Grenache druvan både till vardag och lyx

Grenache är en blå druva

Grenache är en blå druva som kanske anses tillhöra B-laget bland de stora druvorna. Men faktum är att Grenache, eller Garnacha som den heter i Spanien, används i några av världens mest exklusiva och läckra viner. 

⇒ [Grenasch/Garnatja]

Grenache/Garnacha i nosen och gommen: 

Mörka och röda bär, stuvad jordgubbe, grillat plommon, björnbär, blåbär, hallon, läder, lavendel, torkade örter, blodapelsin, med inslag av lakrits. 

Grenaches/Garnachas smakprofil: 

Den ger är ett torrt och medelfylligt vin. Medelhög syra och tanninhalt. Alkoholhalten är över genomsnittet och ligger ofta på över 15%.

Grenache/Garnacha serverat enligt konstens alla regler:

Cirka 16 grader brukar vara perfekt. Inte lägre än 15° och inte högre än 20°. Dekantera eller lufta i flaskan en halvtimme innan servering och häll upp i rymliga glas. 

Grenache/Garnacha passar till: 

De röda Grenache-vinernas intensiva smaker passar väl till rostat kött och grönsaker kryddade med kinesisk femkrydda. Men de funkar egentligen fint till de flesta kötträtter. Rosévinerna på druvan passar väldigt bra till fisk och skaldjur eller grönsaksrätter. 

Grenaches/Garnachas smeknamn: 

Det heter alltså Grenache i Frankrike och Garnacha i Spanien. Men utöver det finns det en uppsjö andra namn på denna druva: På Sardinien heter den Cannonau och i Katalonien Garnatxa. Abudante, Bois Jaune, Bordó, Navaro eller Navarre är några andra namn. 

Grenache/Garnacha odlas i: 

Grenache odlas i södra Frankrike och i stora delar av Spanien samt i Sardinien i Europa. De australiska vinerna på samma druva är ofta fruktigare. I Sydafrika och USA varierar smaken mellan det europeiskt kryddiga och australiskt syltiga. Berömda vindistrikt är södra Rhône, Navarra och Priorat. 

Grenaches/Garnachas ursprung: 

Juryn sammanträder ännu om exakt var denna druva har sitt ursprung. Norra Spanien, och i synnerhet Aragonien, är en stark kandidat. Andra pekar mot Sardinien. Enligt vissa oenologer som Karen MacNeil odlades den först i Italien under namnet Vernaccia. Klart är att det är en sydeuropeisk druva med ursprung i Medelhavsregionen, mest sannolikt norra Spanien. 

Att lagra Grenache/Garnacha: 

Högkvalitativa viner på Grenache kan vara lämpliga för lagring i drygt tio år. Men generellt gäller att Grenacheviner produceras för att drickas tidigt och deras höga oxidation gör dem inte lämpliga för lagring. 

Skoj om Grenache/Garnacha: 

Visste du att Grenachedruvan är världens största sett till odlingsyta? Det beror i första hand på att den odlas över gigantiska arealer i norra Spanien där Garnacha, som den ju heter där, används som bordsvin i så gott som varenda hem. 

Och i Frankrike är druvan en lika självklar som okänd ingrediens i några av världens mest dyrbara viner: till exempel från Châteauneuf-du-Pape. Grenache är den viktigaste av 13 tillåtna druvsorterna i Châteauneuf-du-Pape.

Visst, du kanske inte tänker på att Grenache ingår när du sörplar ditt finsmakarvin. Lika lite som att 90-talsfansen i allmänhet när det begav sig tänkte på att Håkan Hellström spelade bas i Broder Daniel. Men plötsligt vänder det möjligen också för Grenachedruvan. Med Håkans egna ord: ”Ta mig till kärlek, ta mig till dans. Ge mig nåt som tar mig någonstans.” Grenache är på väg – och redan i dag görs några riktigt bra viner enbart på denna druva. 

Kaliforniskt och europeiskt guld 

I Kalifornien har kultvinsproducenten Sine Qua Non, som gör viner i Rhônestil, tagit fram vinet The Line på Grenache – en riktig lyxlirare som går loss på knappt 5000 kronor. Och ett stort EU-finansierat projekt har under de senaste åren lanserat högkvalitativa Grenacheviner från Gamla världen på bred front i USA. Vinmakare i druvans hemtrakter i framför allt norra Spanien och södra Frankrike har på senare år anammat nya metoder när de odlar Grenache/Garnacha. Man respekterar druvans naturligt mindre skörd och använder både traditionella och moderna tekniker för att ta vara på de äldsta vinstockarna och så kunna producera högkvalitativa viner på enbart Garnacha/Grenache med såväl karaktär som koncentration. 

GSM-blends

Mest känd är Grenache/Garnacha ändå som en av flera druvor i blenden som kallas GSM – en akronym för Grenache, Syrah och Mourvèdre. 

GSM-viner är kända för sin ljusa fruktighet, extroverta aromer av mogen frukt, torkad salvia och örter och en pepprig, örtig finish i gommen som avger ett eko av vinernas aromer. I dessa blends – som förekommer i stor omfattning från södra Frankrike hela vägen ner till Australien – är Grenache den dominerande druvan, även om vissa GSM-viner kan innehålla mer Syrah. Mourvèdre tillsätts bara i mindre omfattning i en GSM-blend.

Grenache/Garnacha gillas av vinmakare

Även om konsumenter ibland rynkat på näsan gentemot Grenache/Garnacha har många vinodlare länge sett stora fördelar med druvan. Till Australien kom den redan på 1700-talet och blev mycket uppskattad, även här gör man gärna GSM-blends på i huvudsak Grenache. I grannlandet Nya Zeeland uppskattade vinproducenterna att den gav hög avkastning (även om man numera i Europa snarare undviker att ta ut för stora skördar). I USA blev den mycket populär när den nådde landet på 1800-talet. Det är en lättodlad druva som trivs bra bara den får mycket sol. Den mognar sent och ger viner med blek färg och hög alkoholhalt. Och mycket alkohol blir man förstås glad av! Men låt inte dess bleka uppenbarelse och något skamfilade rykte lura dig – här finns många skatter att upptäcka! 

Grenache/Garnacha som rosé

Grenache/Garnacha innehåller mycket fruktsyra, men är inte särskilt sträv. Därmed gör den sig utmärkt som bas i roséviner. Några av de främsta rosévinerna på Garnacha/Grenache görs i Navarra i Spanien och i Provence och södra Rhône i Frankrike. I Spanien kallas dessa viner Garnacha Rosado och i Provence rätt och slätt Provence Rosé. En utmärkt följeslagare till din medelhavsinspirerade skaldjursgryta eller fiskrätt. Och varför inte som en liten aperitif innan maten? Smaken påminner om jordgubbe, hallon, vattenmelongodis, lemonad och gurka. Kan det bli mer somrigt än så? 

 

FLER DRUVOR: Nebbiolo är en riktig primadonna 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.