Garben tipsar vin

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Servera Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som hittar i Systembolaget beställningssortiment eller tillfälligt sortiment.

“Här tipsar om mina personliga favoriter men glöm inte – smaken är som baken. Svintrist om alla skulle gilla samma sak.”

Pet-Nat Rosé Fattoria Sardi, 2021
Italien, Toscana
BS 76299 Pris 250 kronor
Underbar Pet-Nat från Italien på Trebbiano och Moscato d’Amburgo druvor. Passar fint att skåla in våren och sommaren med. Det är friskt och piggt med en medelhög syra som gör att smaken av både sommarbär och tropiska frukter studsar ut från glaset. Ett långt och framförallt ett gott avslut som gör det lätt att ta en klunk till.

Aphros Phaunus Pet Nat Rosé, 2021
Portugal
TSE 94229 Pris 235 kronor
Ytterligare en fantastisk Pet-Nat men den här gången från Portugal på druvorna Vinhão och Alvarelhão. Härligt och syrligt med fina frukter i gommen. Stenfrukter med en blommighet och ett helt fantastiskt avslut. Den här kommer man inte ångra att man köpte när vi har sommar på riktigt. Kyl ner den och njut.

Jamek Rosé, 2021
Österrike, Niederösterreich, Wachau
BS 50868 Pris 179 kronor

Ett seriöst och gott rosé på 60 % Zweigelt och 40 % Pinot Noir eller Spätburgunder som druvan heter i Österrike. Här är det framförallt hallon, jordgubbar och smultron som tillsammans med en fin örtighet sätter smaken. Bra struktur och ett fint avslut gör det här lätt att tycka om.

Pfitscher Arvum Chardonnay, 2022
Italien, Trentino-Alto Adige, Alto Adige
TSE 90668 Pris 189 kronor
Svalodlad Chardonnay var min gissning när jag provade och den står fast tills någon rättar mig. Känns spännande och väldigt frisk med små toner av fat men där man ändå funderar på om det inte är ståltankslagrat trots allt. Men det finns en smörighet som avslöjar faten och tillsammans med äpplen, persika och örtigheten så blir det här ett väldigt gott vin. Troligtvis kommer det försvinna från hyllan innan man ens hinner blinka. Kan även vara spännande att lagra ett tag för att se vad som händer.

Tiago Teles Gilda, 2021
Portugal, Bairrada
TS Släpps 12/5 92584 Pris 199 kronor
Du hade mig på lakritstonen. Så svag för den här kombon – mörka bär, medelhög syra och lakrits. För min del får man gärna dra ner den till 10-12 °C för att därifrån låta ta plats i glaset allt eftersom. Makalöst gott för den pengen och ett naturvin för de som går igång på en sån sak.

Ratti Ochetti Langhe Nebbiolo 2021
Italien, Piemonte, Langhe
BS 78842 Pris 229 kronor
Första årgången av det här vinet hittar vi 1969. Redan då var man tydlig med att det inte skulle vara en nedklassificerad Barolo utan en högklassig Langhe Nebbiolo. Och det är verkligen! Dra mig långsamt bakom en häst och vagn vad gott det är! Bärigt och med en kryddighet som har både läder, kaffe och skogen i sig. Fantastisk struktur och bra syra. Och avslutet med tanniner som följer med och ger ett perfekt motstånd gör att det här vinet borde ha en egen plats på hyllan.

LÄS MER: Vinsider vinguider 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.