Fredagsdrinken – Cosmopolitan

Det är FREDAG! Och här kommer en klassiker som tar oss hela vägen tillbaka till Carrie och Samantha i Sex and the City! Fredagsdrinken – Cosmopolitan

Som drink är Cosmopolitan en klassisk sour. Det vill säga spritbas, söt likör och syra. Med den lilla formeln kan man skapa ett oräkneligt antal drinkar. Det är egentligen bara att experimentera fritt. Var denna cocktail kommer från är tämligen oklart. Bartendern och författaren Gary Regan gissar i sin bok The Joy of Mixology att den var en skapelse av någon amerikansk PR-byrå i syfte att sätta fart på försäljningen av Cointreau. Och det får man ju i så fall säga att de lyckades med. Om det var produktplacering eller ej ska vi låta vara osagt, men när Carrie Bradshaw, Samantha Jones, Charlotte York och Miranda Hobbes i Sex and the City svepte långa banor av “Cosmos” så gick beställningarna av Cosmopolitan cocktails i taket på barer över hela världen.

En annan sägen är att drinken är skapad av Melissa Huffsmith på Manhattan. Hon hade enligt egen utsago testat en liknande drink i Miami och sedan gjort en variant där hon använde Absolut Citron, limejuice och Cointreau och sedan några droppar tranbärsjuice så att drinken blev “…just barely pink”. Huffsmiths version har blivit en internationell standard för hur man tillreder en Cosmopolitan.

Ni som kan era cocktails ser att Cosmopolitan är en variant på Kamikaze med en skvätt tranbärsjuice för att får en glamorösare färg och ton av bitter sötma. Var försiktiga med tranbärsjuicen då den gärna tar överhanden totalt. Använd gärna koncentrerad tranbärsjuice och ta bara ett par droppar för att få den “…just barely pink” och med bara en lätt ton av tranbär.

Serveras i ett klassiskt Martini-glas, gärna så kallt det går. Garnera med fördel drinkglasets kant med apelsinskal eller lime för det där lilla extra.

Cheers!

Här hinter du fler FREDAGSDRINKEN

Bild och text är delvis plockat hos NIGAB

Skriv ut Pin
Inga betyg än

Fredagsdrinken - Cosmopolitan

Måltid Dryck
Keyword artiklar, DRYCK

Ingredienser

  • 3 cl Vodka
  • 2 cl Cointreau
  • 1 cl Färsk limejuice
  • En "dash" med tranbärsjuice

Instruktioner

Anteckning

  1. Häll ingredienserna i en shaker.
  2. Fyll den med is och skaka en bra stund.
  3. Sila upp i glaset och servera.
  4. Njut.
Cheeers!
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg