Havskräftor ”Cajun style”

Skaldjur är som bäst med månader med R i brukar man säga och Svenska hummerfisket drar igång i månadsskiftet september/oktober. Traditionellt så började kräftfisket den 7 augusti kl 17  och höll på till november och 1982 så ändrade man det till första onsdagen i augusti, numera är det inte reglerat alls men vi gillar att hålla kvar traditionen som började nånstans på 1500-talet.

Ett skaldjur som fiskas året om på västkusten är havskräftan en väldigt smakrik släkting till hummern och väldigt uppskattad av svenskarna på västkusten, men inte lika känd i Mälardalen och norra delen av vårt land. 

Fisket är ganska litet på sommarmånaderna och fångster av kvalitet når sällan upp till resten av Sverige, den är dessutom väldigt dyr då, så det brukar jag undvika.

Men nu i slutet på augusti och början på september är kvaliteten riktigt god och den måste ses som en riktig delikatess som är underskattad. 

Den kokas levande precis som kräftan och hummern i rikligt saltat vatten och avnjuts bäst naturellt med majonäs och bröd. 

Efter resor i Mississippi och speciellt New Orleans så lärde jag mig uppskatta ”cajun kräftor”. Kokta på lite olika sätt men alltid avnjutna varma med mycket kryddor och fest.

Cajun kryddornas bas består traditionellt av olika chilisorter, lök, vitlök, paprika och timjan, i vissa fall även oregano. Sedan görs det lokala variationer som är oändliga och alla är stolta över sin egna hemliga blandning. 

Med kräftorna så kokar man lite vad man har och majs, potatis och gul lök finns väldigt ofta med i recepten och blir väldigt gott till. Precis som i Sverige så gillar vi öl till kräftor men ett lite fruktigare vin med lite sötma funkar faktiskt väldigt bra till, ett tips är ett riesling från Tyskland – Deep Roots. 

Deep Roots, Art.nr 5802, 95 kronor

Som jag ofta upplever med mat så lever recept sitt eget liv och påverkas av resor och inspiration från kockar och människor som vågar testa något nytt. ”Mash ups” av olika slag blir allt vanligare och ingen rycker på ögonbrynen längre. 

Jag blev sugen på att göra något sånt, att koka mina havskräftor på det här härliga sättet då kryddor är min stora passion och mina rätters signum är ju smakrika och enkelhet då passade det här receptet bra och det blev riktigt lyckat och jag kallar det Havskräftor Cajun Style!

/Sebastian Schauermann

 

Havskräftor ”Cajun style” .

4 personer.

20–40 st levande havskräftor 

2 st färska delade majskolvar 

8 st skalade och halverade potatisar 

1 st delad blekselleri

2 st gul lök

2 msk cayenne

3 msk paprikapulver

1 msk vitlökspulver

1 msk torkad timjan 

1 msk torkad oregano

1 msk korianderfrö

1 tsk dillfrö

½ dl salt

Stor kastrull  (10 liter) med vatten 

Koka upp minst 5 liter vatten med ca 

½ dl salt. 

Släng i kryddorna och grönsakerna och ge det ca 5 minuters kok.

Lägg i dom levande kräftorna i kokande vattnet och koka på full  effekt i ca 5–8 minuter.

Med en hålslev fiska upp grönsaker och havskräftor och lägg på ett fat och ät medans dom är varma . 

Servera gärna med lite majonäs och kanske ett gott levainbröd till.

Följ mig på instagram händelser @sebastianschauermann för fler tips och recept.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.