
Den gröna druvan Albariño från Spanien, vars viner är flexibla följeslagare till mat och utsökt fräscha törstsläckare under svettiga sommardagar. I Portugal är den känd som Alvarinho.
⇒ [Albarinjo]
Albariño i nosen och gommen:
Citronskal, persika, grapefrukt, honungsdagg, aprikos, nektarin och en hint av saltighet. Något mineraliska. Albariño bjuder på allt från lättare, friska och pärlande viner till fylligare kroppar med något oljiga inslag. Ibland dyker en hint av bivax upp i nosen. Ett vin väl värt att lukta på!
Albariños smakprofil:
Albariño är ett torrt vin med lätt kropp, få tanniner och hög syra. Alkoholhalten ligger på 11,5-13,5%.
Albariño serverat enligt konstens alla regler:
Servera ditt Albariño vid 3-7°. Dekantera ej! Servera i vitvinsglas.
Albariño passar till:
Albariño är bästis med allt från havet. Med stänk från Atlantkusten får Albariño inslag av sälta i smaken som gifter sig mycket väl med vit fisk och ljust kött, liksom med lummiga grönsaker. De lättare vinerna paras bäst ihop med ceviche eller risotto på skaldjur. Testa ihop med fisktacos, musslor, ostron, räkor eller bläckfisk!
Albariños smeknamn:
Namnet kommer från latinets ord för vit, såväl på spanska som det portugisiska namnet Alvarinho. Också känt under namnet Albarina, Alvarin Blanco, Alvarinha, Azal Blanco, Galego och Galeguinho. I Portugal även som Cainho Branco (trots att det egentligen är en annan druva).
Albariños odlas i:
Albariño odlas främst i nordvästra Spanien i regionen Rías Baixas. I Portugal är Alvarinho förknippat med Vinho Verde-regionen. I Kalifornien odlar man druvan i Santa Ynez Valley, Clarksburg, Napa, Edna Valley och Los Carneros. På senare år har den också dykt upp i Australien.
Albariños ursprung:
Det sägs, enligt legenden, att Albariño kom till iberiska halvön med franska munkar på 1100-talet, men dna-tester på senare år visar att den i själva verket är inhemsk från Spanien och Portugal. Det har spekulerats i att den är en Rieslingklon, men inte heller detta tycks stämma.
Att lagra Albariño:
Eftersom Albariño går så väl ihop med ostron och picknickmat tänker nog många att den inte är något att spara, men välgjorda Albariñoviner blir ännu bättre efter 10-15 år i vinkällare.
Skoj om Albariño:
I Val do Salnés i Rías Baixas finns de äldsta Albariñorankorna i världen – ovanliga överlevare efter vinlusen under senare hälften av 1800-talet. Och de är också några av världens äldsta vinrankor alla kategorier, med sina 300 år på nacken. Världens äldsta kända vinranka är 400 år.
Bästa Albariñovinerna
De allra främst vinerna på Albariño kommer från Val do Salnés, precis norr om gränsen mot Portugal. Tidigare odlades en hel uppsjö av olika druvor i regionen, men sedan DO-klassificeringen 1988 tog Albariño över och ganska snabbt fick dessa viner en egen stil som underlättat exporten till övriga Europa och USA och märkbart skilt ut dem från de viner som tillverkas på andra sidan floden, i Portugal. I dag tas 98 procent av odlingsytan upp av Albariño.
Den här delen av Galicien har fått smeknamet ”Gröna Spanien”, tack vare ett fuktigt och frodigt klimat.
Tufft landskap för Albariño
Ändå är det ingen lek att odla Albariño här. Druvorna är små och har tjocka skal. De skördas med en slags pergola flera meter upp i luften för att mildra effekten av det hårda atlantiska klimatet och skydda druvorna mot röta.
Atlantens stänk
Traditionellt är Albariño ett fräscht, livligt och vibrerande vin som tydligt märkts av närheten till Atlantkusten med en gnutta sälta i smaken – det som gör Albariño till ett unikt, charmigt vin. I Spanien har dock vinerna på sistone utvecklats med en tilltagande komplexitet och nyansrikedom.
Portugisisk Alvarinho
I Portugal är den mest framstående regionen Vinho Verde i Minhoprovinsen i norr, mot gränsen till Spanien. Här heter alltså vinerna och druvorna Alvarinho. Vinerna kallas dock oftast bara Vinho Verde och är lätta, friska och fruktiga med lägre alkoholhalt och ibland med lite kolsyra. Vinho Verde betyder ”gröna viner”. Deras karaktäristiska fräschör får de av det relativt sett svalare klimatet med ganska mycket nederbörd, de karga vindarna som sveper in från Atlanten och den stenrika jordmånen. Monção och Melgaço är de mer framstående distrikten.
Alvarinho från Portugal beskrivs ofta som unga och friska viner med toner av aromatiska kryddor, inslag av päron och generös syra. Vinho Verdes Alvarinho är läskande törstsläckare – perfekta för en het sommardag, men ändå begåvande med viss komplexitet.
Dofta på ditt Albariño
Både Albariño och Alvarinho är hyfsat aromatiska viner med tydliga inslag av citrus och subtila toner av atlantisk sälta. Virvla gärna runt vinet i glaset en gång innan du tar första klunken och andas in med näsan djupt ner i glaset!
Albariño ska serveras kallt. Ja, faktiskt kallare än de flesta vita viner. Men det innebär nu inte att du ska vara rädd för att låta vinet värmas upp i glaset. Tvärtom! När temperaturen går upp sker en dramatisk förändring i smakkomposition: från mineraliskt och citrus med inslag av bivax går det till rikare aromer av aprikos, päron och äpplen.