Fine Wine: Dyra uppstickarviner allt vanligare på Systembolaget

De sista åren är det inte bara vinkännare och finsmakare som använder sig av begreppet Fine Wine. Börjar vi helt enkelt bli lite fina i buteljkanten när det gäller val av vin?

För den som inte vet står begreppet Fine Wine för viner från erkända vingårdar och uppmärksammas ofta av etablerade vinskribenter. Fine Wines har också ett andrahandsvärde, till skillnad mot vanliga, enklare hyllviner.

Känslan av att vi som vinköpare har blivit lite kräsnare kan bekräftas av Systembolaget. De senaste åren har man sett en växande efterfrågan på nyheter rent generellt samt även drycker från mindre producenter. För att möta detta har man nyligen utökat sitt tillfälliga sortiment för att tillmötesgå efterfrågan på nyheter i olika prisklasser. Det nya sortimentet finns tillgängligt i upp till 250 butiker över hela Sverige och går även att beställa på webben.

– Ambitionen är att ständigt kunna erbjuda den nyhetsintresserade kunden ett spännande och varierat utbud med olika ursprung och stilar från såväl erkända producenter som småskaliga uppstickare, säger Sofia Brännborn pressekreterare på Systembolaget.

Men stick i stäv med denna utveckling har bag in box-vinerna en fortsatt självklar plats på Systembolaget. Hur stämmer det överens med Systembolagets uppdrag att vi ska dricka med måtta? Och om ja, hur är det förenligt med bag in box-vinerna som både med tillgänglig förpackning och sockrat innehåll inbjuder till ökat drickande?

– Systembolaget finns för att alkoholskadorna blir mindre utan vinstmaximering. Våra kunder har – precis som alla sorters kunder – olika preferenser av vilket vin som passar deras smak och plånbok, säger Sofia Brännborn.

Systembolaget tackade av folkhälsoskäl nej till att ta in boxvinerna i sortimentet när de introducerades i mitten av 1990-talet. Men beslutet överklagades till Alkoholsortimentsnämnden som kom fram till att Systembolaget inte får diskriminera en speciell förpackningstyp på grund av EU-rätten.

– Försäljningen av bag-in-box har inte förändrats under de senaste åren. Däremot ser vi en ökad försäljning av vin på flaska vilket innebär att bag-in-box relativt sett har minskat, avslutar Sofia Brännborn.

Text: Eva Rydinger

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.