Därför ska du alltid ta notan

En riktigt trevlig middag med vänner kan enkelt landa på mellan cirka 5 000 och 10 000 kronor. Det är en stor summa, men om du betalar den, vore det då inte skönt att kunna få lite pengar tillbaka? Det kan du få med ett kreditkort med cashback, vilket vi pratar om i den här artikeln.

Hur fungerar cashback för kreditkort?

Om du har ett kreditkort med ett cashback-program får du pengar tillbaka när du betalar med ditt kreditkort. En vanlig procentuell cashback ligger på cirka 1 procent, men om du handlar hos utfärdaren kan den ligga på omkring 4 procent. De pengar du får tillbaka kan du använda för att betala av på månadsfakturan.

Oavsett om du vill ha ett kreditkort med cashback eller inte är det en bra idé att jämföra alla tillgängliga kreditkort i Sverige mot varandra när du ska välja ett kort för att ta notan med. Sådana jämförelsetjänster jämför kort från flera kända kortutgivare såsom Visa, Mastercard och American Express. Hos dessa jämförelsetjänster kan du bland annat läsa utförliga recensioner, eller jämföra alla kreditkort med cashback via smidiga jämförelselistor.

Det är viktigt att välja ett kreditkort som passar det egna inköpsmönstret, för att på så sätt maximera fördelarna – och det gör du bäst om du tar hjälp av en jämförelseportal.

Hur fungerar bonus för kreditkort?

Med ett kreditkort med bonus samlar du poäng som du bland annat kan växla in mot resor, hotellnätter och hyrbilar hos exempelvis Hertz. Det är vanligt att du får en bonus på cirka 2 procent, men hos vissa kreditkortsutfärdare likt Norwegian ligger bonusen på maximalt 20 procent när du uppnått rätt förutsättningar.

Du får ofta en högre procentuell bonus jämfört med cashback, men med cashback kan du göra vad du vill för de poäng du tjänar in. Om du reser mycket och vet att du kommer spendera mycket pengar hos utfärdaren är i regel ett bonuskort bättre än ett kort med cashback, men om du vill ha större frihet gällande vad du vill kunna göra med dina intjänade poäng är cashback att föredra. Valet är ditt.

Betala av hela månadsfakturan på en gång

När du har ett kreditkort ska du alltid betala månadsfakturan till fullo. Om du inte gör det tillkommer en avgift för ränta, som i regel ligger på cirka 15 procent. Mer specifikt äter ränteutgiften upp din bonus och din cashback hur snabbt som helst, så se till att alltid betala hela det belopp som uppges på din månadsfaktura.

När du betalar hela skuldbeloppet på en gång betalar du aldrig någon ränta, och det är först då du tjänar pengar på att ha ett kreditkort. Så som vi sa ovan, se till att använda kreditkortet på rätt sätt.

Så mycket tjänar du om du tar notan med kortet

Kreditkort med cashback på 1 %

Restaurangnota i kr Cashback på 1 %
7 000 70 kr cashback
5 000 50 kr cashback
1 000 10 kr cashback
4 500 45 kr cashback
7 500 75 kr cashback
1 500 15 kr cashback
Totalt 26 500 kr Totalt 265 kr cashback

Kreditkort med bonus på 2 %

Restaurangnota i kr Bonus på 2 %
7 000 kr 140 poäng
5 000 kr 100 poäng
1 000 kr 20 poäng
4 500 kr 90 poäng
7 500 kr 150 poäng
1 500 kr 30 poäng
Totalt 26 500 kr Totalt 530 bonuspoäng

Notera att en bonuspoäng är värd cirka 1 kr med Norwegians kreditkort. Om du tecknar dig för Komplett kreditkort får du 1 % cashback på ett inköp över 20 000 kronor, och 4 % cashback hos Komplett.se. Vi vill även förtydliga att du får bonus och cashback på alla inköp, det vill säga inte bara när du tar krognotan.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.