Vinkällaren – En investering för dina bästa viner

Att kunna sitta och smaka av ett vin med en grupp riktigt bra vänner och vinälskare är något som många ser som en lyx.

Det finns många som tycker om viner och även har ett par dyra flaskor hemma för de där riktigt speciella tillfällena. Men om du vill gå steget längre och det börjar bli trångt i skåpet i köket kan ett bra tips vara att bygga din egen vinkällare. Det behöver inte vara svårt eller bli allt för dyrt. Det finns dock ett par saker du bör tänka på innan du sätter igång.

Dina fina viner behöver en fin vinkällare

Att bara bygga ihop första bästa hylla som du hittar på IKEA och ställa den i källaren är absolut inte någon bra ide när det kommer till att bevara dina absoluta favoriter. Du bör tänka på alla de faktorer som kan påverka dina viner. Var och en av dem kan försämra kvaliteten och när du väl har investerat i en god samling viner bör de behandlas med största möjliga stolthet.

Många tycker att det inte är värt att bygga en vinkällare och att det blir för dyrt. Det viktiga är att du ser det som en säkerhet för dina viner. Om bygget kanske inte ingår i din dagliga budget kan ett privatlån vara lösningen. På den här webbplatsen kan du läsa mer om privatlån och jämföra de bästa erbjudandena.

När du planerar din vinkällare bör du tänka på allt från ljuset till fuktighet och temperatur.

Extremt ljus är skadligt för dina viner och din vinkällare bör vara helt mörk. Ljuset påverkar temperaturen i vinkällaren och vissa viner kan dessutom få färgförändringar av det.

Förvaringen är a och ö och påverkar hur lång tid dina viner håller och om de oxiderar eller inte. Vinet bör aldrig förvaras i upprätt läge utan bör ligga ned. Helst ett knappt horisontellt läge mot korken som bevarar fuktigheten i den.

Temperaturen kan räknas som den absolut viktigaste faktorn när du bygger din vinkällare. Oavsett om det är billiga viner eller det dyraste som finns på systembolaget bör de förvaras i en stabil och idealisk temperatur. Temperaturen som du bör försöka hålla är 10 ºC. Att investera i en bra termostat är viktigt då ett par grader upp eller ned kan påverka dina viners kvalitet.

Luftfuktigheten är något som få tänker på men den påverkar allt från etiketterna på flaskorna till att korkarna förlorar sitt format. Om de inte sluter helt tätt kan fukten tränga in i flaskorna och påverka kvaliteten på vinet.

Vilka viner är värdiga?

Vilket vin som du sedan köper för att placera i din nya vinkällare är dessutom mycket viktigt. Du bör självklart välja viner efter smak och tycke. Olika typer från olika regioner och självklart efter din budget. På nätet kan du hitta många prisvärda alternativ.

Till vardag rekommenderas att du har ett par flaskor mer alldagligt vin som kan drickas till lunch eller middag efter en lång dag på jobbet. Du behöver dock inte köpa vin bara för att det är dyrt. Pris och kvalitet hör sällan ihop. Spendera gärna lite tid på att leta efter och köpa viner med hög kvalitet. Passa på nu när du har en vinkällare av samma goda kvalitet.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.