Weinhaus Bettina Schumann prisas som ungt nytt vinhus

Att ge sig in i ett professionellt yrkesliv med en helt annan bakgrund i bagaget och dessutom göra det med passion. Det har en egen benämning i Tyskland, ”Querensteiger”, som stämmer väl in på skaparna av Bettina Schumann Weinhaus.

Weinhaus Bettina Schumann definierar sig som en producent av Bourgogneviner, med fokus på Pinot Noir, Pinot Blanc och Pinot Gris. Deras fokus ligger på vinframställning, men de har inga egna vinodlingar utan samarbetar med vinodlare som delar samma värderingar kring odling och vad de anser vara en hälsosam vingård. En hållbar arbetsrelation baserad på god kommunikation och rättvisa priser är viktiga ledord för alla inblandade parter. Vinhuset Bettina Schumann samarbetar med fem olika vingårdar i Kaiserstuhl-regionen för att hämta sina druvor, och deras Weinhaus betraktas som den snabbast stigande stjärnan på den tyska vinhimlen.

Weinhaus Bettina Schumann prisas som ungt nytt vinhus

Gammal italienare väckte vinintresset

Weinhaus Bettina Schumann består av Bettina själv och hennes partner Melanie Panitzke. Bettina Schumann, som man känner igen på de röda skorna, är född och uppvuxen i Berlin. När hon var tolv år gammal semestrade hon med familjen i Italien och fick smaka lite av en Vin Santo från 1905 – och blev begeistrad av den gamla dryckens fräschhet. Sedan gick det som det gick och Bettina började redan som tonåring köpa vinflaskor istället för nagellack – via sin pappa – och slukade vintidningar medan kompisarna läste om mode och skönhet. När hon var 16 år träffade hon av en slump en vinhandlare i Berlin som tog henne under sina vingar. Bettina studerade vinodling och oenologi och skaffade sig praktiska erfarenheter och kunskaper under vistelser i Nya Zeeland, Italien och Österrike. Sedan 2015 arbetar hon som konsult för vingårdar och stora vinodlarkooperativ i hela Tyskland med flera länder och har samtidigt förverkligat drömmen om att göra eget vin med Weinhaus Bettina Schumann tillsammans med Melanie Panitzke.
Melanie är född 1982, precis som Bettina, och kommer från norra Tyskland. Den goda maten, vinet och vingårdarna drog henne dock längre söderut. Hon hamnade i Köln och bestämde sig vid 25 års ålder för att slutföra sin sommelierutbildning. I åtta år har Melanie varit ansvarig för en av de mest omfattande vinlistorna i Tyskland på restaurangen Wein am Rhein. Därifrån gick hennes väg vidare söderut till regionen Kaiserstuhl för att där skapa utsökta viner tillsammans med Bettina.

Röda skor på flaska

Red Shoe Line är vinhusets flaggskeppsvin, medan The Gold Shoe Line är premiumalternativet. De flesta av Weinhaus Bettina Schumanns viner lagras i neutral ek, och endast några få får en antydan av ny ek. Bettinas rosé finns tillgänglig i ett begränsat antal magnumflaskor, eftersom det sägs vara den perfekta storleken för att vinet ska visa sin fulla potential. Alla namn som är associerade med Bettinas viner är inspirerade av hemstaden Berlin – Mittenmang, Famose Schose, och Achtkantig.
Weinhaus Bettina Schumanns viner är intensiva, klara och tillverkade med mycket omtanke och omsorg. De älskar att prova olika tekniker och experimenterar ständigt för att skapa det bästa möjliga vinet varje år. Allt från traditionell Pinot Noir till rosafärgad Pinot Gris och den vita Pinot Blanc används i deras vintillverkning. Deras viner har en igenkännbar stil som definieras av spontan jäsning, macerationstid och noggrann användning av ek.

Bettina Schumann producerar för närvarande sina viner på vingården St. Katharinen i Königschaffhausen. Jäsningen sker spontant på ekfat och för att säkerställa att inga träsmakstoner fastnar på gommen väljs träsorter, fatstorleken och barrique-proportionen individuellt. Under årgången 2016 producerades det 60 000 flaskor som bar Weinhaus Bettina Schumann-etiketten och de belönas årligen med fina priser och utmärkelser, som ”2022 – Snabbaste klättraren bland tyska vinmakare 2022”, ”Bästa rosévinet under 10 € 2023” och inte minst – ”2,5 stjärnor av tre möjliga av den ansedda tyska vinguiden Vinum 2024”. Aldrig tidigare har ett så ungt vinhus fått så många stjärnor.

Weinhaus Bettina Schumann prisas som ungt nytt vinhus

Övriga utmärkelser

2023 – Vinguiden Der Feinschmecker (finsmakaren) utser Weinhaus Schumanns ”PetNat” till ett av de 50 mest spännande vinerna 2023. Vinskribenten Jens Priewe beskriver det som funkigt, trendigt och lite galet.

2024 – Vinguiden Eichelmann ger Weinhaus Schumann 4 stjärnor av 5 möjliga med det övergripande omdömet ”En otroligt stark kollektion av såväl vita, som rosé och röda viner”. 4 stjärnor av 5 är unikt för ett så ungt vinhus.

2024 – Vinguiden Der Feinschmecker (finsmakaren) utser Weinhaus Schuman till en av de 555 bästa vingårdarna. ”Vilken fantastisk entré! Vi är mycket glada över att Bettina Schumann skickade in sin samling för första gången. Den som förväntar sig att de lite lekfulla etiketterna ska innehålla ett lika lättsamt, fruktigt innehåll får en överraskning. Vinerna kännetecknas av stark substans. Särskilt de vita vinerna glänser, med sina ljusa blommiga aromer. Rosén är också ett av våra val eftersom den imponerar med mycket krydda och kraft. Det mousserande vinet ”Schumann Selection” imponerar med sin fylliga, eleganta natur, fina jästaromer och fantastiska perlage.”

Här hittar du deras viner på Systembolaget

 

Schumann Haute Volaute Blauer Spätburgunder, 2018
Nr 57142 Pris 434 kronor

Schumann Famose Schose à la pink, 2019
Nr 50125 Pris 238 kronor

Schumann Famose Schose Grauer Burgunder, 2021
Nr 50671 Pris 198 kronor

Schumann Petnat, 2022
Nr 50893 Pris 245 kronor

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.