Freixenet Prosecco – Från spansk juvel till italienska pärlor

Freixenet Prosecco - en spansk juvel till italienska pärlor
Många bra historier börjar med ”det var en gång”. Även historien om en av världens största producenter av mousserande viner – Freixenet. Det är i år 110 år sedan som Dolores Sala Vivé gifte sig med den yngste sonen i familjen Ferrer de la Freixeneda, Pedro Ferrer Bosch – uppvuxen på en vingård och känd under smeknamnet ”el Freixenet”. Ett partnerskap som skulle leda till en årlig produktion av ungefär 200 miljoner flaskor cava.

Giftermålet mellan Dolores och Pedro Ferrer Bosch var inte bara startskottet på ett äktenskap, utan även början på en produktion av mousserande vin enligt den traditionella metoden. 1914 lanserades den första flaskan mousserande vin under varumärket Freixenet på marknaden. Ett namn som skulle bli märket för både företaget och koncernen, som vid den här tiden utvecklades enormt tack vare vinmakaren Dolores och entreprenören Pedro.

1941 skapade man flytande historia i form av en cava som kom att bli symbolisk, och ett av Freixenets flaggskepp tack vare den frostade vita flaskan – Carta Nevada. Just Carta Nevada spelade en viktig roll för framtiden. 1965 bildade José Luis Bonet och farbrodern José Ferrer en framgångsrik duo som genom skicklig marknadsföring och fingertoppskänsla lyckades väcka omvärldens intresse för Freixenets produkter. Bland annat lanserade och satsade man på de ikoniska produkterna Carta Nevada och Cordon Negro. 

Tyngdlös cava

Om den vita flaskan Carta Nevada gjorde succé när den såg dagens ljus är dess svarta kamrat, Cordon Negro, märkets mest internationellt kända flaska. Cordon Negro lanserades 1974 och finns idag i mer än 140 länder, däribland Sverige som ofta har den välbekanta, svarta flaskan på sina topp-cava-listor. Totalt exporteras ungefär en miljon flaskor cava till Sverige per år. 

Visste ni att Cordon Negro blev det första mousserande vinet i rymden? Astronauten Helena Kondakova, besättningsmedlem på rymdstationen Mir Space Station, var den första personen i historien som 1997 skålade i tyngdlös cava. 

Freixenets anrika bodega ligger nära Barcelona i Katalonien uppe i nordöstra Spanien. Familjen är fortfarande engagerad i företaget och man äger även flera andra vinhus i världen. 2018 gick Henkell och Freixenet samman för att bilda världens ledande mousserande vingrupp och ett år senare lanserades Freixenet Prosecco och Italian Rosé, två nya mousserande viner som kombinerar kvalitet och skönhet på flaska. Och ett spännande europeiskt möte mellan Spanien och Italien. 

Freixenet Prosecco - en spansk juvel till italienska pärlor
Italienska bubblor på spanska 

När Freixenet gör prosecco, som Freixenet Prosecco Extra Dry, använder man sig av druvor från norra Italien. Som så många andra gånger tänker man inte bara på innehållet, utan designar en flaska som man gärna behåller – även efter konsumtion. Den som lite fördomsfullt förknippar prosecco med godis och smält isglass kommer uppskatta att Freixenet skapat mer raffinerade bubblor av hög kvalitet. Du får en klassisk prosecco men i lite modernare, fräschare tappning utan beska. 

 

Freixenet Prosecco - en spansk juvel till italienska pärlor

Freixenet Prosecco DOC Pris 99 kronor Nr 77774

Ännu ett steg i riktningen nutid och framtid är satsningen på ekologiska produkter, som Cordon Negro Organic Brut och Freixenet Prosecco Organic D.O.C. En lansering syftad att möta medvetna svenska konsumenters ökade efterfrågan på ekologiska drycker. 

När Freixenet blickar framåt gör man det med drygt 150 års erfarenhet av konsten att göra vin. En expertis tappad på varje producerad flaska och i enlighet med sina rötter är Freixenet fortfarande drivet av att göra de bästa möjliga vinerna med passion, och med ett engagemang i att hjälpa alla runt om i världen att fira varje ögonblick.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.