Veckans middag från Gomorron Sverige rymmer rika, svängiga smaker med inspiration från olika håll. I glaset bland annat några fyndmässiga nyheter från Systemets släpp 1 september. Glad fredag!
Crostini med blomkål och getost
Blomkål och getost trivs mycket bra ihop – här på smarriga små aptitretare, snabba att svänga ihop till drinken. Kan förberedas fram till gratineringen.
12 st:
12 snedskurna skivor baguette
1 msk rapsolja
några fina färska blomkålsbuketter
ett par varv på pepparkvarn
50-70 g mjukt smör
50-70 g getost, chèvre
- Sätt ugnen på 225°. Pensla bröden med rapsolja. Skiva blomkålen tunt. Fördela på brödskivorna, peppra lätt.
- Blanda smöret med osten och bred över blomkålen. Lägg bröden på bakpapperklädd plåt och gratinera högt upp i ugnen tills ostsmöret smält och fått lite färg, ca 5-6 min. Låt svalna lite innan du serverar.
I glaset:
2015 Boulder Bank Sauvignon Blanc, Nya Zeeland
Nr 6367, 89 kr
Eller
2015 Eckhard Walter Pinot Blanc, Tyskland
Nr 5488, 87 kr
Jordnötskryddad kycklinggryta
Jordnötssmöret både sätter smak och reder såsen i denna milt kryddade, lättgjorda och mustiga gryta, med smaker som alla gillar.
4 personer:
600-700 g kycklinglårfilé
2 + 1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta, gärna färsk
1 röd chili
2-3 msk riven färsk ingefära
2 tsk garam masala eller spiskummin
100 g jordnötssmör utan bitar
1 burk kokosmjölk, 400 g
1 burk krossade tomater, 400 g
en näve grovhackad färsk koriander
ev salt
Servering:
hela korianderblad
rostade jordnötter, grovhackade
matvete eller ris
- Skär kycklingen i munsbitar. Bryn dem i omgångar i en stor stekpanna i 2 msk olja, ta upp och lägg åt sidan.
- Häll 1 msk olja i pannan. Fräs pressad vitlök, urkärnad och finhackad chili och ingefära ca 1 minut. Tillsätt garam masala/spiskummin och fräs 1 minut till.
- Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk och tomater och koka upp. Lägg i kycklingen och grovhackad koriander. Låt puttra utan lock på svag värme 20-30 min tills kycklingen är genomkokt och såsen tjocknat. Servera med hela korianderblad, hackade jordnötter och matvete eller ris.
I glaset:
2015 Falanghina del Sannio, Italien
Nr 2169, 99 kr
Eller
2015 Pinot Blanc Organic, Frankrike
Nr 1002, 109 kr, ekovin
Marängbakelse med kanelstekta äpplen
En suverän, lättgjord dessert med underbara smak-krockar! OBS att marängen tar tid att grädda, börja i tid!
4 personer:
Marängbottnar:
2 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
1/2 msk majsstärkelse eller potatismjöl
1/2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft
3-4 äpplen, tunnskaliga och fasta
3–4 msk smör till stekning
2-3 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Servering:
3-4 dl vaniljglass
2-3 dl matyoghurt, 10-12 %
grovhackad mörk choklad
- Maräng: Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till fast skum, häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa på högsta fart tills du får en tjock, glansig smet. Tillsätt majsstärkelse och vinäger, vispa en minut till.
- Rita 4 cirklar på bakpappersklädd plåt ca 12 cm i diameter. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme, låt svalna på galler innan du drar bort papperet.
- Skala äpplena och skär dem i tärningar så att kärnhuset inte kommer med. Smält smöret i en stekpanna och lägg i äppelklyftorna.
- Strö över socker och kanel. Stek på svag värme tills äppelklyftorna nästan är mjuka. Låt svalna.
- Servering: Lägg marängbottnarna på fyra tallrikar. Fördela vaniljglassen ovanpå, sedan äpplena. Toppa med en klick yoghurt och strö choklad över.
Mer lättlagad helgmat med vintips hittar du här:
Inlägget Härlig helgmiddag med goda vinnyheter dök först upp på World of Wine.