Druvor från Toscana fraktas 2 500 kilometer på en lastbil för att bli till vin i Simrishamn. Det är Nordic Sea Winerys senaste projekt som vänder sig till vinentusiaster och genomförs i välgörenhetssyfte.
Nordic Sea Winery gör nu sitt första vin från druva till färdigt vin. Druvorna kommer från Toscana och färdas i lastbil på väg till vineriet i Simrishamn. Det är Takis Soldatos, Oenoforos och Nordic Sea Winerys grundare som är hjärnan bakom projektet.
– Idén föddes egentligen först för att vi ville prova vår utrustning i Simrishamn och har sedan utvecklats till ett välgörenhetsprojekt, berättar Takis Soldatos för WOW News när vi träffade honom på vingården Tenimenti d’Alessandro i Toscana.
Han förklarar att vinsten från försäljningen kommer att skänkas till välgörenhet. De har inte riktigt bestämt till vad än, men det lutar åt att de kommer att gå till räddningsarbete som gagnar Östersjön.
– Det här får inte generera pengar till oss. Det är ett unikt projekt, en kul grej som ska betala sitt för miljön, förklarar han.
Tillsammans med de två vinmakarna Gerd Stepp och Mario Calzolari har två vinfält valts ut i området Cortona i södra Toscana. Druvorna är ekologiskt odlade och av sorten Syrah och vinet kommer att produceras i enbart cirka 6 000 flaskor.
– Vi har valt en druvsort som egentligen inte är typisk för Toscana eftersom vi inte vill jämföras med den här regionens stora viner baserade på Sangiovese.
Projektet som har gått under arbetsnamnet Wine of Sweden men egentligen inte har ett namn ännu är också ett sätt att visa hur Oenoforosgruppen arbetar.
Vinmakaren Gerd Stepp följer med till Simrishamn och leder vinmakeriet. Vinet förväntas bli av hög kvalitet, lagringsvänligt och ska delvis jäsa på amfora.
– Vi vill göra ett mäktigt vin, tanninrikt och ganska stramt. Ett allvarlig vin med en modern stil, ren doft och tuffa tanniner. Det är gjort för ”winefreaks” och ska vara lite svårt att tycka om, förklarar Takis Soldatos.
Flaskorna kommer att prydas med dekorativa målningar av lokala konstnärer, både från Toscana och Österlen och är menade att bli samlarobjekt.
Nästa år ska projektet upprepas men då i en annan del av Europa. Det lutar just nu åt att det blir i Frankrike.
Text: Sarah Djerf Foto: Petter Bäcklund
Läs även:
Nordic Sea Winery nytt turistmål
Domaine d’Escapat har 763 svenska delägare
Inlägget Druvor från Toscana blir vin i Skåne – vinst till välgörenhet dök först upp på World of Wine.