Glöggtips – Topp 3

I de kyliga dagarna i december är det perfekt att värma sig med glögg. Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden.

Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vin. Då var det av hälsoskäl eller som smakförbättrare. Man vet att Gustav Vasa hade sitt eget kryddade vin som var en blandning av rhenskt vin, socker och honung, kryddat med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor m.m.

År 1609 dök uttrycket “glödgat vin” upp för första gången. Namnet syftar på tillverkningsmetoden, där en sockertopp dränktes in i cognac och antändes, varpå smältande socker rann ner i brygden och gav sötma åt glöggen.

I Sverige växte glöggens popularitet vid 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg. Det fanns både vinglögg och en starkare variant som kallades cognacsglögg eller julglögg. Man började förknippa glöggen med julfirandet och dekorerade etiketterna med tomtenissar som kokade eller smakade på den rykande drycken.

Här är våra topp tre glögg vi inte vill att ni ska missa denna vinter.

Plura Torpets Glögg. Perfekt som fördrink till julens alla festligheter. Kan drickas kall eller varm. Läs mer om om glöggen här.

Dufvenkrooks Original. Halvsöt, frisk smak med en aning kryddig ton av cognac, ingefära och mörka bär. Läs mer om glöggen här.

Kosta Ekologisk Vinglögg. Fyllig och välkryddad klassisk glögg. Tydliga inslag av kanel, kryddnejlika och kardemumma. Läs mer om glöggen här.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.