Mackmyra Whisky goes Efva Attling

Mångsidig konstnär. Ständigt aktuell. Whiskyälskare. Det är en väldigt snål sammanfattning av Efva Attling, som vi träffar under en lunch på Södermalm i Stockholm. Och som i samarbete med Mackmyra har tagit fram Moment Efva – en limiterad utgåva av svensk maltwhisky, lagrad på björkvinsfat. Med en silverglänsande kork, designad av Efva.

Efva Attling

Det är inte första gången som Mackmyra inleder ett samarbete med en känd svensk person. 2016 var Sandvikens stolthet Tomas Ledin i Bodås Gruva och provade sig fram till en kryddig och mjukt ekig whisky, som fick namnet Moment Ledin. Till sin hjälp hade han Mackmyras egen Master Blender Angela D´Orazio, som nu lyckats sniffa fram ännu en whiskykonnässör som fått sätta smak och namn på de omtyckta bärnstensfärgade dropparna.

Efva Attling är mest känd som smyckeskonstnär/designer och whiskyintresset är kanske inte lika välbekant. Som av en händelse delar vi båda dessa intressen, och vi konstaterar att whiskyn ganska oförtjänt fått rykte om sig att vara en ”manlig dryck”.

– Det är lite lustigt det där. Att det oftast är männen som dricker whisky och kvinnorna beställer drinkar. Man kanske inte ska använda ordet nyttigt i det här sammanhanget, men det är ju bara en massa socker i drinkar. Det känns mycket fräschare att dricka whisky, gärna med en stor och elegant isbit i.

Whisky med smak av björkvin

Bekantskapen med Mackmyra är inte helt ny. Efva och hustrun Eva Dahlgren köpte ett fat whisky till sönerna för några år sedan samt ännu ett fat tillsammans med goda vänner.

– Killarna var 14 och 18 år vid den där tiden så när de hade åldern inne var whiskyn både lagrad och uppskattad!

Efva och Eva är båda whiskyälskare och när det visade sig att Tomas Ledin fått göra sin egen whisky var det en självklarhet att tacka ja till Moment Efva. Inte minst då Efvas mamma Bojan kommer från trakterna kring Bodås Gruva, där Mackmyra lagrar sina fat.

– Angela D´Orazio och jag gick runt bland faten i gruvan och hon presenterade några olika typer av whisky för mig. Vi smakade oss fram och födde idén att slutlagra whiskyn på björkvinsmättade fat, för en härlig nordisk touch.

– Jag ville dock ha en lite rundare smak, lite mer sötma, så då tillsattes en liten del whisky med körsbärsvinsfinish. Och där satt den! Jag är så nöjd med slutresultatet och den fruktiga smaken med lena toner av ek och björkvin. En kvinnligare whisky helt enkelt!

efva attling whiskeyM som i Mackmyra och Moment

Efva Attling designar även glas för Orrefors och har gjort ett eget whiskyglas. Dock är det glaset inte under tillverkning än, men det verkar inte vara omöjligt med ännu ett projekt kopplat till whisky. I framtiden. Och på tal om design är korken på Moment Efva ett verk som bär hennes namn. Elegant silverfärgad med bokstaven M, som ska leda tankarna till svenska fjälltoppar och björkar. M som i Mackmyra och Moment.

– Jag hade gärna hyllat min mamma med den designade korken, men just ”mamma” och whiskykopplingen föll inte i god jord, säger Efva och ler. Så det fick bli M.

Vi har flyttat ut på trottoaren och njuter en kopp kaffe efter maten. Solen skiner och Efva byter sina egendesignade glasögon mot ett par dito solglasögon. Givetvis smuttar vi båda på varsitt glas Moment Efva, som har lätt kryddiga nyanser av röda bär, blommor, päronkola, vitpeppar, vanilj och en gnutta tobaksblad. Texturen är lätt oljig och medelfyllig och vi är rörande eniga om att pricken över i vore en isbit i glaset.

– Som jag sa tidigare borde många fler välja whisky i glaset istället för söta drinkar. Jag är av uppfattningen att livet är till för att njutas, men är samtidigt noga med både kost och träning. Innan lunchen var jag och tränade med min PT, Lovisa ”Lofsan” Sandström, jag boxas med Mikaela Laurén – och jag dricker gärna whisky eller bourbon. Dock inte samtidigt, säger Efva och skrattar gott.

Vi som närvarat på lunchen får en liten tygpåse med den designade silverkorken med oss hem samt en miniflaska Moment Efva.

– Marlene Dietrich hade alltid med sig en liten fickplunta, så låt mig följa med er på konserten eller utflykten! Korken varar för evigt.

 

Text: Marie Arpnäs

 

Fotnot: 4 111 flaskor av Moment Efva lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 11 september 2018, beställningsnummer 82277-01. Priset är 1 249 kronor.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.