Idag firar vi vinets dag och det är klart att denna ädla dryck ska ha sin egna dag till sin ära. Vin har funnits i tusentals år och de som kanske hade störst betydelse för dagens vin är romarna. Vinets dag firas den 22 januari sedan Svenska Vinakademien instiftade dagen då även Sankt Vincent, vinodlarnas och vinmakarnas skyddshelgons, har sin dag.
Vi på Vinsider ser så klart varje dag som Vinets dag men kan man hylla vinet lite extra är vi på! Kanske är det lämpligt att se till vinets historia först. Vintillverkning är en tusenårig tradition och man kan se spår av vintillverkning som dateras till ca 6000 f.kr.
De var dom som spred ut sina kunskaper runt om i Europa under sina erövringar. Snabbt såg man fördelarna med vin eftersom det var hyfsat enkelt att få igång produktionen dit man kom och det var en enkel och uppskattad dryck för sina legionärer. Att ligga ut i fält var ingen rolig historia och då kunde det behövas något att pigga upp sina män med. Men det ansågs även vara hälsosamt vilket det förmodligen även var. Dåtidens alkoholhalt var inte heller samma som idag, förmodligen låg den på runt 5-8 procent. Hade man tur kunde man ibland nå 10-12 procent i alkohol, men det var sällan.
Idag firar vi vinets dag!
Efter romarna och under medeltiden togs vingårdarna över av klostren runt om i Europa och nu var det munkarna som drev utvecklingen framåt och här gjordes också arbetet med att klassificera druvor och framställningen blev modernare. Religionen var också en anledning till varför vinet spred sig över hela världen. När man skulle missionera behövdes vin till nattvarden och då blev man tvungen att börja tillverka vin i nya världsdelar såsom USA och Sydamerika.
Vinlusen
Åren gick och man producerade vin runt om i världen men det innebar också att man skeppade stockar över världshaven och med dessa kom insekter till Europa som vi aldrig tidigare haft här. En av dessa var vinlusen, en liten men livsfarlig insekt för vinstockarna i Europa och från mitten av 1800-talet höll den här lilla rackaren på att slå ut alla vinrankor genom att angripa dess rötter och försvaga planta som tillslut dör. Det här var en tid då man mer eller mindre trodde att det var över för vinproduktion i stora delar av Europa. Tillslut kom man bukt med vinlusen genom att ympa ihop europeiska vinkvistar med rötter från amerikanska vinstockar. Dessa hade levt med lusen i hundratals år och var resistenta.
Lagstiftning
Efter detta angrepp mot Europas vinproduktion genomförde man stora förändringar för att skydda sig mot liknande händelser men det var också för att man hade börjat fuska något helt kopiöst inom vinvärlden med viner som påstods komma från Bordeaux och Bourgogne men hade helt andra ursprung. Dessa viner var oftast dåligt producerade och smakade inte alls som ett kvalitets vin från dessa områden normalt gjorde. Så för att skydda sig lades grunden till dagens lagstiftning och klassificering av vin och områden.
Nu har du lite mer kunskap om vinets historia och självklart kommer vi att fortsätta med att berätta om vin och människorna bakom flaskorna.
Men idag firar vi vinet och säger skål!
Vinsiders vintips
Pinot noir från prisad vinmakare
Edouard Delaunay Septembre Pinot Noir, 2022
Pris 231 kronor, art.nr 76812