Familjen Zenato med terroir i blodet

Familjen Zenato med terroir i blodet
Den numera bortgångna Sergio längst till vänster och Carla, Nadia och Alberto Zenato.

Kungligheter sägs ha blått blod, och frågan är om inte vissa familjer och släkter har druvjuice i sina ådror. Många gånger har vi läst om vingårdar som går i arv i generationer. En av dessa tillhör en topproducent i Veneto, Italien, där makarna Zenato skapat högkvalitativa viner sedan sextiotalet. Viner som idag förvaltas och förädlas av barnen Alberto och Nadia.

Det är ingen överdrift att kalla Zenato för en av de mest betydelsefulla och inflytelserika topproducenterna i italienska Veneto. Med sina 95 hektar vingårdar har man under 60 år kämpat och värnat om lokala druvsorter. Det hela började med Sergio och Carla Zenato och deras förälskelse i San Benedetto di Lugana vid Gardasjön, där paret såg potentialen att utveckla viner i toppklass. Deras passion och hårda arbete varvat med entreprenörskap, innovation och nya vinifieringstekniker lade grunden till Zenatos storhet.

Familjen Zenato med terroir i blodet

Under åren som gått har familjen Zenato fortsatt att skapa eleganta viner med fokus på hantverk och kvalitet. Carla Zenato jobbar kvar i familjeföretaget, men sedan Sergios bortgång har vinhusets stafettpinne lämnats över till barnen Alberto och Nadia. Alberto är den som främst ansvarar för vingårdarna och vineriet i Valpolicella, medan Nadia sköter vinproduktionen i Toscana. Syskonen Zenato har vuxit upp bland vinrankorna och och var tidigt delaktiga i arbetet på vingårdarna och i vineriet. Att det finns terroir i både mark och blod är de själva övertygade om.

Familjen Zenato med terroir i blodet

Gröna druvor i begynnelsen

Frågar man gemene man vad de förknippar med Veneto svarar de flesta rött vin. Det är också det röda vinet som främst kännetecknar Zenato, inte minst med tanke på populära Amarone. Vad många inte vet är att det hela började med vitt vin, via gröna druvor i Lugana-området, vid den södra delen av Gardasjön, Zenato kan skryta med att de var först med att exportera viner från Lugana till övriga världen. 
Det är dock i de röda vinerna man hittar Zenatos hjärta. Det finns många goda exempel på hur Zenatos hantverk – skapade med passion – gestaltas i regionens klassiska, unika och omtyckta viner som Amarone, Merlot, Ripassa och Valpolicella. För Ripassa-älskaren är det en välkomnad nyhet att kunna beställa vinet på magnumflaska. I Zenato Garda Merlot möts det bästa av två världar, där vinets mjuka och fylliga karaktär möter Gardasjöns svala och sandiga jord från sluttningarna. En mix som skapat ett resultat fyllt av eleganta ekfat, choklad och mörka, mogna bär.

Passion, hantverk och kvalitet

Bredden hos Zenato i Veneto imponerar. Man producerar allt från aromatiska vita viner, eleganta mousserande viner och fylliga röda viner till koncentrerade söta viner. Stoltheten över att erbjuda ett brett sortiment medför också utmaningen att skapa de bästa förutsättningarna för varje vin. Att hitta den perfekta växtplatsen för varje unik druva och låta varje vin få uttrycka sin terroir var några av Sergio Zenatos styrkor, som nu nästa generation tar vidare in i framtiden. 

Berättelsen om Zenato vittnar om en familj som planterade sina första rankor i den italienska marken och lät rötterna gro. Det möjliggjordes tack vare passionen och entreprenörsandan hos egendomens grundare Sergio, som lyckades uppfylla sin största dröm – att skapa en vingård som kan skörda jordens frukter och förvandla dem till känslor med makalös smak. Familjen Zenato med terroir i blodet helt enkelt.

Tips på viner från producenten Zenato som du hittar på Systembolaget:

Familjen Zenato med terroir i blodet

Zenato Garda Merlot, 2018
Pris 149 kr Nr 32224

Zenato Valpolicella Classico Superiore, 2018
Pris 139 kr Nr 12385

Zenato Ripassa Superiore, 2017
Pris 209 kr Nr 12324

Zenato Amarone Classico, 2016
Pris 399 kr Nr 32145

Zenato S Cristina Lugana, 2019
Pris 169 kr Nr 51799 BS

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.