4 generationer fine wine från Righetti

Tradition och hantverk med elegans och gärna låg sockerhalt. Så definieras fine wine från vinhuset Luigi Righetti där vinstockarna har fått omtanke och kärlek genom fyra generationer.

Idag leder bröderna Righetti vingården tillsammans med familjen. Gianmarias och Giuseppes far tog över produktionen på fyrtiotalet och trots sin aktningsvärda ålder är Luigi fortfarande med i den dagliga driften. Det var också han som la grunden för export och internationella framgångar. Vinhuset Luigi Righetti räknas som en av Italiens största, privata vinproducenter av bland annat Amarone – ett vin som blivit älskat kanske speciellt i Sverige.

Vurmen för Italien

Så hur mycket kan svenskarna älska italienska viner? Väldigt mycket. I början på nittiotalet exporterade Righetti sina första Amarone-viner till Sverige. Detta var starten på en lång kärlekssaga. Och det är export som gäller för Luigi Righetti. Varje år produceras uppåt 2 miljoner flaskor vin där 95 procent går på export varav 25 procent till Sverige. Stilen – varma, robusta, fruktiga och smakrika viner – passar helt enkelt det svenska köket och värmer kylslagna nordbor.

Lägre sockerhalt ett riktmärke

Under de senaste åren är det allt fler som pratar om fine wine. Är det en backlash efter boxvinernas intåg? Fine wine är oftast lagrade men omhuldas framförallt av ett större hantverk kring vinet, har låg sockerhalt och kommer från erkända vingårdar likt Luigi Righetti. Att få ner sockerhalten på viner har drivits på av bröderna Righetti. Gianmaria är av den uppfattningen att viner kan prata för sig själva och behöver därför inte döljas av onyttigt socker.

Campolieti – ett fint fine wine

Righetti-viner klassas generellt som fine wine och vinhusets viner på Systembolaget gör det definitivt. Ripassovinet Campolieti är Righettis trotjänare på den svenska marknaden och ett fint exempel på fine wine där sockerhalten ligger under tre gram. Vinet har funnits med länge och hela tiden haft en jämn kvalitet genom åren och får ständig fina betyg och recensioner.

En vanlig missuppfattning är att fine wines alltid är dyrt. Detta är inte sant men möjligen finns en magisk gräns runt 100 kronor som man helst bör komma över. Trenden växer och ser man till försäljning är snabbast växande segment nu viner på 100-120 kronor. Många söker också efter viner med ett givet ursprung, man vill helt enkelt veta var vinet kommer ifrån.

Och bröderna Righetti är med sin tid och har utvecklat ett modernt vineri där det ursprungliga familjehemmet agerar torkvind för druvorna som ska processas till en Amarone eller Recioto. Ett ursprung att tänka på när du öppnar en flaska fine wine från Luigi Righettis vingårdar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.