt för att man ville göra ett vin som kunde avnjutas tidigare än första vinet Sassicaia. Vinet är en bland på 60 procent cabernet sauvignon och 40 procent merlot. Vinet lagras 15 månader på delvis nya (30%) fat av fransk och amerikansk ek. Vinet visar upp en smak och doft av bland annat fat, mörka bär, svarta vinbär, plommon, tobak, lakrits och ceder. Detta vinet är ett sjukt prisvärt andra vin från producenten Tenuta San Guido som annars främst är känt för sitt flaggskepps vin Sassicaia. Här får man 5 flaskor Guidalberto jämfört med 1 flaska Sassicaia. Vinet klarar en del års lagring utan problem dessutom, men är väldigt trevligt att dricka som ungt. 
94 VP 

 

Tenuta San Guido Le Difese 2018 

Art.nr 92558 Pris 199 kronor

Tenuta San Guidos tredje vin Le Difese är en blandning av 70% Cabernet Sauvignon och 30% av Sangiovese. Vinet skapade vinmakaren Nicolò Incisa della Rocchetta som ett mer lättillgängligt alternativ att servera vid dottern Priscillas bröllop. Det blev så uppskattat av gästerna att man beslöt sig för att fortsätta producera det. Vinet bjuder på generös frukt med inslag av fat, körsbär, mörka plommon, salvia, fikon, kakao och ceder i både doft och smak. Vinet lagras 8 månader på franska barriquer och en tredjedel av faten är använda från det man gjort Sassicaia på. Vinet vilar 3 månader på flaska innan det släpps på marknaden. 
90 VP 

Diebolt- Vallois
Blanc de Blancs Millésimé 2012
Art.nr 95376 Pris 455 kronor
En Champagne som har legat på sin andra jäsning i flaska under 7 års tid och degorgerades under april 2020 i år. Vinet kommer dessutom från Cuis en Premier Cru vingård och Choulliy som är en Grand Cru vingård. Vinet har alltså legat 4 år längre på sin jästfällning än vad som är minimum kravet för att beteckna en årgångschampagne. Vinet visar upp en smak och doft av rostat bröd, kex, gula äpplen, päron, jäst, nougat, citrus och mineralitet.
93 VP 

 

Contratto
Millesimato Pas Dosé 2014
Art.nr 92658 Pris 219 kronor
Contratto drivs sedan 2011 av La Spinetta och vinmakaren Giorgio Rivetti. Förutom mousserande vin producerar man även vermouth samt röda viner från sitt andra företag La Spinetta. Jag hade möjligheten att besöka producenten i lilla byn Canelli i nordöstra Italien och Piemonte under hösten 2018. Kan varmt rekommendera ett besök här, och efter det kommer man förstå hantverket bakom vinet. Detta vinet har lagrats minst 40 månader under sin andra jäsning i flaska. Det är 4 månader längre tid mot vad som är lägsta och minimum kravet för en årgångschampagne i Champagne. Vinet är verkligen ett bra och elegant mousserande vin som är gjort helt enligt Champagne metoden. Jag personligen dricker detta vinet före många Non-Vintage Champagner. Vinet är gjort på 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Vinet visar upp en smak och doft av rostat bröd, jäst, med en krämig mousse, gula äpplen, päron, citrus, apelsin, nougat och mineral.
91 VP 

 

Bodegas Vega Sicilia
Valbuena 2015
Art.nr 95161 Pris 1250 kronor
Egendomen Vega Sicilia grundades grundades 1864 av Eloy Lecanda y Chaves i Valladolid i Ribera del Duero. Eloy bröt mot den spanska traditionen och planterade olika druvsorter från Bordeaux, bland annat cabernet sauvignon och merlot. Idag ligger fokus på druvsorten tempranillo men man använder fortfarande en mindre del bordeaux-druvor i produktionen. 1982 fick Ribera del Duero DO-status och samma år köpte familjen Álvarez bodegan. Vinet har lagrats på ekfat varav 80% var nya. 95% av faten var av fransk ek och 5% av faten var gjorda av amerikansk vitek. 

Vinet består av 95% Tinto Fino (Tempranillo) och 5% Merlot.
Vinet visar upp en smak och doft av bland annat tydlig rostad fatkaraktär, mörka körsbär, plommon, kaffe, choklad, korinter, tobak, och vanilj. Detta vinet kan lagras lätt 15+ år utan problem.
96 VP 

Bodega Aalto
Aalto 2018

Art.nr 95128 Pris 419 kronor
Bodega Aalto grundades 1999, och omfattar 43 hektar vinodlingar. Ribera del Duero ligger längs floden Duero i Kastilien-León. Över hälften av producentens vingårdar ligger högre än 900 meter över havet, och en tredjedel av vinstockarna är mer än 100 år gamla. Druvorna till detta vin kommer från nio olika byar i Burgos och Valladolid. Vinstockarna var 50 till 80 år gamla. Vinet har lagrats 16 månader på franska- och amerikanska ekfat varav hälften var nya. Vinet består till 100% av Tinto Fino (Tempranillo). Vinet visar upp en smak och doft av bland annat rostad fatkaraktär, plommon, mörka körsbär, peppar, vanilj, kokos, örter och espressobönor. Vinet kan lagras 10 år utan problem. 
94 VP 

Rathfinny Blanc de Blancs 2016
Art.nr 72557 Pris 395 kronor
360 fl

Fortfarande finns det en del föreställningar om vinerna som kommer från Storbritannien, men nu visar Mark Driver, grundaren bakom Rathfinny att satsningen som han och hans fru Chris gjorde verkligen var lyckosam.

För 10 år sedan planterades de första druvorna och idag finns 93 ha vingårdar. Metoderna vid är samma som i Champagne och inget har lämnats åt slumpen. Mark vill att vinerna som produceras ska spegla terroir i Sussex, hög frisk syra med koncentration och djup. 100% Chardonnay som ger en frisk och hög syra. Smak och doft av citrus, lime, äpple med en touch av mineraler och ett honungsavslut. Lagras 36 månader på flaska, dosage 4g.
92 VP

Rathfinny Blanc de Noirs 2016 

Art.nr 79432 Pris 395 kronor 
360 fl

Idag är Sussex Englands första PDO inom vin dvs skyddad geografisk ursprungsbeteckning. Och det tack vara att Mark Driver var den pådrivande kraften. Blanc de Noirs är gjort på 93% Pinot Noir och 7% Pinot Meunier.

Lagrat på flaska i 36 månader med en dosage på 3g. Smak och doft av jordgubbar, skogshallon, äpplen och brioche, rostat bröd tillsammans med en nötighet. 
92VP

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.