Allt du vill veta om Champagne

Champagne
Allt du vill vet om Champagne! Cheers!

Nu är det dags att skåla in det nya året och precis som miljontals människor runt om i världen gör vi det med Champagne såklart!

Vinet som har sin härkomst från norra Frankrike och distriktet Champagne, cirka två timmars bilfärd från Paris eller 40 minuter med tåg.

Namnet är skyddat genom lag inom Europa, inget annat mousserat vin får kallas Champagne om det inte kommer härifrån. Men bli inte förvånad om det stöter på en rysk Champagne, för lagen gäller inte utanför Europa. Sen kanske det inte är någon toppenidé att köpa en rysk Champagne ändå.

Myten säger att det var i Champagne som det första mousserande vinet tillverkades, men det finns bevis som säger att britterna hann före. Det vi kan konstatera är att britterna hjälpte fransmännen att sprida drycken runt om i världen och även hjälpte till med utvecklingen av flaskorna. Dock har produktionen av mousserat vin från Champagne pågått oavbrutet sedan 1700-talet och varje år ökar dess populäritet. Nya marknader bryts och eftersom Champagne inte får eller kan utvidgas, styrs priset av tillgång och efterfrågan, samt att det är dyrt att producera.

Men vad är Champagne?

Ett vitt vin gjort på tre olika druvsorter – två blå och en grön. Det finns även ett par druvsorter till men dessa är väldigt sällsynta, så vi lämnar dom utanför. Pinot Noir och Pinot Meunier är de två blå druvorna, medans chardonnay är den gröna. När man framställer Champagne använder man sig av en metod som kallas – den traditionella metoden. Först gör man ett helt vanligt basvin. Pressa druvorna och låter musten jäsa och bilda alkohol. Därefter häller man upp det på flaska för en andra jäsning och tillsätter lite jäst och socker.

Sen skickar man ner flaskan i källaren och under tiden som vinet lagras bildas koldioxid som i sin tur omvandlas till kolsyra. Och eftersom jästfällningen är kvar ger den karaktären av rostat bröd och brioche till Champagnen. Under minst 15 månader måste flaskan stanna där nere i källaren och under den här tiden snurrar man på flaskan och vänder den upp och ner för att få bottensatsen att rinna ner i halsen på flaskan och landa på korken. Sen är det dags för degorgering. Halsen på flaskan ställs ner i kylbad som håller minst 26 minus grader. Bottensatsen fryser till en ispropp och sen vänder man upp flaskan igen och avlägsnar korken, som oftast är en vanlig kronkapsyl, därefter  korken och därefter grimman.

En standarcuvée måste ligga minst 12 månader på jästen och därefter 3 månader i källaren. Om du ser en årgång på flaskan har den legat minst 36 månader och då är det en vintage Champagne. Det betyder oftast att det var en bättre skörd det året och för champagnehusen har det en stor betydelse om man kan ta fram en vintage just det året. Bättre kvalitet och högre pris.

Men det vanligaste är standard champagner och dessa ska smaka likadant varje år.

När du håller en flaska Champagne framför dig kan du ibland läsa Blanc de blancs eller Blanc de noirs. Det första betyder att vinet endast är gjort på chardonnay och det andra är gjort på pinot noir och pinot Meunier. Eller så gör man Champagnen på alla tre druvsorter.

Men om det används en blå druva, hur kan då vinet vara vit? Förklaringen sitter i skalen på druvan, det är där färgen kommer ifrån medans fruktköttet som ger druvmusten är näst intill färglös. Man skördar för hand och pressar sen druvorna försiktigt och avlägsna skalen direkt från musten. Du har säkert sett att det finns roséchampagne och när den tillverkas händer det att man låter skalen macerera, eller laka ut som det heter på svenska, en kort stund med musten. Men man får även tillsätta lite rött vin och det är faktiskt inte tillåtet någon annanstans än i Champagne.

Mer eller mindre klarar all Champagne av lagring men om du ska lagra Champagne gör du det helst med en årgångschampagne. En liten huvudregel att gå efter är att en standardchampagne klara flera år av lagring medans en årgångschampagne klarar årtionden. Så om du tycker att det skulle vara roligt att lagra en Champagne bör du välja en vintage eller prestige.

Champagne är indelat fem olika områden. Monatge de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte des Sézanne och Côte des Bar. Inom dessa finns det 17 grand cru-vingårdar som anses producera de bästa vindruvorna och 43 premier cru-vingårdar. Klimatet i Champagne är relativt svalt, men precis som runt om i världen påverkas man av klimatförändringarna och idag står miljöfrågorna högt upp på agendan hos producenterna. Jordmånen innehåller en hög halt krita vilket ger en speciell mineralkaraktär, dock finns det fler jordarter såsom lera, sand och kalksten för att nämna ett par. Det svala klimatet gör att syrahalten är hög och vinet blir friskt.

Champagne
Allt du vill veta om Champagne!

Vilken Champagne ska du välja då? Finns inget enkelt svar på den och förmodligen styrs du delvis av priset och tillfället. Dock borde du våga prova Champagne till mat. Det är en dryck som verkligen kan förhöja smakerna och till dessert ska du helst välja en med hög sockerhalt, en demi-sec. Och varför inte prova en roséchampagne till skaldjuren? Syran i Champagne gifter sig även bra med feta såser eller en klassisk Toast Skagen som aperitif.

Tänk på att det är svårt att behålla bubblorna om du inte dricker hela flaskan. Ska du sparar det måste flaskan stå riktigt kallt och på med korken. Kanske kan det hålla någon dag. Risken finns att bubblorna försvinner.

Visst ser det härligt ut när man poppar upp en flaska, men egentligen ska den öppnas försiktigt och den ska det vara rejält kyld. Den bör ligga mellan 6-9 grader. Champagneglas i all ära men om du ska prova Champagne gör du det med fördel i vanliga vitvinsglas.

Läs mer: Fira Champagnedagen! 

 

Vinsiders vintips!

Cuvée Prestige Rosé Millésime JM Gobillard & Fils, 2017

Nr 2735 Pris 309 kronor

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.