Dansk dominans på Nordiska Mästerskapen

Söndagen 22 september gick Nordiska Mästerskapen i sommellerie av stapeln på Norra Latin i Stockholm. De nordiska ländernas kandidater kämpade om vem som skulle förtjäna den ärofyllda titeln; Nordens bästa sommelier 2019.

Segrande ur finalen var dansken Rasmus Marquart, som utöver det dagliga arbetet på vinrestaurangen Orangeriet i Köpenhamn, är  Star Wine Lists ambassadör i Köpenhamn. På andra plats i finalen var ytterligare en dansk, Jonathan Gouveia som arbetar på Henne Kirkeby Kro. Och på tredje plats svenskan Emma Ziemann som vi hittar på Upper House i Göteborg. Emma Ziemann har tävlat mycket på hemmaplan och var därför favorittippad.

Från år till år är det många tävlingsmoment som varierar. De moment som alltid finns med är teoriprov, blindprovning och dekantering som ofta väger tungt i bedömning.

– Att vara nordens bästa sommelier är förutom titeln ett bevis på att man ligger på en väldigt hög kunskapsnivå. De flesta som tävlar i Nordiska Mästerskapen ser det som en perfekt träning inför Europeiska Mästerskapen och i sin tur världsmästerskapen. Vi har två före detta nordiska mästare som har gått vidare och vunnit  både Europeiska- och världsmästerskapen, berättar Béatrice Becher, ordförande i  Svenska Sommelierföreningen och tidigare nordisk mästare 2014.

Under Nordiska Mästerskapen arrangerades samtidigt en vinmässa på Norra Latin där besökare kunde passa på att prova vin och samtidigt lära sig om tävlingssommellerie. På plats var även sponsorer som Gaggenau med sina vinklimatskåp för seriösa vinentusiaster.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.