Grattis Johan Backeus – Årets kock 2017!

Ingress:

Vinnaren av Årets Kock 2017 är Johan Backeus, verksam på Aveqia i Stockholm! Årets Kock är Svenskt Mästerskap i professionell matlagning och därmed Sveriges mest prestigefyllda gastronomitävling.

Årets Kock är Svenskt Mästerskap i professionell matlagning och därmed Sveriges mest prestigefyllda gastronomitävling. Tävlingen Årets Kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.  Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en inspirerande studieresa.  H.K.H Prins Carl Philip är beskyddare av Årets Kock och sitter även med i tävlingens Hedersjury.

Finalen avgjordes i Malmö Arena den 2 februari då Johan Backeus, verksam på Aveqia i Stockholm, kammade hem titeln. På finaldagen utför kockarna två tävlingsuppgifter. Juryn bedömer de båda tävlingsuppgifterna utifrån smak och presentation. Metodjury tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken. Juryns motivering för årets vinnare lyder: Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen. 

Johan Backeus själv har berättat att han gillar lekfullhet i maten. På tallriken ska man kunna se och känna vad det är man äter. Morot ska smaka morot. Gästen får gärna vara lite delaktiga, exempelvis riva något över rätten.

Stort grattis till Johan Backeus!

Foto: Madeleine Landley

Extra Titel:

Finalens tävlingsuppgifter

Extra Brödtext:

Tävlingsuppgift 1: Den första tävlingsuppgiften omfattar att skapa 5 smårätter av grönsaker, varav minst 2 av de 5 ska vara varma. Samtliga rätter ska vara helt vegetariska men ägg, mejeri och ost är tillåtna.

Tävlingsuppgift 2: Den andra uppgiften för finalisterna är att för juryn servera en varm huvudrätt där fasan som huvudråvara framgår tydligt på tallriken. Vidare kan en à part och sås serveras vid sidan.

Image:

Tags: Ja
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.