Härlig sauvignon blanc från Nya Zeeland

Sauvignon blanc är en av de vanligaste gröna druvorna som fantastiska viner produceras av. De mest kända är vinerna från Sancerre i Frankrike. Men även andra länder producerar riktigt härliga viner på denna druva, där Nya Zeeland stolt visar upp goda och högkvalitativa viner. Sauvignon blanc är en av druvorna som trivs riktigt bra i Nya Zeeland.

Sauvignon blanc har länge varit en av mina favoritdruvor. Mest för att vinerna blir fräscha och lätt krispiga med toner av svarta vinbärsblad, krusbär med en bra balans. Och oftast väljer jag ett vin från Nya Zeeland, där jag vet att de är duktiga på att producera viner på denna druva.

År 1960 fanns knappt 400 hektar med vin i Nya Zeeland och först 1973 började man plantera vinrankor i Marlborough, som i dag är världsberömt för sin sauvignon blanc. Med cirka 23 000 hektar står sauvignon blanc för närmare 60 % av landets produktion, där Marlborough på sydön, är det största och mest kända distriktet. Med ett svalt klimat där bergskedjan Kaikoura Range skyddar från de sydliga vindarna kan de producera högkvalitiativa viner. Odlingarna ligger på grusrika flodbäddar med god dränering där sauvignon blanc trivs utmärkt. Under 1980-talet blev sauvignon blanc från Marlborough en sensation i vinvärlden och deras popularitet har bara ökat sedan dess.

ANNONS
Balanserade toner av citrus, krusbär och svarta vinbärsblad.
Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc, nr 71286, 289:-, Box, 3000 ml

Fräsch och god sauvignon blanc från Nya Zeeland Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc, nr 71286,

Saint Clair Family Estate

I hjärtat av Marlborough hittar vi den familjeägda vingården Saint Clair Family Estate. Vingården var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough och grundades 1978 av Neal och Judy Ibbotson. Först i början sålde de druvor till vinodlare i närheten, men på senare år har de producerat viner från sin egen vingård. År 1996 startade de varumärket Saint Clair Family Estate och började göra egna viner. I dag förfogar de över 37 vingårdar, inklusive odlingar hos kontrakterade vinodlare, där företagets egna vinodlingar omfattar 100 hektar. Det kyliga klimatet i regionen gör att det kan produceras viner av hög klass. I dag producerar de ett flertal viner som de har fått en rad utmärkelser och medaljer för genom åren. År 1994 var första gången som alla deras viner vann medaljer, inklusive guld och vinerna är sedan dess mycket populära världen över.

Fräsch och god sauvignon blanc från Nya Zeeland Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc, nr 71286

ANNONS
Fräsch och god sauvignon blanc från Nya Zeeland
Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc, nr 71286, 289:-, Box, 3000 ml

Familjen Ibbotson

Familjen Ibbotson är pionjärer på Nya Zeeland och besitter en enorm kunskap om odlingsplotterna och vad som bör odlas var. Här skördar de varje plott separat som sedan lagras på små tankar för att behålla fräschören och kvaliteten. Neal har arbetat med vingårdar i Marlborough ända sedan 1978 så han vet att det är viktigt att ta hand om jorden där vinrankorna växer för att få bra viner. 

 

Chefsvinmakare är Hamish Clark som ser till att vinerna håller högsta klass, och det är Neal och Judys döttrar Sarina och Julie som numera sköter den dagliga driften. Intressant kuriosa är att sonen Tony har designat alla vinetiketter sedan starten 1994. 

Ett av deras viner är Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc, nr 71286, som är ett härligt friskt vin med balanserade toner av citrus, krusbär, svarta vinbärsblad med en bra syra som gör att vinet passar till att dricka som det är samt även till mat. Servera gärna vinet till en trevlig ceviche, stekt fisk med örtsås eller till en krämig getost eller drick det som det är och njut av det i vårsolen.

 Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc,
Servera gärna till rätter av fisk och skaldjur, eller till syrliga getostar. Sälta och syrlighet i rätten matchar vinets friska syra. Använd gärna örter som basilika, persilja och körvel.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.