Svenskar älskar att baka pizza hemma

Det explosiva intresset för pizzaugnar under pandemin fortsätter även efter. Under 2020 och 2021 mångdubblades försäljningen av pizzaugnar, men även förra året ökade försäljningen markant. Även om våren har börjat sent räknar NetOnNet med ett stort intresse för pizzaugnar också under 2023.

— Vi ser att allt fler vill baka sin egen italienska pizza hemma. Intresset för hemgjord pizza har verkligen exploderat under pandemin och det är också något som syns i våra försäljningssiffror, säger Pia Törnström, Own Brand Manager på NetOnNet, och tillägger:

— Vi talar om en ökning på flera tiotals mångdubblingar sedan 2019. Med denna enorma tillväxt, särskilt de första två åren under pandemin, är det ganska otroligt att även förra året hade en solid tillväxt jämfört med året innan.

Efter att framför allt unga vuxna har gått i spetsen för den mycket starka försäljningen av pizzaugnar de senaste åren, menar Pia Törnström att pizzaugnar nu är redo för att anammas av nya och större konsumentgrupper. NetOnNets siffror visar att intresset för pizzagrillar ökar bland den svenska befolkningen. Pia Törnström tror också att det är den för säsongen nya elektriska pizzagrillen som i år kommer att locka ännu flera att baka sin egen pizza hemma:

— Med en pizzaugn kan du göra pizza hemma som överträffar den lokala pizzerian. Den höga värmen och pizzastenen gör att du kan uppnå perfekta resultat varje gång. På altanen har pizzaugnen blivit en trevlig samlingspunkt när vi bjuder familj och vänner på en god, gemensam måltid. Nu kan även de som bor i lägenhet grilla pizza hemma på balkongen med hjälp av den elektriska pizzaugnen.

Explosiv tillväxt

Intresset för pizzaugnar började flera år före pandemin, men exploderade under de två pandemiåren 2020 och 2021. Baserat på post-pandemiska försäljningssiffror har marknaden för pizzaugnar etablerat sig på rekordhög nivå och blivit en stor kategori inom hemelektronik i Sverige.

— Trots att tillväxten under pandemin varit nästan osannolikt hög fortsatte tillväxten även förra året och ser ut att växa ytterligare i år. Vi ser också att medan det tidigare var de dyraste pizzaugnarna som sålde mest, gynnas försäljningen nu av att det finns bra pizzaugnar i alla prisklasser. I nuläget drivs trenden vidare av nya och prisvärda produkter som den elektriska pizzaugnen, säger Pia Törnström.

Foto: Kajetan Sumila

Nya trender
Försäljningen av pizzaugnar har gått igenom flera trender. Den första trenden som NetOnNet såg var att innovatörerna gärna byggde sin egen pizzaugn, som en del av altanen eller uteköket. De som ville göra mindre själva föredrog ofta en pizzaugn som drivs med gasol, och efter det drevs trenden vidare av mer specialiserade pizzaugnar med kol och pellets. Nu handlar det om elektriska pizzaugnar som är enklare och flexibla, eftersom du på ett enklare sätt kan flytta ut – och in – grillen eller ta med den till stugan.

— En annan viktig faktor har varit det ständigt ökande utbudet i dagligvaruhandeln där det nu finns många alternativ inom färdig pizzadeg, pizzamjöl, pizzasåser och topping. Det har bidragit till att vi nu har både ugnarna och råvarorna för att lyckas.

Undersökningar gjorda av NetOnNet bland ett representativt urval av svenskar visar också att unga under 30 år var de första som föredrog en pizzagrill.

— Det vi nu ser är att många vill att det ska vara enkelt. Det finns därför ett gott intresse för grillar med bra och enkla pizzafunktioner. Men det vi särskilt ser är alltså ett extra stort intresse för den elektriska pizzagrillen, säger Pia Törnström.

Vägen till massmarknaden

— Under 2022 och nu in i 2023 har vi sett en starkare efterfrågan på produkter inom våra egna varumärken som ofta är lägre i pris jämfört med mer etablerade varumärken. Det gäller även pizzaugnarna från Austin & Barbeque, säger Pia Törnström på NetOnNet, och avslutar:
— Vi tror att vägen till en massmarknad för pizzaugnen går genom ett varierat utbud av ugnar av god kvalitet – i alla prisklasser. Vi ser i alla fall fram emot att allt fler får möjlighet att göra och njuta av sin italienska pizza hemma.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.