Special Club Champagne

Foto: Louise Lyshøj

De flesta känner nog till Moet & Chandon, Bollinger, Taittinger och Pol Roger för att nämna ett par kända champagnehus. Samtliga är väldigt kända för att marknadsföra sig och bygga myten runt champagne.

Allt från James Bond filmer till roliga och tänkvärda citat från en av världens mest kända statsman, Winston Churchill. Exakt hur många hundramiljoner som pumpas mer i reklambudgeten från de största är osäkert, men att det handlar om mycket pengar går det att förstå. Så vad gör man då om man inte har skattkistan fylld av pengar, men man har andra skatter? Jo, men bildar en hemlig klubb med champagne som dragplåster.

Champagne består även av ett hundratal mindre odlare och 1971 bestämde sig ett 30-tal av dessa att bilda föreningen Special Club. På den tiden var namnet Club des Vitisculteurs de Champagne, fritt översatt till Champagnes vinodlarförening. Tanken var att både utmana de större husen men även visa upp utbudet som fanns hos de mindre odlarnas champagner. Och framför allt handlade om kvaliteten och karaktären i champagnen. Kravet för att få kalla sin champagne Special Club är att det kommer från de bästa årgångarna dvs årgångsbetecknat och lagras minst tre år på flaska. Men för att garantera kvaliteten provas även vinet av en jury som består av oenologer.
Under 70 och 80-talet spreds hemligheten mellan champagnekännare om att det gick att hitta fantastiska champagner om man letade efter Special Club viner som de kallades då. Året innan milleniumskiftet, 1999 bestämde sig föreningen att byta namn till ”Club Trésors de Champagne” – fritt översatt Föreningen Skatter i Champagne de antog även en ny etik- och kvalitetsdeklaration för föreningens medlemmar som man tagit hjälp av experter att ta fram. Idag har man ett eget inspektionsprogram som kontrollerar att dagens 28 medlemmar efterföljer kraven.

Detta gäller för att odlarna i föreningen:

  • Varje vinproducent måste tillverka sina champagner helt i sina egna lokaler och källare. Dessutom måste champagnen tillverkas uteslutande av druvor som skördats i hans eller hennes egna vingårdar.
  • Varje vinproducent ägnar sig åt sitt arbete och skyddar passionerat kvaliteten och den unika karaktären hos hans egen terroir.
  • Juryn för oenologer och vinproffs som väljer champagnen kräver en oklanderlig kvalitet när det gäller både arbetet i vingården och vinerna.
  • Varje champagne utsätts för två blindprovningar (en gång i stillvinsstadiet före tappning och igen efter 3 års lagring på flaska) av en panel av passionerade och framstående oenologer och vinproducenter.
  • En Special Club champagne får endast tillverkas under enastående årgångar.

Endast vinproducenter som har klarat dessa tester anses värda att lägga sin valda champagne i den unika ”Special Club”-flaskan som inte får användas av andra än medlemmarna i Club Trésors.

Medlemmarna i Club  Trésors de Champagne

1 Champagne Paul Bara
2 Champagne Roland Champion
3 Champagne Charlier et Fils
4 Champagne Gaston Chiquet
5 Champagne Duménil
6 Champagne Forget-Chemin
7 Champagne Fresnet-Juillet
8 Champagne Pierre Gimonnet et Fils
9 Champagne J.M. Goulard
10 Champagne Henri Goutorbe
11 Champagne Grongnet
12 Champagne Marc Hébrart
13 Champagne Hervieux Dumez
14 Champagne Vincent Joudart
15 Champagne Juillet-Lallement
16 Champagne Larmandier Père et Fils
17 Champagne J. Lassalle
18 Champagne Pertois Moriset
19 Champagne Joseph Loriot-Pagel
20 Champagne A. Margaine
21 Champagne Rémy Massin et Fils
22 Champagne José Michel et Fils
23 Champagne Moussé Fils
25 Champagne Nominé-Renard
26 Champagne Salmon
27 Champagne Sanchez-Le Guédard
28 Champagne Vazart-Coqua

Källa: Club Trésors de Champagne

Tips på Champagne från Special Club som finns på Systembolaget just nu.

Roland Champion Special Club Grand Cru, 2016 Pris 496 kronor Nr 90479

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.