Casa Relvas med ett hållbart hantverk i fokus

Casa Relvas med ett hållbart hantverk i fokus
Foto: Casa Relvas

Säg Portugal och många tänker på ljuvliga stränder, surfing och golf. Korrekt, men lägg till vin i listningen så blir helhetsbilden än mer sann. Och god. Vi gör en djupdykning hos familjeproducenten Casa Relvas, som månar om druvor, hållbarhet – och korkekar.

Du hittar Casa Relvas i varma, soliga Alentejo i den södra delen av Portu-gal. Här har man utmärkta förhållanden och förutsättningar för att odla druvor. Dessutom hållbart och med passion för slutresultatet, vinet, men även naturen. Det är nästan 20 år sedan som en forskare vid South Oregon University identifierade Alentejo som världens mest utmanade vinreg-ion – av världens 27 vinregioner – ur ett klimatförändringsperspektiv. Reg-ionen är vida känd för sin stora korkproduktion, men har på senare år även fått uppmärksamhet för sin bordsvinsproduktion. Vissa av Alentejos producenter gör fortfarande vin i stora keramikkärl, som under romartiden.

 

Casa Relvas
Foto: Casa Relvas

Korkekens land

Vi stannar lite vid korkarna. Och nu vet jag att flera av er tänker på tjuren Ferdinand och hans korkek, men vi pratar om korkar på riktigt. Portugal är verkligen korkekens land och hälften av jordens samlade korkkonsumtion kommer härifrån. Det pågår sedan en tid ett projekt att återplantera korkeksskogar i hela regionen. Casa Relvas är drivande i projektet och har vid sidan av sina 350 hektar vinodlingar nära 900 hektar skog med både nya och äldre planteringar korkek, barrträd och eukalyptus. Tack vare skogen reduceras deras carbon footprint rejält, vilket de även har certifierats för. 
Korkekar kan bli upp till 250 år gammal. Man måste dock vänta 25 år in-nan man kan skörda barken första gången. Korken skördas därefter från träden ungefär vart nionde år, vilket gör att träden inte behöver avverkas. Ett nyskördat korkträd tar dessutom upp ännu mer koldioxid under tiden barken växer tillbaka. Först vid tredje skörden är kvaliteten hög nog för korktillverkning. Detta innebär att man först efter närmare 50 år kan göra korkar av korkekbark.
Korkeklundarna runt Medelhavet bidrar till biologisk mångfald då det gäller fåglar, växter och insekter och många utrotningshotade arter trivs i sko-garna. Allting som familjen Relvas gör genomsyras av tanken att de en-bart lånar jorden i vilken de odlar, och de vill lämna den vidare till nästa generation i ett ännu bättre skick. Familjen har i generationer levt på landet och de har en lång tradition av att odla.

Casa Relvas
Foto: Casa Relvas

Passion för vin

Casa Relvas föddes ur en önskan att föra familjens historia vidare. En familj som har levt på landet i fem generationer på två kontinenter blev till ett familjeprojekt, med start 1997. Det var då som Alexandre Relvas upp-täckte att den lilla byn Redondo i Alentejo har ett landskap som liknar sina egna afrikanska rötter. Passionen för Alentejo och respekten för dess unika och autentiska natur ledde till det första steget i detta projekt. Men det var i vingården, en kultur med över två tusen års historia i regionen, som Alexandre Relvas upptäckte sin sanna passion.
Det hela började 2001 när de första tio hektaren med vinstockar plantera-des. Två år senare byggdes vingården ”Herdade de São Miguel”, med ka-pacitet att vinifiera 500 ton druvor. 2004 kan man kalla för vingårdens höjdpunkt, då dess första 26 000 flaskor rödvin lanserades på marknaden. På kort tid fördubblades produktionen från 500 000 flaskor till en miljon sålda flaskor. Fler vingårdar förvärvades och produktionen ökade. Casa Relvas är relativt stora men arbetar som en småskalig producent med hantverket i fokus och håller genomgående väldigt hög kvalitet, även om deras viner ligger väldigt tillgängligt i pris.

 

Casa Relvas
Foto: Casa Relvas

Vinet är ingen hemlighet

Casa Relvas har haft ett av sina viner på Systembolaget sedan mars 2020, Segredos, med fruktig smak och inslag av bland annat fat, björnbär, peppar, hallon, lavendel och choklad. Segredos betyder hemlighet och är ett ekologiskt rött vin som direkt kvalade in när Systembolaget lanserade sin märkning Hållbart Val den första mars 2022. Med Hållbart Val menar man att ”drycken är miljöcertifierad, har en förpackning med lägre klimatavtryck och är godkänd i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och produktion”.

Den första september lanseras ytterligare två viner från producenten som fortsätter i samma hållbara anda som tidigare. Det ena är Merino Organic, ett bag-in-box-vin som också fått Systembolagets märkning Hållbart Val. Ett smakrikt rött vin med läcker koncentrerad röd frukt och fin kryddighet som med fördel serveras till smakrika vegetariska rätter eller till rätter av lamm- eller nötkött, och det andra – Casa Relvas Tou-riga Nacional – är ett rött, nyanserat och fruktigt vin med smak av björnbär, viol, mörka körsbär, skogshallon och salvia. När man ser det här vinet och flaskan går tankarna till något annat som Portugal är väldigt duktiga på – vackert kakel!

Prova vinerna i artikel, finns i Systembolagets samtliga butiker från 1 sep.

Casa Relvas Touriga Nacional 2021
Nr 2809 Pris 119 kronor

 

Merino Organic Red Wine 2021
Nr 2289 Pris 199 kronor

Vill du lär dig mer om vin? Vinsiders vinskola

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.