Lär dig mer om vin – vi tipsar

Vin har olika innebörd i olika kulturer, åldrar och platser i världen. För somliga kanske vin handlar mer om alkoholhalten än smaken. I kristendomen är nattvarden en viktig del i livet, där bröd och vin symboliserar Kristus kropp och blod. Men, oavsett vem du är så finns det mycket mer att lära sig om drycken som är över 6,000 år gammal!

Gå på en vinprovning

Under en guidad vinprovning får du lära dig mer om vinmetodik. Du använder dina sinnen i kombination med en typ av protokoll. Du tittar, doftar och smakar på vinet noga för att utforska nya nyanser som du kanske inte lagt märke till tidigare. Du kan också jämföra med andra viner, eller prova med tilltugg.

Om du exempelvis deltar i en exklusiv vinprovning med Taysta blir du guidad av en sommelier under kvällen. Det är intressant att upptäcka hur ost, choklad och andra tillbehör kan höja eller sänka vinupplevelsen.

Bli stammis på en vinbar eller ett vincafé

Ännu ett alternativ till att lära dig mer om vin är att besöka en vinbar eller ett vincafé i din stad. Där är drycken kvällens fokus även om mat och tilltugg också serveras. Tyge & Sessil är ett vincafé i Stockholm, ett av de bästa i hela Sverige faktiskt. Här är det fokus på naturliga viner som passar bra med mat – då får du också lära dig vad du kan tillaga hemma.

Också i Stockholm hittar du Folii, en spännande vinbar där menyn och vinlistan förändras dagligen. Det här är en bra plats att bli stammis på, eftersom varje besök är unikt. På 28+ i Göteborg hittar du en stämningsrik vinbar och vinkällare där du kan prova viner i gott sällskap. Här finns viner från några av världens bästa producenter, så håll hårt i hatten!

Läs böcker om vin

Ifall du är ute efter lite mer teoretisk kunskap eller historia om vin, då kan det vara intressant att investera i en eller ett par böcker om ämnet. Det är extra kul att kombinera teori med en praktisk vinprovning eller vinupplevelse.

En mindre bok om vin är en lagom lättläst bok som ger dig 100 fakta om vin och grundkunskaper. Det väcker vinentusiasmen och täcker ämnen från vad du serverar till vilket vin och hur du anordnar din egen vinprovning hemma. För mer bokinspiration kan du spana in AdLibris 10 bästa vinböcker. 

Gå på en vinkurs

Det är inte svårt att hitta en kurs i vin i Sverige. På the Winery Hotel kan du vara med på en heldagskurs om vin. Det passar bra för dig som har ett stort vinintresse och vill lära dig grunderna om druvor, tillverkning och mat- och vinkombinationer. Restaurangakademien erbjuder kurser för både nybörjare och för dig som vill bli sommelier. Det finsn kurser från hobbynivå till jobb helt enkelt.

Besök en vingård

Sverige är troligen inte det första landet du tänker på när du hör ordet ’vingårdar’. Men, du behöver faktiskt inte resa till Italien, Frankrike eller Spanien. Det finns ett antal fina vingårdar att besöka. Sverige är faktiskt ett erkänt vinland i norra Europa, och vi växer på marknaden.

Av naturliga anledningar hittas de flesta svenska vingårdar i Skånetrakten där klimatet är mildare. Det är en kul och intressant sommaraktivitet att vandra runt på en vingård och prova viner och kanske även stanna en natt. Om du är nyfiken, kika då på Sveriges bästa vingårdar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.