2019 års nominerade till Gulddraken

Hela listan med tillhörande motiveringar på de Stockholmskrogar och kaféer som blivit nominerade till Gulddraken 2019 äntligen är ute.

På måndag kväll, den 11 februari, utses en vinnare i varje kategori under en prisutdelning, ledd av DN:s Johar Bendjelloul och tidningens krogredaktör Elin Peters inför Sveriges krogbransch på Café Opera.

Bar

Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.

Ambar Tomtebogatan 22
Cadierbaren Södra Blasieholmshamnen 8
Papillon Bank Hotel, Arsenalsgatan 6
Tjoget Hornsbruksgatan 24
Videgård Sturegallerian/Humlegårdsgatan 17

Krog budget

Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Mahalo Vasastan Odengatan 26
Omnipollos hatt Hökens gata 1A
Soyokafé Sofielundsvägen 7
Scandwich Vattenledningsvägen 44
The Fishery Brunkebergstorg 14

Krog mellan

Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Hantverket Sturegatan 15
Ichi Timmermansgatan 38B
Portal St Eriksplan 1
Rinos Svartlösavägen 52
Videgård Sturegallerian/Humlegårdsgatan 17

Krog lyx

Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Gastrologik Artillerigatan 14
Nisch Dalagatan 42
Oaxen krog Beckholmsvägen 26
Rutabaga Södra Blasieholmshamnen 6
Soyokaze Frejgatan 3

Kafé

Ett Stockholmskafé gränsar i dag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Bullar & Bröd Valhallavägen 65
Café Pascal Södermalm Skånegatan 76
Fosch artisan pâtisserie Löjtnantsgatan 8
Gast Rådmansgatan 5
S:t Paul bageri Sankt Paulsgatan 24

– Gulddraken har ju delats ut sedan 2001, och de kategorier som var självklara då är kanske inte lika självklara längre. Länge var avsmakningsmenyer något som bara serverades på de lyxigaste ställena, men i dag har de blivit betydligt vanligare även på billigare krogar. Och i vilken klass placerar man ett ställe som serverar mellanrätter, där notan kan gå på allt från 500 kronor till 5000 beroende på hur mycket man unnar sig? Och är “lyx” bara en fråga om pris eller kan det också handla om upplevelse? Sådana frågor har vi diskuterat mycket i juryn i år, säger Elin Peters mat- och krogredaktör på Dagens Nyheter och ansvarig för juryn.

Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Krogkommissionen består av representanter från DN:s redaktion och alla nominerade har testats anonymt, vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köket avgör också bedömningen.

Den 11 februari utses vinnaren i respektive kategori inför Sveriges krogbransch på Café Opera i Stockholm.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.