Möt Olivoljenörden Thomas Nyström

Möt Olivoljenörden Thomas Nyström
Olivoljenörden Thomas Nyström. Foto Hans-Erik Nygren
Vi träffar Olivoljenörden Thomas Nyström vars kärlek till Italien fick honom att starta ett företag för nästan 25 år sedan och om du börjar prata olivolja med honom så bör du avsätta tid för att lyssna. Och det blir inte enformigt eller tråkigt eftersom han verkligen brinner för ämnet. Och det finns ett ökat intresse inom olivoljevärlden, det går faktiskt att dra visa paralleller mellan att vin och olivoljan. Precis som i vinvärlden där konsumenterna blir mer och mer medvetna om vad dom dricker, så vill konsumenterna också veta vad det är för olivolja som ställs på bordet.

Du är besatt av olivolja, hur blev det så? 
Mitt intresse för olivolja startade då vi reste i Italien under åtta veckor för snart 30 år sedan och tillsammans med ett brinnande intresse för mat gjorde att vi startade upp ITIGO 1997. Idag arbetar vi med över 30 producenter och de flesta är ekologiska produkter.
Efter en mässa i Parma 2001 hittade jag en producent från Siracusa Sicilien som fick mässans pris som bästa Fruttato olivoljan. Det var en enorm skillnad att få smaka nypressad olja från årets skörd. Vi startade med att ta hem årets första droppar, den så kallade Novello oljan. Därefter följde flera år när våra kunder bokade upp sig och väntade ivrigt på att få hem det gröna guldet i början av oktober.

Hänger priset ihop med kvaliteten?
Det har hänt väldigt mycket de senaste tio åren, utvecklingen har gått framåt och många av världens främsta producenter, oftast familjer, investerar allt man har i sin produktion. 
Allt ifrån bevattning till olivoljepressen. Priset hänger ihop med kvalitén och kvantitet, för varje träd ger ca 2 liter olivolja.
All bra EVOO (EXTRA VIRGINE OLIVOLJA) kommer från tidigt skördade, oftast handplockade oliver, som med mekaniska processer kallpressas mellan 21–24 grader. När oliverna har plockas så pressar man dom inom ett fåtal timmar för att få ut bästa smak och flest antal nyttiga ämnen.

Vad ska man tänka på när man väljer olja?
När man väljer en EVOO ska man tänka på några viktiga faktorer. Titta på när den är skördad, all bra evoo finns datumet utskrivet. Se VAR den är producerad och att det finns verkligen finns en producent. Ursprungsland ska kunna utläsas. Helst ska det vara en mörk flaska, om den inte står i kartong. Olivsort och märkning DOP el IGP vilket är en ursprungsskydds beteckning.

Är det samma fetthalt i all olivolja?
Man brukar säga att det är det, men det skiftar från producent till producent. Vanligaste är 92 gram fett och 14 gram mättat fett.

Vad är det som sätter smaken i en olivolja? 
Flera olika saker! Men för att nämna ett par – Växtplatsen, klimatet, olivsorten, tiden mellan skörd och pressning, samt pressningsmetoden. Det går att jämföra med vin eftersom det är mer eller mindre samma där. 
Gissar att du åker en del till Italien, vad tycker du att man absolut måste besöka?
Om man åker till Italien och vill uppleva bra mat och olivolja åker jag helst ut mot Toscanska och Liguriska kusten. Och ett måste är vinets och olivoljans väg mellan Donoratico och Bolgheri efter Toscanska kusten. Den få du inte missa! 

Det sägs att olivolja är bra för hjärtat, stämmer det? 
De senaste åren har man fått fram fantastiska forsknings resultat på hur nyttig EVOO är för hjärtat. Vi pratar om höga polyfenolvärden(antioxidanter) och andra nyttiga fetter som skyddar hjärtat, smörjer kärlen, motverkar åldrandet av celler samt skyddar mot klass 2 diabetes och olika cancerformer. Rekommendationen är två matskedar polyfenolrik olivolja per dag som bidrar till att skydda blodfetterna från oxidativ stress.
Till sist, kan du enkelt förklara skillanden mellan kallpressad och varmpressad olja?
När vi pratar om kallpressad EVOO  ska den vara direkt pressad från olivköttet under en viss temperatur, 21–28 grader. Och när vi pratar om varmpressade olivolja är dessa oftast kemiskt framtagna det vill säga raffinerade, oftast de billigare olivoljorna som man ser i butikshyllorna, och enligt mig är det stor skillnad på smak och doft.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.