Nu jäser nano-bryggerierna i våra egna kök

Finöl, fulöl… Allt fler öldrickare väljer bort en stor stark till förmån för en IPA brygd av kärleken till småskaligt, hantverksmässigt, skapad öl. Genom mikro- och nanobryggeriernas utveckling har vi fått en engagerad ölkultur i Sverige.

Text: Eva Rydinger

I över tusen år har Sverige bryggt öl. Det var munkarna som tog hit ölet och klostren utvecklades till rena mikrobryggerier. Fram på 1700-talet bryggdes ölen lokalt och var lika etablerat ute på godsen och gårdarna som att odla egna rotfrukter och grönsaker. Men hundra år senare gjordes en rad tekniska framsteg som la grunden för vår storskaliga bryggeriindustri.

Bubblan har spruckit

Efter stordriften har bubblan spruckit och trenden med små och lokala ölbryggerier är tillbaka, där den gemensamma nämnaren är en kompromisslös nybryggaranda med experimentlust och skaparglädje. De första svenska mikrobryggerierna etablerades för cirka tjugo år sedan. Idag finns närmare 200 mikrobryggerier i Sverige och intresset för olika typer av öl är enormt. Nu inför påsken går kreativiteten på högvarv och ett stort antal tillfälliga påsköl lanseras.

Men idag pratar vi också om nanobryggerier där hantverksmässiga metoder för att brygga öl står i centrum. Nanobrygd öl anses vara mer exklusivt då bryggsatsen ofta är under 50 liter. Varje brygd är unik och flaskorna säljs i begränsad och numrerad upplaga.

Idag kan faktiskt vem som helst starta ett litet nanobryggeri hemma i köket genom att köpa och använda färdiga kit som säljs på bland annat Cervera. Den urbana trenden att odla sina kryddor på balkongen blir allt mer populärt, så varför inte göra sin egen IPA? Mikael Zetterberg på Lilla Köksbryggeriet vet vad han pratar om:

– Att brygga öl är väldigt kul. Att brygga öl är också en bra plattform för att få utlopp för sin kreativitet. Vissa gillar att baka bröd, andra gillar att bygga modellflygplan … att brygga öl är en annan grej. Det kan också vara en rolig aktivitet att göra med andra, med kompisgänget eller partnern. Köksexperiment är alltid roligt!

Frida Ivansson på Cervera, ser ett stort intresse för ölbryggning hos sina kunder:

– Våra kunder är generellt väldigt mat- och vinintresserade så de brukar hänga med i trenderna. Både när det gäller ölbryggning men också produkter som förhöjer upplevelsen av ölen är väldigt populärt just nu, till exempel IPA-, stout och pilsnerglas.

Och det är inte svårt. Det tar inte längre än cirka två timmar och du behöver bara ett vanligt kök. Ett första steg på vägen är att skaffa startkitet med attiraljer som behövs för att komma igång. Ölbryggningskitet India Pale Ale är ett sådant. Hemma behöver du ha en stor kastrull, tratt, visp, slev och tomflaskor. Men börja i tid om ölen ska står klar vid en speciell tidpunkt. Egen påsköl kan bli tajt att brygga men till midsommar kan din egen brygd vara klar. Ölen måste nämligen processas i fyra veckor.

– Att brygga öl är kanske svårare än att köpa öl från Systembolaget, men absolut enklare än att laga en punka, menar Mikael Zetterberg.

Men renlighet är A och O inom ölbryggning. Ju större omsorg om hygienen, desto längre håller ölen och det blir mindre risk för bismaker. Det är få människor som känner till att öl är en färskvara och det är också en av anledningarna till att brygga hemma.

– När man brygger hemma får man färsk öl med färsk humle, något som inte riktigt går att uppnå med öl som står på varma hyllor på Systembolaget, berättar Mikael Zetterberg.

Ölbryggningskitet som säljs hos Cervera är komplett och innehåller en receptsats för färdig öl samt all nödvändig utrustning. En sats ger ungefär fyra liter välsmakande IPA.

– Smaken är kanon! Lilla Köksbryggeriets IPAHHH! är en fräsch India Pale Ale med tydlig smak och arom av exotiska frukter och citrus, avslutar Mikael Zetterberg.

I samarbete med Cervera.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.