Vintips i Systembolagets beställningssortiment

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hem-körning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud. 

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Serveras Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som du hittar i Systembolagets beställningssortiment och tillfälligt sortiment.

Här kommer jag att tipsa om mina personliga favoriter men göm inte – smaken är som baken. Svintrist om vi alla skulle gilla samma sak.
Vintips i Systembolagets beställningssortiment
Bodega Roda Blandlåda Vertikal
Spanien, Rioja 
Nr 52415 Pris 1494 kronor 
6 flaskor à 500 ml 3000 ml
Kan det här vara en av mest bevarade hemligheterna som finns i Systembolagets beställningssortiment just nu? Och i samma stund som du läser det här finns det en risk att lådan är slut. När jag sprang på den här för någon vecka sedan fanns det 40 lådor kvar. 
Att RODA är populärt i Sverige råder det ingen tvekan om. Vid varje lansering brukar det snabbt ta slut och med den här lådan finns det en möjlighet att lägga vantarna på tre RODA I med årgång 2011, 2012, 2013 samt RODA med årgång 2013, 2014 och 2015. En möjlighet att hålla en vertikalprovning där jag skulle rekommendera att hålla en för RODA I och en för RODA, alltså inte tillsammans. Det är inget snack om att det här är toppviner men för att göra det tydligare bör man dela upp. Här går alltså att få tag på RODA I 2011 som är den sista som finns av den årgången. Och för alla som koll på producenten Bodega Rodas viner, så vet man att det här var ett fantastiskt år. Tydlig mörk frukt som tillsammans med syran och kryddigheten verkligen tar vinet till sin höjd. Allt i perfekt balans. Jag skulle rekommendera att avsluta med den. Och du kommer inte bli besviken på resan dit.
Bodegas Roda grundades 1987 av de två familjerna Rotllánt samt Daurella. Ur dessa båda efternamn bildades namnet RODA. Bodegas Roda brukar numer kallas för en “traditionalist bland modernisterna”. Grundbultar i Rodas filosofi har sedan starten i början på 1990-talet varit att producera viner som uttrycker druva och plats – i kontrast till Riojas långa tradition av ekfatslagring.
Vintips i Systembolagets beställningssortiment
La Grola, 2016
Italien, Venetien, Verones
Nr 42334 Pris 189 kronor 
För att det ska bli tydligt är det här inget amaronevin, men bakom det här vinet hittar vi en av Italiens främsta producenter av Amarone, Allegrini. La Grola kommer från namnet på vingårdsläget  i byn Sant Ambrogio di Valpolicella. Det är här kullen med samma namn ligger och ett flertal topproducenter har hittat hit. La Grola består av två druvor, där Corvina Veronese består av ca 90 % och resterande 10 % är Oseleta. Mörka mogna bär tillsammans en hög syra, kaffetoner och mjuka inställsamma tanniner gör det här mycket lättdrucket och framförallt gott. Ett vin till lammet.
Langhe Rosso, 2020
Italien, Piemote
Nr 73279 Pris 124 kronor
Tidigare årgångar har varit som husvin under stunder. Det är en svårlagen Italienare som är prisvärd på den här nivån. Pigga och härliga bär där jordgubbarna sticker ut mest tillsammans med körsbären, hallonen, läder och skogen. Det finns lite tanniner men det är mer som en smekning än motstånd. Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Var för sig är dom alla fantastiska och nu tillsammans också. Aldrig fel med en flaska hemma om du får oväntat besök och personen i fråga har med sig en pizza.
I Fabbri Chianti 
Classico Lamole, 2019
Italien, Toscana, Chianti 
Nr 93202 Pris 179 kronor
Den här finns inte i BS utan lanserades för ett tag sedan i TS, så för varje dag som går försvinner möjligheten att lägga vantarna på denna bastflaska. Och det finns väl en liten risk att man låter den ostört stå kvar på hyllan när man passerar den. För många dra på näsan när man ser basten och tänker på billigt syltavin. Glöm det. Plocka den. Ta hem den. Spar den eller drick den. Men låt den inte stå kvar där i butiken. För dra mig baklänges bakom en liten häst med vagn vad bra det här är! Vill du stila bland dina vänner kan du slänga dig med ”Fiasco”. Då har du berättat namnet på flasktypen. Sen när du häller upp vinet kommer ni att känna en härlig bärighet där körsbären sticker ut. På det kommer det salvia och mandelmassa. Allt i en perfekt balans med struktur och avslut som ger mersmak.

Arinto dos Azores Sur Lie 
Portugal, Azorerna, Pico 
Nr 92351 Pris 269 kronor
Släpptes nyligen i TS. Friskt, fruktigt och man påminns om sommarens varma dagar. Men det finns en struktur och det är mer komplext än så. Gjort på Portugals egna druva Arinto som ger viner med hög syra och tydliga toner av citron, men här finns något mer och djupare. Odlas i vulkanisk jordmån nära havet vilket ger vinplantorna vatten både från havet och regnvattnet. UNESCO har klassat dess växtplats som världsarv eftersom plantorna växer i ett rutnät av murar ”currais” och skyddas från vind och saltstänk och som skapar ett mikroklimat
3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.