Kultproducenten lanserar Chianti Classico 2019 och Il Campitello Riserva 2017

Monteraponi gör sangiovese i klassiskt snitt, precis så som vi vill att sangiovese ska smaka. Lätta, höga, örtiga toner som backas upp av syrlig röd frukt som inte maskeras av fat. Monteraponi ligger strax utanför Radda in Chianti, högt beläget på kullen efter vilken domänen är uppkallad. Gården har anor från 900-talet då den dåvarande guvernören i Toskana, Greve Ugo uppförde godset. Efter år av förfall så förvärvades Monteraponi 1973 av familjen Braganti och var endast tänkt som en investering. Michele Braganti hade dock andra planer och succesivt att rustade upp Monteraponi och producera vin. Tvärtemot rådande trender så ville Michele producera vin av högsta kvalitet på klassiskt vis. Jäsningen sker på cementtank och lagringen på stora slavonska- och österrikiska ekliggare. Egendomen omfattar drygt 150 ha mark men endast 15 av dessa är planterade med druvor. Bortsett från några ha olivodlingar så är majoriteten av marken orörd. Allt jordbruk är ekologiskt. Tack vare att odlingarna är omgärdade av skog så behöver man inte heller oroa sig för grannars ev. besprutningar. Utmärkelserna har duggat tätt de senaste åren både från internationella skribenter såväl som i den inhemska vinbibeln, Gambero Rosso där Monteraponi belönats med 3 glas vid ett flertal tillfällen.

Monteraponi Chianti Classico 2019 (94266) 199kr

Denna Chianti Classico kommer från en vingård där rankorna har en medelålder på 15 år. Vinet är gjort på 95% Sangiovese och 5% Canaiolo. Vinet ligger 16 månader på stora slavonska och franska ekfat och innan buteljering, ytterligare 1 månad på cementtankar. Årgång 2019 är något mer koncentrerad med mörkare fruktighet än vad 2018 bjöd på, men fortfarande med samma elegans Monteraponi alltid bjuder på. Chianti Classico 2019 bjuder på parfymerad finess med blommiga inslag, mörka körsbär, skogshallon, björnbär, anis och jordiga undertoner. Vinet har en lätt kryddighet och mycket energi. Detta vin dricks med fördel nu, men går även med fördel att spara 5-10 år.

Sangiovese spetsat med lite canaiolo som tillsammans ger vinet ett tydligt vegetalt avstamp med vinranka, tobak och torkad basilika i blodet. Det sitter snyggt i den mineraliskt drivna och mogna hallon, plommon- och körsbärsfruktigheten som ligger mer åt det mörka hållet. Bra sug i tanninerna och en smått förförisk men lugn sötma vilar harmoniskt i vinets linje. Omedelbar attraktion och ett vin som trivs mycket bra med årgångens väderförhållanden, det vill säga varmt. – Livets Goda (92 LGP

Monteraponi Chianti Classico Riserva Il Campitello 2017 (94243) 399kr

Denna Riserva är gjord på, 90% Sangiovese, 7% Canaiolo och 3% Colorino. Il Campitello är den äldsta vingården hos Monteraponi och har en snittålder på 45 år. Vinet ligger 26-28 månader på fransk och slavonsk ek och ytterligare tre månader på cementtankar, innan det buteljeras. Årgång 2017 har en mörkröd färg med inslag av plommon, moreller, svart te, torkade örter, lakrits och timjan i ett livligt avslut. Detta vin drickes med fördel nu, men är även ytterst lagringsbart. Totalt 900 flaskor.

Aromas of mature plum, blue flower and pipe tobacco shape the nose along with a whiff of leather. The focused palate delivers juicy morello cherry, blood orange and licorice while taut fine-grained tannins and fresh acidity offer lithe elegant support. – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast

95/100 Wine Enthusiast

Pressmedeland 2021-09-07 Lively Wines

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.