John Woxberg tipsar om viner!

John Woxberg, ny dryckesskribent på Vinsider och sommelier till vardags på At Six i Stockholm. Han startade sin bana på Systembolagets butik Flygstaden i Halmstad och utbildade sig därefter till Sommelier på Restaurangakademien. 2018 tävlade han i SM för Sommelierer som arrangeras av Svenska Sommelierföreningen.

Foto: Derin Sunneson

John tipsar om vin från Systembolaget fasta sortiment, beställningssortimentet eller tillfälliga sortiment. Huvudsaken är att det finns. Och att det är gott!
Personligen dricker han helst juicy Pinot Noir med mycket kropp från sitt favoritland USA. Viktigt är att det finns en frisk syra som håller alla delar och komponenter på plats. Det finns även utrymme för en riktigt knastertorr Riesling från Tyskland eller Österrike. Gärna med en pärlande och mousserande textur.

– Den här gången väljer jag att tipsa om ett par viner från Systembolagets tillfälliga sortiment “Små partier” som släpptes den 7 september. Oftast brukar det bli ett jäkla spring bland hyllorna och snabbt utplockat men det finns lite kvar och dessa tänkte jag tipsa om. Innan någon annan hinner lägga vantarna på dem.

VSP (Vinsider Poäng)

0-50: Håll dig borta från det här!
51-70: Hmm…kom igen nu, bättre kan ni!
71-80: Helt okej!
81-90: Yes! Nu snackar vi vin!
91-97: Vad väntar du på? Köp! Beställ! Skynda!
98-100: Hur ska jag någonsin kunna dricka ett annat vin? Världsklass!

La Spinetta ”Ca´di Pian” Barbera d´Asti 2015

Art.Nr: 95880
Pris: 185:-
Leverantör: Enjoy Wine & Spirit AB

PK-huset i Stockholm hade 120st flaskor av det här härliga vinet på lanseringsdagen 7/9. Alla flaskor såldes slut första dagen. Det får man ändå räkna som ett väl godkänt betyg. Men lugn! Nu har de fått in fler flaskor så det är inte för sent för dig att få tag i ett väldigt bra vin för inga pengar alls nästan. Jag älskar producenten och modernisten La Spinetta och köper detta vin varje år det släpps och jag blir aldrig besviken. Det visar upp ett snyggt register av alla viktiga delar en bra Barbera skall ha; hög frisk syra som är ryggraden i vinet, en bra kropp och lagom sträva tanniner, frukterna och smakerna i både doft och i munnen är mörka körsbär, hallon, blåbärskarameller, viol, följt av kaffe och mörk choklad med en pepprighet från de mediumrostade franska ekfaten som vinet fått vila på i 12 månader. Vinet orkar dessutom med lagring mellan 5-6 år.

Felsina ”Berardenga” Chianti Classico 2015

Art.Nr: 95862
Pris: 179:-
Leverantör: Vinunic AB

Jag befann mig faktiskt i Italien på semester och i hjärtat av Chianti Classico detta året mitt under sommaren och det är sällan jag har upplevt sådan värme som det var här. Året 2015 anses vara ett riktigt super år i Toscana och speciellt för druvan Sangiovese, vilken är 100% i detta vin. Samtliga druvor kommer från 11 olika Félsinaägda sangiovesegårdar som håller sig innanför Chianti Classico-området. Vinet har en jämn balans mellan fyllighet, strävhet och fruktsyra och inget av dem sticker ut direkt mer än någon annan. Smakerna i både doft och i munnen är bland annat mörka körsbär, salvia, röda skogsbär, röd blodgrapefrukt följt av kryddiga inslag av peppar kanel och en del choklad som kommer från lagringen i medelstora ekfat i 12 månader- Sen får flaskan vila i minst 3 månader, så att vinets alla komponenter flyter ihop och hittar en harmoni. Även det här kan lagras några år

Brancaia Cabernet Sauvignon 2016

Art.Nr: 95765
Pris: 199:-
Leverantör: Johan Lidby Vinhandel AB

Jag hade möjligheten att träffa vinmakaren Barbara Widmer från Casa Brancaia i början av 2017 och provade då igenom alla deras viner som fanns buteljerade och på plats. Druvorna från det här vinet kommer från deras egendomar i Maremma trakten i Toscana, som ligger närmre kusten och där man också odlar mer internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Vinet smaker och doftar mörk blå frukt, svartvinbär, cassis, ceder, blåbär, mörk choklad med en len eftersmak av vanilj som förmodligen kommer från fathanteringen då vinet spenderat 12 månader på franska tonneaux som rymmer 500 liter. Vinet orkar några år av lagring och kommer då förmodligen utveckla mer aromer av cigarrlåda och ännu mera sekundära aromer.

Macán Clássico

Art.Nr: 95822
Pris: 319:-
Leverantör: Janake Wine Group AB

När två kultförklarade och stora namn från två olika länder går ihop och startar ett samarbete betyder det inte alltid att det behöver bli bra, men här var det ganska väntat att det skulle bli succé. Benjamin de Rothschild från Frankrike och spanska vinfirman Vega Sicilia har här gjort ett vin som de kallar för ”Macán Clássico”. Vega Sicilia som tillvardags håller till i regionen Ribera del Duero och där man producerar några av Spaniens absoluta världsklass viner och mest exklusiva och svårfunna. Vinet kommer från Rioja och är gjort på Tempranillo druvor där man valt att använda fransk ek för att få en mer internationell stil och mer ”Bordeaux” inspirerad känsla. Vinet har smaker och dofter av mörka bär, körsbär, plommon, nyrostat kaffe, choklad, ceder, svarta vinbär. Vinet har bra kropp och fyllighet med en hög syra och alla de tre delarna har här integrerat väl med varandra. Vinet kan lagras.
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.