Vintips! 10 viner från lanseringen av små partier 4 okt

10 oktober är det ny lansering av små partier hos Systembolaget. Vinsiders expert John Woxberg har provat dem, betygsatt och valt ut sina 10  favoriter!

John Woxberg, dryckesskribent på Vinsider och sommelier till vardags på At Six i Stockholm.  Han startade sin bana på Systembolagets butik Flygstaden i Halmstad och utbildade sig därefter till Sommelier på Restaurangakademien. 2018 tävlade han i SM för Sommelierer.

john woxberg
John Woxberg, dryckesskribent på Vinsider och sommelier till vardags på Blanche & Hierta på Hotel At Six i Stockholm.

små partier

Domaine Louis Michel & Fils

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2018

Art.Nr: 96138

En producent som ligger mitt i Chablis´s centrum och som odlat vin ända sedan 1100-talet när munkarna började odla på denna plats i Bourgogne. Sedan 1850 har familjen Louis Michel ägt dessa vingårdar och deras yngre generationer driver nu vingården med samma fingertoppskänsla som deras äldre anor gjort. Redan för 40 år sedan slutade producenten att använda ekfat, detta för att uppnå en stramare och renare stil i deras viner. Detta kombinerat med organiska tekniker har hjälpt producenten att uppnå ett super rykte för deras Chablis viner. Detta vinet visar upp en smak och doft av gröna äpplen, päron, citrus, lime, örter och flinta med en elektrisk mineralitet.

Pris: 349:-

Inköpt antal flaskor: 3000

93 VP

Olivier Rivière

La Bastid 2018, Rioja

Art.Nr: 92129

Fransmannen Olivier Rivière har arbetat med många kända vinproducenter men fostrades i Bourgogne hos Domaine Leroy där han tidigt lärde sig arbeta enligt biodynamiska regler. Han sökte sig utanför frankrikes gränser och började arbeta med Telmo Rodriguez. Men det tog honom inte lång tid innan han började köpa druvor själv från andra odlare. De senaste 5 åren har även Rivière lyckats köpa några riktigt bra vingårdar i Rioja, Arlanza och Navarra. Han jobbar enligt burgundisk filosofi och hans viner är biodynamiska. Detta vinet kommer från Rioja och druvorna här har en medelålder mellan 35-75 år vilket genererar bättre frukt och högre kvalité. Vinet är en blend av 90% Viura samt 10% av Malvasia och vit Garnacha druvor. Vinet har sedan legat på använda franska fat 8-10 månader. Vinet har smak och doft av lätt fatkaraktär med en krämig och nästan gräddig känsla, fransk nougat, röda äpplen, honung, citrus, lime, undertoner av mineral. Vinet har en medelstor elegant kropp med en klingande fin syra som rengör och rensar rent paletten.

Pris: 229:-

Inköpt antal flaskor: 1200

92 VP

Murdoch Hills

Murdoch Hills Chardonnay 2018

Art.Nr: 92629

Modern och svalt snyggt odlad Chardonnay från Adelaide Hills i Australien. Murdoch Hills har tillhört familjen (Downer) sedan 1939 och var då ett klassiskt jordbruksområde som användes för boskapsuppfödning men också för potatisodling. Från 1998 har de varit fast beslutna och dedikerade att odla viner av premiumklass. Sedan 2012 är det sonen Michael Downer som är familjeföretagets vinmakare efter att han studerat Oenologi. Vinet har en smak och doft av fat, tropisk frukt, gula äpplen, citrus, lime, smör, vanilj och lätt rostade popcorn.

Pris: 229:-

Inköpt antal flaskor: 1200

92 VP

Bildresultat för Crystallum Wines The Agnes Chardonnay 2018

Crystallum Wines

The Agnes Chardonnay 2018

Art.Nr: 96175

Familjens tredje generation vinmakare visar här upp det “nya” Sydafrika. Peter-Allan och Andrew Finlaysons pappa (Peter) var en viktig pionjär och hade en stor roll i att etablera de burgundiska druvorna Chardonnay och Pinot Noir i Sydafrika och i regionen Walker Bay med familjevineriet Bouchard Finlayson Winery. Men hans barn Peter-Allan och Andrew Finlayson grundade sitt egna vineri Crystallum 2007 trots att Andrew hade läst till utbildningsarkitekt och Peter-Allan hade studerat filosofi och ekonomi valde de att falla för vinets lockelse att göra något eget från grunden. Bröderna Finlaysons första årgång 2007 bestod av endast 4134 flaskor Sauvignon Blanc. Men redan året efter började de producera just de burgundiska druvorna Chardonnay och Pinot Noir och gör så uteslutande sedan dess. Man jobbar med dessa vindruvor från enskilda vingårdslägen men även blandningar från andra vingårdar som i detta fallet här där man har vinet “The Agnes” Chardonnay är ett vin som kommer från Western Cape och ett större geografiskt område, där Cuvéen består av druvor från fem vingårdar som lagrats på ekfat (228 och 500 liter där 10% av faten var nya) i 9 månader. Vinet har smak och doft av bland annat fat, tropisk frukt, gröna äpplen, persika, citrus, litchi, lime zest, knäck, kardemumma och mineral.

Pris: 239:-

Inköpt antal flaskor: 540

92 VP

Bildresultat för Crystallum Wines Clay Shales Chardonnay 2018

Crystallum Wines

Clay Shales Chardonnay 2018

Art.Nr: 96162

Som nämnt är denna producenten en av de mest hypade producenterna i Sydafrika. Bröderna Peter-Allan och Andrew Finlayson har fått lovord från vinskribenter världen över med superlative som det här bland annat; “This is a future cult wine in the making”. Detta vinet kommer från Western Cape och regionen Walker Bay och området Hemel-en-Aarde Ridge och från en liten single-vineyard gård. Vinet har fått sitt namn efter Bokkeveldskiffer och lerjord som det odlas på, vilket kombineras för att ge den perfekta basen för ett balanserat “Grand Cru-rivaliserande vin. Vinet lagras under 10 månader på fransk ek (20 % ny ek och resterande i 3-6 år gamla ekfat). Produktionen är liten – endast cirka 4200 flaskor görs varje år. Vinet visar upp smak och doft av bland annat fat, kanderad citron, tropisk frukt, gula äpplen, mogen persika, kaprifol, honung, bivax, hasselnötter, smör, mineralitet. Stort vin med frisk och härlig syra och en elegant kropp och fyllighet med lång eftersmak.

Pris: 339:-

Inköpt antal flaskor: 108

94 VP

Crystallum Wines

Peter Max Pinot Noir 2018

Art.Nr: 95179

Detta vinet kallas för “Peter Max” eftersom det var vad de första odlarna hette som levererade och sålde sin frukt av Pinot Noir druvor till Peter-Allan och Andrew Finlayson på Crystallum Wines. Man har valt att behålla deras namn på denna etikett för att hylla och hedra dem, även fast frukten hämtas från andra vingårdar numera till denna “multi-vineyard” blandningen av Pinot Noir. Deras Peter Max är gjort på Pinot Noir druvor från tre vingårdar, två i Hemel-en-Arde Valley i regionen Walkers Bay samt en vingård på högre höjd längre inåt landet, därför får man skriva ut ett större ursprung på etiketten och i detta fallet blir det Western Cape. Vinet har en smak och doft av bland annat fat, jordgubbar, hallon, smultron, röda körsbär, peppar, kanel, lakritsrot, apelsinskal, havssalt och mineralitet. Detta vinet klarar lagring till minst år 2025.

Pris: 259:-

Inköpt antal flaskor: 480

92 VP

24393746

Crystallum Wines

Bona Fide Pinot Noir 2018

Art.Nr: 95218

Bona Fide är den latinska termen för “I gott förtroende”, som på lämpligt sätt hänvisar till Crystallum Wines relation med ägarna till vingårdarna, familjen Lötter, med vilken de har upprätthållit en vänskap som sträcker sig 30 år tillbaka. Vinet får ligga på 20 % ny ek under 11 månaders lagring innan de släpps för försäljning och man producerade endast 2891 flaskor av detta vinet under 2018, vilket innebär först till kvarn. Vinet visar upp en smak och doft av bland annat fat, mogna röda bär, körsbär, kanderade jordgubbar, svartpeppar, lakritsrot, kanel, apelsinskal, örter och mineral. Vinets lagras utan problem till minst år 2028.

Pris: 349:-

Inköpt antal flaskor: 120

95 VP

Crystallum Wines

Cuvée Cinema Pinot Noir 2018

Art.Nr: 95230

En begränsad vingårds Pinot Noir och den som brukar vara tätast och djupast i färgen av Peter-Allan Finlaysons pinot-viner. Vinet får ligga på 25 % ny ek under 11 månaders lagring innan de släpps för försäljning och man producerade endast 6103 flaskor av detta vinet under 2018, vilket här även innebär först till kvarn. Vinet visar upp en smak och doft av bland annat fat, solmogna jordgubbar, skogshallon, körsbär, apelsin, kanel, havssalt, örter, ingefära, mineralitet och indiska kryddor. Vinet klarar att lagras till minst år 2030.

Pris: 349:-

Inköpt antal flaskor: 120

95 VP

Crystallum Wines

Mabalel Pinot Noir 2018

Art.Nr: 95187

Namnet Mabel kommer enligt Crystallum Wines från en dikt av den legendariska sydafrikanska polymaten Eugene Marais, som berättar historien om en lokal hövdingdotter med samma namn som var bakhåll medan han hämtade vatten från Limpopo-floden av krokodilen Lalele. Vingården är planterad på “Kaaimansgat” gård – vilket betyder krokodilens lera – och en flod flyter förbi vingården. Platsen är 700 meter hög och omgiven av dramatiska berg, med toppar som ofta är snöklädda på vintern. Vinet kommer från Overberg som är ett distrikt i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Det tar sitt namn från sitt läge i förhållande till Kapstaden: över Hottentot-Hollandbergen (över berget). Vinet får ligga på 20 % ny ek under 11 månaders lagring innan de släpps för försäljning och man producerade endast 4195 flaskor av detta vinet under 2018, vilket innebär först till kvarn här också. Vinet visar upp en smak och doft av fat, jordgubbar, sura körsbär, apelsinskal, kanel, ingefära, kryddor, örter, pistolskott flinta och mineral. Vinet klarar att lagras till minst år 2026.

Pris: 349:-

Inköpt antal flaskor: 360

94 VP

24399313

La Spinetta

Langhe Nebbiolo 2016

Art.Nr: 90219

Från nordvästra Italien kommer här ett fantastiskt vin gjort av Giorgio Rivetti som äger både La Spinetta och det mousserande vin företaget Contratto. Årgången 2016 är en riktigt bra årgång i Piemonte och Italien och anses vara en av de bättre under 2000-talet. Detta vinet är producerat på 100% Nebbiolo druva och vinet har en smak och doft av; fat, körsbär, jordgubbar, nypon, rosor, svart te, pomerans och citrus. Vinet går såklart att lagra framöver under 8-10 år utan problem.

Pris: 209:-

Inköpt antal flaskor: 4800

93 VP

2 Kommentarer
  1. Vad tror ni om lagring av Domaine Louis Michel & Fils, Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2018? Eller ska den drickas på en gång?

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.