Han är Mr Amarone med hela världen

Sandro Boscaini – ägare till Masi – är Mr Amarone med hela vinvärlden. Med vingårdar i dalen Vaio dei Masi skördar producenten internationella framgångar.

I hjärtat av Valpolicella ligger Vaio dei Masi – och vingården som familjen Boscaini har drivit sedan slutet av 1770-talet. Masi är ett av Italiens mest ansedda vinföretag och omfattar hela sjutton vingårdar där Amarone-vinet stoltserar som företagets flaggskepp. Men succéer skapar sig inte självt även om distriktet är förförande vackert och druvorna av förnämlig kvalitet. Bakom de exemplariska framgångarna strävar eldsjälen Sandro Boscaini – Mr Amarone – tillsammans med sonen Raffaele och dotter Alessandra, som äger och driver vingården.

Internationella framgångar

Men Amarone har inte alltid varit vinkännarens första val. Vinet förde en undanskymd tillvaro fram till mitten av 60-talet och det var i stort sett bara vinodlarna själva som drack det. Då var kvaliteten varierande. Produktionen var annorlunda. Att Amarone slog internationellt är helt Sandro Boscainis förtjänst. När han tog över företaget efter sin far gjorde han vinet modernt och anpassat för att passa bättre till maträtter. Idag görs Amarone på druvor från de egna gårdarna i Valpolicella som har fått torka över vintern, minst under 100 dagar innan de pressas och får jäsas till vin.

Svenskarna älskar Masi

I februari 1994 lanserade Sandro Boscaini det första Amarone-vinet i Sverige – Vaio Armaron. År 2015 blev vinet det första från Veneto som kvalade in på Wine Spectators topp-tio-lista i konkurrens med viner från hela världen. Sedan nittiotalet har svenskarnas förhållande till vinet varit en ren kärlekssaga. Ja, alla som över huvud taget är något vinintresserade lär någon gång ha provat en Amarone. Svenskarnas förkärlek till Masi:s viner har därmed gjort Sverige till en stor marknad för vingården och Vaio Armaron finns fortfarande på några av Systembolagets hyllor samt Masi:s flaggskepp Costasera Amarone och Campofiorin.

Alla vill göra ”Amarone”

Sandro Boscaini är stolt över sitt livsverk. Men inget är gratis. Sandro Boscaini missionerar hela tiden för att skydda Amarones anseende. På marknaden finns nämligen bleka kopior som lämnar solkiga avlagringar på varumärket. På Systembolagets hyllor finns varianter och ordlekar för Amarone. Andra är rena förfalskningar som inte ens kommer från Valpolicella. Sandro Boscaini skulle önska att de fanns strängare regler för produktion av dessa viner. Produktionskostnaden för ett vin gjort på torkade druvor, måste få kosta. Minst 250 kronor bör man betala för en ”riktig” Amarone. 

masi

Campofiorin – världens första Ripasso

En annan smakrik historia är den om Campofiorin – vinvärldens verkliga klassiker. I kölvattnet av Amarones ohejdade framgångsvåg funderade Sandro Boscaini kring hur Masi kunde öka intresset för Valpolicellas andra viner. En helt ny vintyp utvecklades – Ripasson. Målet var en kombination av den lätta elegansen hos de enkla Valpolicella-vinerna och kraften och komplexiteten hos Amarone-vinet. Hösten 1964 skördade man de första druvorna. Och när Sandro Boscaini presenterade det färdiga vinet 1967 var de få som kunde ana vilken framgångssaga Campofiorin skulle bli.

Så om du aldrig tidigare provat ett vin från Mr Amarone, varför inte börja med deras flaggskepp Masi Campofiorin till helgen?

Du kommer inte bli besviken.

 

Skribent: Eva Rydinger

 

Viner från Masi på Systembolaget:

Vaio Armaron                      art nr 2419

Costasera                             art nr 2345

Campofiorin                        art nr 5123

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.