Beaujolais Nouveau premiär

Beaujolais Nouveau premiär
Beaujolais Nouveau premiär den tredje torsdagen i november. Foto: Kelsey Knight

Då var vi där igen! På torsdag är det dags för Beaujolais Nouveau premiär och världen ska få fira årets skörd.

Det började redan i mitten av förra seklet och stod sig stark under många år som en av de mest populära händelserna runt om i vinvärlden. Nästan lika snabbt som man dricker upp en flaska spreds trenden med beaujolais nouveau till jordens alla hörn. Men tyvärr när det finns pengar att tjäna och många vill ta snabba genvägar och trender kopieras så började kvaliteten bli allt sämre och när det var dags att ta lämna 1900-talet och ta steget in i ett nytt århundrade hade hypen lagt sig rejält och det var väl få som trodde att man skulle hitta tillbaka till ursprunget.

Men nya vinmakare tog över och tillbaka kom kvaliteten och återigen har Beaujolais Nouveau kopplat ett starkt grepp om vinvärlden.

Samma tidpunkt varje år, den tredje torsdagen i november. Hela iden med vinet är att det ska drickas ungt och i tankarna ska man ha att det bara var ett par veckor sedan det skördades. 

Traditionellt gör man Beaujolais Nouveau på druvan Gamay och med kolsyrejäsning dvs att man fyller en stängd ståltank med hela druvor och av tyngden krossas druvorna i botten och börja jäsa. Kolsyran bildar ett tryck och få i sin tur övriga druvor att spricka av trycket. Metoden ger mycket färg, fruktig smak och mjukare tanniner. 

Så passa på att knippa en Beaujolais Nouveau på Systembolaget eller så glider du förbi en vinbar på vägen hem från jobbet och njuter av årets vin första vin. 

Årets Beaujolais Nouveaus premiär på Systembolaget

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard, 2021
149 kronor, nr 95057

Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur – Bojo Time, 2021
89 kronor, nr 92625

Beaujolais Nouveau Les Griottes, 2021
149 kronor, nr 53873

Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature, 2021
129 kronor, nr 94255

 

LÄS MER: Tips på vin i BS

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.