Bilsemester: Hyra bil i Frankrike

Har du precis som många andra svårt att bestämma dig för vart i Frankrike du ska åka? Lockar storstaden Paris, samtidigt som du och medresenärerna vill se den franska landsbygden och dess omtalade vingårdar? Varför inte låta magkänslan avgöra vart ni ska åka när ni väl är på plats i Frankrike? Hyr helt enkelt en bil och vidga era vyer utan krångel!

Det är få länder i världen som har en så omtalad och vacker landsbygd som Frankrike, och det är en de populäraste destinationerna i Europa för de som tycker om att köra bil. Det franska vägnätet är ett av de tätaste i världen och det är enkelt att ta sig fram – förutsatt att man vet vart man ska och kanske undviker motorvägarna under de värsta rusningstiderna (som är mellan 07.00-09.00 och 16.00-19.00).

Köra bil i Frankrike

Eftersom Frankrike är med i EU är det ungefär samma trafikregler som råder i Sverige. Skyltarna har samma utseende och färg, men det kan gälla andra hastigheter på de olika vägarna, samt att det krävs att man har specifik utrustning, som t.ex. säkerhetsvästar, i bilen – vilket man kan få böter för om man saknar. Detta behöver man däremot inte tänka på när man hyr bil, och bilarna som jämförs hos hyrbilguiden.se/frankrike/ inkluderar även nödvändiga försäkringar samt har fri körsträcka.

När man väl har hittat en bil som passar ens behov, är det dags att fundera över vart, och hur man ska åka. Man kan välja mellan att köra på landsvägar och motorvägar, men man ska vara medveten om att det kan vara mycket trafik på båda vägarna. Motorvägarna i Frankrike är även belagda med en tull och man betalar helt enkelt för sträckan man har kört med kort eller kontanter via en automat eller bemannad station. Under de senaste åren har det pågått vägarbeten på flera vägar i Frankrike, men man ska vara medveten om att det fortfarande är ett pågående arbete och vissa vägar, framför allt i de södra landsbygdsområdena, kan vara i något sämre skick

Omtyckta rutter

Oavsett vad man vill se för något, om det är vingårdar eller historiska platser, så finns det gott om alternativ. I södra Frankrike finns det andlöst vackra rutter längs med Rivieran och om man väljer att resa under sommaren är ett hett tips att välja en bil med öppningsbart tak. Vill man verkligen göra en riktig rundtur tar det ca. 10 timmar att köra från Calais i norr till Côte d’Azur och på vägen får man en chans att se oändliga mängder av vingårdar.

Vill man däremot hellre känna på historiens vingslag finns det vackra vägar längs med Normandiekusten. Där har det utkämpats mängder av kända slag och det finns en egen historia och minst två museer vid varje landstigningsstrand.

Den som känner en viss oro över att bila, eller hyra bil i Frankrike, kan släppa de känslorna. Det finns inget som är enklare och det kommer definitivt att bli ett minne för livet.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.