Hur mycket vatten bör man dricka per dag?

Frågan vi nog är många som ställer oss själva emellanåt, är hur mycket vatten vi bör dricka per dag. Och faktum är att vi är många som inte har en aning om just detta.

Många dricker för mycket vatten och ännu fler dricker för lite. För att inte falla ner i någon av groparna kan det vara bra att veta om riktlinjerna. Flertalet olika bud finns på hur mycket vatten vi bör få i oss per dag men dessa siffror är sällan något man skall stirra sig blind på. Intaget varierar på grund av många olika faktorer men främst på vilken typ av livsstil du lever, din vikt och hur mycket du svettas. Generella siffror rekommenderar en vuxen person att dricka 1,5 liter om dagen sen ytterligare 0,5 liter till maten. Många vet ju att träning ger både ökat behov och sug efter vatten. Men under själva aktiviteten är det endast elitidrottare eller de som utövar fysisk aktivitet under flera timmar i sträck som behöver ett kompletterande vattenintag under aktivitetens gång. Ändå ser man ofta folk som går runt och dricker vatten på gymmet, det är inget fel på det, men något som alltså inte är nödvändigt.

Individuellt vattenbehov

Som vi nämnt ovan beror behovet av vatten på en rad olika anledningar. Det är därför desto viktigare att du är medveten om ditt behov för att kunna ligga på rätt vätskebalans hela tiden. Även om det är bra att vara medveten om hur mycket vätska du är i behov utav kan det vara bra att veta att en vuxen människa är väldigt tålig och klarar av att ligga på en låg vätskenivå länge. Slarvtoleransen är hög och vi kan dricka både för lite och för mycket utan att det blir medicinskt farligt. Ett vanligt förekommande ämne hos kvällstidningarna är fakta kring hur stora mängder vatten kan ha otroligt positiva hälsoeffekter och hur detta påstås påverka våra kroppar till det bättre. Man påstår att vatten kan lindra både trötthet och dålig hy, ge dig bättre hälsa och få dig att tappa några kilon. Det finns dock inga bevis på att ett överdrivet intag av vatten påverkar hälsan till det positiva. Utan snarare tvärt om.

Vattenförgiftning

Precis som att vi råkar ut för matförgiftning kan vi också råka ut för vattenförgiftning. Skillnaden på dessa två relativt hemska företeelser är att vattenförgiftningen inte beror på en bakterie utan på vatten som kroppen inte kan ta hand om. När vi dricker vatten ökar kroppens celler i volym och för de flesta organ är detta inte ett problem. Men för hjärnan blir det problem eftersom denna har svårt att ta hand om vattnet på samma sätt som övriga organ. När vi överkonsumerar vatten kan hjärnstammen komma i kläm och det påverkar då hjärnfunktionen och eftersom hjärnstammen styr bland annat andning och blodtryck kan det bli riktigt farligt.

Sunt förnuft räcker långt

Trots alla de riktlinjer vi nyss givit dig kan vi lugna dig med att det inte krävs mer än sunt förnuft för att man skall hålla sig inom ramen över vad som är hälsosamt. Exempel på sunt förnuft när det kommer till vattenintag är att dricka vatten när man är törstig, tänka varannan vatten – inte bara på krogen utan också på jobbet när det kommer till exempelvis kaffe kontra vatten samt att dricka vatten av god kvalitet. För att uppmuntra sin personal att regelbundet dricka vatten är det många företag som hyr in en vattenmaskin så att kallt och kolsyrat vatten alltid finns enkelt att hälla upp.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.