Kataloniens Cava-producenter väljer ekologiskt

Katalonien, där Cavan är den primära exportvaran, är den region där allt fler mindre producenter väljer att satsa på ekologiskt jordbruk – men också större aktörer följer trenden. Även om det innebär en minskad produktion.

Nästan 90 procent av den totala Cava-produktionen i Spanien tillverkas i katalanska Sant Sadurní d’Anoia, ca 45 minuter utanför Barcelona.

Det var Joseph Raventós Fatjó som på sent 1800-tal åkte till franska Champagne på studieresa, och 1872 sägs den första Cava-produktionen ha ägt rum. På den tiden och fram till 1970 kallades drycken Champagna, ett uttryck som förbjöds när EU´s urspungsskydd trädde i kraft. Idag känner hela världen till de bubblande katalanska dropparna som Cava.

Sedan ungefär fem år tillbaka har ekologisk odling blommat ut som en samvetsgrann och modern produktionsfilosofi i hela vinvärlden. Och i Katalonien har framförallt de mindre producenterna anammat trenden, där all produktion sker utan bekämpningsmedel eller konstgödslad odlingsmark.

En av de lite större producenterna – som sedan 2015 är ekologiskt certifierade – är familjeföretaget Juvé y Camps med sina 2700 hektar odlingsbar mark.

Familjens flaggskepp, Reserva de la Familia, har producerats här sedan 1921 och man har som signum att vara den Cava-producent som först skapade ett torrt vin. Tidigare var Cava generellt ett sött vin, något som inte föll alla i smaken.

Förutom att vara Kunglig hovleverantör till det spanska kungahuset och vara ansett som ett av de mest respekterade husen i Katalonien säljer man årligen även 2,5 miljoner flaskor av sin Gran Reserva Cava, vilket innebär att den lagrats i minst 30 månader.

Sedan Juvé y Camps blev ekologiskt certifierade 2015 har man sett produktionen minska en aning, beroende på den höga andelen svinn och de mindre skördarna som kommer av man då helt slutade använda bekämpningsmedel. Men företaget menar att det handlar om kvalitet snarare än kvantitet, och de 140 anställda (som dubbleras under skördetid) både skördar druvor och vrider flaskor i vinkällaren för hand. Förutom ekologisk odling satsar man på mindre maskinell produktion och drar gärna åt det mer traditionella hållet.

För att hålla undan skadeinsekter som ofta plågar vinodlare fäster man ekologiska små, så kallade ”fermonpinnar” på vinrankorna.

På så vis ersätter man de klassiska bekämpningsmedlena. Fermonerna, ett feminint könshormon, utsöndras i luften och gör haninsekterna förvirrade. För mycket av denna, för dem attraktiva, doft gör att de inte finner honorna och flyger vidare. Inga ägg blir därmed lagda i odlingsmarken och man slipper kostsamma skadeangrepp.

Juvé y Camps har ställt om, men flera av de allra största Cava-producenterna i regionen har inte fullt ut anammat det ekologiska skiftet. Det är dock snarare än tidsfråga innan dessa också följer i spåren av både de mindre producenterna – och etablerade aktörer som Juvé y Camps.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.