Nobelmenyn 2019 och serverad dryck

Nu kan vi äntligen dela med oss av Nobelmenyn 2019, framtagen av den prisbelönta kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos. Nobelmiddagen 2019 med tillhörande fest tog plats 10 dec i Blå Hallen på Stockholms Stadshus.

Nobelmenyn 2019
Kocken Sebastian Gibrand

Nobelmenyn 2019

Förrätt: Kalixlöjrom med gurka, inlagd kålrabbi, krämig dill- och pepparrotsås.

Huvudrätt: Anka fylld med svart trumpetsvamp, citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, inlagd gulbeta och anksås. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök.

Efterrätt: Hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Nobelmenyn 2019
Konditor Daniel Roos

 

Dryckesmenyn på Nobel 2019

Taittinger Folies de la Marquetterie

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano DOCG Pagliareto 2015

Weingut Jurtschitsch 2017 Eiswein Grüner Veltliner

Grönstedts Cognac VO

Facile Punsch

Nobelmenyn 2019
Foto: Anders Wiklund/TT

 

Historik

Sedan det första nobelpriset delades ut 1901 har prisutdelningen följts av en bankett känd som Nobelbanketten. Då den allra första banketten hölls 1901 deltog 113 personer. I takt med att prisets anseende ökande, ökande även antalet deltagare. 2011 var det omkring 1 300 gäster som deltog. Banketten har hållits varje år med undantag för åren kring första och andra världskriget samt 1907 då Oscar II hade avlidit och 1924 då inga av nobelpristagarna kunde närvara.

Här hittar ni lista över menyer på Nobelbanketten genom tiderna.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.