Alkoholfritt vin? Så här går det till och tips på viner!

Hur går det egentligen till när man gör alkoholfritt vin? Det har vi tagit reda på! Dessutom bjuder vi på lite tips på viner du finner på Systembolaget.

Att göra alkoholfritt vin har visat sig ha sina utmaningar. Man får börja med att göra ett vanligt vin och sedan avlägsna alkoholen. För att klassas som alkoholfritt vin får vinet innehålla max 0,5 volymprocent alkohol.

Eftersom alkoholen faktiskt är en smakbärare kan alkoholfritt vin inte smaka som ett vanligt vin. Oundvikligen går en del aromer förlorade i processen. Därför är det fördelaktigt att arbeta med ett smakrikt vin som basvin.

Hur framställs alkoholfritt vin?

Alkoholfritt mousserande vin görs på ett stilla basvin som avalkoholiseras. Sedan tillför man bubblorna med kolsyra.

Den absolut vanligaste metoden för att ta avlägsna alkoholen är vakuumdestillation.  Vin förs in i en hög kolonn där det bildas ett vakuum då luften sugs ut. Det lägre trycket gör att alkoholen kokar redan vid normal rumstemperatur och kan separeras. Man undviker höga temperaturer och minskar risken för “kokta” smaker i det färdiga alkoholfria vinet.

En annan metod är så kallad omvänd osmos eller membranfiltrering. Enkelt förklarat är separerar man alkoholmolekylerna från vinet med hjälp med tryck.  Vin förs in i en kolonn med två behållare, åtskilda av ett syntetiskt, halvgenomträngligt membran. Yttre tryck tvingar alkoholmolekylerna att vandra genom membranet och kvar blir den alkoholfria vätskan.

Slutligen används en metod som kallas Spinning Cone Column, som är vanlig i Nya världen.  Som namnet antyder häller man vinet i en kollon med två roterande koner. Tack vare centrifugalkraft omvandlas vinet till en tunn hinna av vätska. Arom- och smakämnen behålls med hjälp av kvävgas. Dessa ämnen kondenseras och separeras från vätskan. Vinet passerar sedan konen ytterligare en gång vid en något högre temperatur, för att avlägsna alkoholen. Arom- och smakämnena återförs sedan till det alkoholfria vinet, som till sist blandas till sist med lite ojäst druvjuice.

Tips på alhoholfria viner på Systembolaget

Santa Monica Organic White

Nr 1977, 49 kr

Här finner vi ett vin med mycket fruktig smak och inslag av persika, päron, mango och slutligen ananas. Serveras helst vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, eller till vegetariska rätter.

Domaine de la Prade

Nr 19000, 89 kr

Detta är ett ungdomligvin med fruktig smak och inslag av plommon, blåbär, örter och till sist smörkola. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött eller till vegetariska rätter.

McGuigan Delight

Nr 1919, 59 kr

Ett blommig, pärlande vin med fruktig smak och sötma. Inslag av fläder, päron, gröna äpplen och även citrus. Serveras vid 6-8°C som sällskapsdryck eller till frukt- och bärdesserter.

Rawson’s Retreat Cabernet Sauvignon

Nr 1929, 59 kr

Denna Cabernet Sauvignon har mycket fruktig smak med inslag av svarta vinbär, blåbär, örter och lakrits. Serveras vid 14-16°C till rätter av ljust kött.

Jacob’s Creek UnVined Riesling

Nr 1935, 59 kr

Här är en Riesling med fruktig, ungdomlig smak med liten sötma, inslag av päron, gröna äpplen, honung och lime. Serveras vid cirka 6° C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk och skaldjur.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.