Att vädret påverkar hela vår värld har vi blivit varse både förr och nu. Siktar vi in oss på en specifik målgrupp konstaterar vi att vädrets makter ställer till det för många vinodlare och deras skördar. Vi gör en djupdykning i Champagne, där det populära champagnehuset Deutz presenterar en skörderapport som bjuder på ett år av intensiv värme och tidig mognad – och indikatorer som pekar på några enastående viner under 2022.
Vi bjuder på lite Deutz-fakta till att börja med. Ett faktum är att Champagne Deutz äger 48 hektar vinodlingar i de bästa områdena i Champagne. Utöver det köper man druvor från ytterligare 230 hektar i de finaste Cru för att kunna skapa Deutz signifikanta ”art of blending”-stil. Vilket vill säga att man utgår från hela paletten av druvor och sätter ihop dessa till olika, helt unika cuvéer.
En historisk återblick tar oss till 1838, då William Deutz och Pierre-Hubert Geldermann från Aix-la-Chapelle grundade Maison Deutz i byn Aÿ, Champagne. Det gick bra för de unga männen och deras bubblor kan vi konstatera och med Deutz-etiketten på flaskan kan man förvissa sig om ett innehåll av hög kvalitet, där äkta hantverk, kunskaper och hårt arbete har förvaltats och förädlats i generationer. Värd att nämna är mångas favorit Deutz Brut Classic, som bland annat har rankats som en de främsta och mest prisvärda av Systembolagets samtliga champagner.
.
En skörd av friska druvor
Champagne Deutz har levererat en skörderapport som bland annat belyser det allt mer extrema vädret. Har helt enkelt extremer blivit den nya normen? Om man tidigare har kunnat prata om ”normalväder” så har de senare åren snarare präglats av både otippade och oangenäma väderförhållanden. Men det behöver inte vara dåligt för den sakens skull. När Deutz jämför 2021 års svala temperaturer och fuktighet med 2022 har det här året bjudit på torka, intensiv värme och tidig mognad. Väderförhållanden som inte lämnade några spår av svampsjukdom, vilket genererade i helt mogna och friska druvor vid skörd.
Nr 7487 Pris 479 kronor
Champagne Deutz konstaterar att kalla vintrar håller på att bli allt mer sällsynta och de kan räkna på ena handens fingrar antalet dagar och nätter när temperaturerna föll under nollan i år. Dock drabbades man under våren av två frostperioder där temperaturen var så låg som åtta minusgrader i början av april. Ungefär vid samma tidpunkt som vinrankorna kände sig redo att möta världen efter vintervilan, men som tur var bjöd vädret på blåst och torka så skadorna vid vårfrosten blev minimala. Då. Några dygn senare fick vinstockarna rejält med fukt efter kraftigt regn som dessvärre följdes av kalla nätter och morgonfrost. Åtta procent av alla vingårdars knoppar gick förlorade men tillväxten därefter var positiv.
.
När knoppar brister
Det är inte bara vi människor som gillar sol och värme. När termometrarna visade på höga temperaturer från mitten av maj växte vinstockarna så det knakade, nya blad såg dagsljus inom en vecka och de första blommorna slog ut den 13 maj. För att vara exakt. Den vetgirige kan dessutom få veta när den övriga blomningen ägde rum.
– 28 maj för Aÿ Pinot Noir
– 28 maj för Bisseuil Chardonnay
– 31 maj för Côte des Blancs
– 28 maj för Aÿ Pinot Noir
– 28 maj för Bisseuil Chardonnay
– 31 maj för Côte des Blancs
Pinot Meuniers blommade först den 6 juni
Från och med den 8 augusti började man att noggrant övervaka mognadsnivåerna i druvorna och i samråd med vinodlings- och vinframställningsteamen bestämde man sig för att den 29 augusti skulle bli startskottet för skörden i Deutz vingårdar.
Man spred ut skörden över tolv dagar då värmen och solskenet höll i sig och gjorde arbetet rätt svårt för teamet av plockare. Deutz poängterar gärna ett sällsynt fenomen gällande skörden, nämligen att det inte krävdes någon sortering av de skördade druvorna i år. Druvorna som kom in till pressrummet var helt enkelt friska och perfekta. Den volymstora skörden nådde nästan högsta tillåtna nivån för AOC av Comité Champagne – 12 000 kilo per hektar – och en alkoholhalt på i genomsnitt cirka 11,4 procent ABV (alkohol by volume).
Från och med den 8 augusti började man att noggrant övervaka mognadsnivåerna i druvorna och i samråd med vinodlings- och vinframställningsteamen bestämde man sig för att den 29 augusti skulle bli startskottet för skörden i Deutz vingårdar.
Man spred ut skörden över tolv dagar då värmen och solskenet höll i sig och gjorde arbetet rätt svårt för teamet av plockare. Deutz poängterar gärna ett sällsynt fenomen gällande skörden, nämligen att det inte krävdes någon sortering av de skördade druvorna i år. Druvorna som kom in till pressrummet var helt enkelt friska och perfekta. Den volymstora skörden nådde nästan högsta tillåtna nivån för AOC av Comité Champagne – 12 000 kilo per hektar – och en alkoholhalt på i genomsnitt cirka 11,4 procent ABV (alkohol by volume).
.
Deutz Brut Classic och vårens släpp
Alla indikatorer pekar enligt skörderapporten på några enastående viner under 2022. Dock med en skynda-långsamt-påminnelse från företagets vd Fabrice Rosset.
– Vi måste förbli ödmjuka och försiktiga eftersom det är först om några månader, när vi smakar de stilla vinerna, som vi med säkerhet kommer att kunna bekräfta att årgången 2022 är av hög kvalitet och trogen Deutz kännetecknande stil.
Vi är många som ser fram emot vårens släpp av Deutz Cuvee William 2013 (2023-02-16), Deutz Brut Millésimé 2015 (2023-02-03) och Hommage a William Meurtet 2015 (2023-02-16). Orkar du inte vänta till nästa år, satsa på husets ansikte utåt – den populära och lagringsbara Deutz Brut Classic
– Vi måste förbli ödmjuka och försiktiga eftersom det är först om några månader, när vi smakar de stilla vinerna, som vi med säkerhet kommer att kunna bekräfta att årgången 2022 är av hög kvalitet och trogen Deutz kännetecknande stil.
Vi är många som ser fram emot vårens släpp av Deutz Cuvee William 2013 (2023-02-16), Deutz Brut Millésimé 2015 (2023-02-03) och Hommage a William Meurtet 2015 (2023-02-16). Orkar du inte vänta till nästa år, satsa på husets ansikte utåt – den populära och lagringsbara Deutz Brut Classic
Läs mer: Vinsiders vinguider