Idag firar vi vinets dag!

Det är klart att denna ädla dryck ska ha sin egna dag till sin ära. Vin har funnits i tusentals år och de som kanske hade störst betydelse för dagens vin är romarna.

De var dom som spred ut sina kunskaper runt om i Europa under sina erövringar. Snabbt såg man fördelarna med vin eftersom det var hyfsat enkelt att få igång produktionen dit man kom och det var en enkel och uppskattad dryck för sina legionärer. Att ligga ut i fält var ingen rolig historia och då kunde det behövas något att pigga upp sina män med. Men det ansågs även vara hälsosamt vilket det förmodligen även var. Dåtidens alkoholhalt var inte heller samma som idag, förmodligen låg den på runt 5-8 procent. Hade man tur kunde man ibland nå 10-12 procent i alkohol, men det var sällan.

Bildresultat för romarna vin

Efter romarna och under medeltiden togs vingårdarna över av klostren runt om i Europa och nu var det munkarna som drev utvecklingen framåt och här gjordes också arbetet med att klassificera druvor och framställningen blev modernare. Religionen var också en anledning till varför vinet spred sig över hela världen. När man skulle missionera behövdes vin till nattvarden och då blev man tvungen att börja tillverka vin i nya världsdelar såsom USA och Sydamerika.

Vinlusen

Åren gick och man producerade vin runt om i världen men det innebar också att man skeppade stockar över världshaven och med dessa kom insekter till Europa som vi aldrig tidigare haft här. En av dessa var vinlusen, en liten men livsfarlig insekt för vinstockarna i Europa och från mitten av 1800-talet höll den här lilla rackaren på att slå ut alla vinrankor genom att angripa dess rötter och försvaga planta som tillslut dör. Det här var en tid då man mer eller mindre trodde att det var över för vinproduktion i stora delar av Europa. Tillslut kom man bukt med vinlusen genom att ympa ihop europeiska vinkvistar med rötter från amerikanska vinstockar. Dessa hade levt med lusen i hundratals år och var resistenta.

Lagstiftning

Efter detta angrepp mot Europas vinproduktion genomförde man stora förändringar för att skydda sig mot liknande händelser men det var också för att man hade börjat fuska något helt kopiöst inom vinvärlden med viner som påstods komma från Bordeaux och Bourgogne men hade helt andra ursprung. Dessa viner var oftast dåligt producerade och smakade inte alls som ett kvalitets vin från dessa områden normalt gjorde. Så för att skydda sig lades grunden till dagens lagstiftning och klassificering av vin och områden.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.