En unik Blanc de Blancs från Grand Cru-gårdar med extra lång lagring.
Årgångschampagne har alltid haft ett stort fokus hos champagnehuset Pol Roger då hela fyra av de sju cuvéer som produceras alltid är årgångsbetecknade; Brut Vintage, Blanc de Blancs, Brut Rosé och Cuvée Sir Winston Churchill.
Blanc de Blancs introducerades första gången med årgång 1959 och var därmed den andra årgångschampagnen som lanserades från Pol Roger, efter Brut Vintage. Det är en champagne och stil som under åren uppskattats för sin höga kvalitet, tack vare att druvorna enbart kommer från Grand Cru vingårdar och lagras hela sju år på jästfällningen i den svala vinkällaren under Avenue de Champagne. Grand Crubyarna som ingår i Pol Roger Blanc de Blancs är Oiry, Chouilly, Cramant, Avize, Oger och Le Mesnli-sur-Oger där varje vingårdsläge ger olika egenskaper. Grand Cru-byn Oiry och Chouilly bidrar med elegans, mineralitet och fräschör. Cramant ger komplexitet och finess med delikat fruktighet och viss blommighet. Avize ger rondör och fyllighet, Oger bidrar med koncentration och struktur. Le-Mesnil-sur-Oger är aningen svalare, vilket ger balans, citrustoner och möjliggör en lång lagringspotential.
“Pol Roger Blanc de Blancs 2016 är en champagne som det ska bli mycket intressant att följa. Tack vare den eleganta syran som året gav är potentialen fantastisk även för längre lagring. Uppskattar man ungdomlighet och fräschör är detta en utmärkt apéritif att njuta av redan nu.” – säger Carin Widoff, produktchef på Ward Wines.
Som den nordligaste av Frankrikes vinregioner kan vädret i Champagne ibland vara nyckfullt och svårt att förutsäga. Därför har Pol Roger bibehållit traditionen att enbart producera årgångschampagne när väderförhållandena möjliggör druvor av exceptionell mognad. För att en årgång ska deklareras som vintage måste champagnen vara mycket välbalanserad och ha förmåga att lagras i källaren. Balansen uppnås genom en väl avvägd potentiell alkoholhalt, en naturlig fräschör och en hög syra, utöver den smakbalans som ska finnas i champagnen.
Årgång 2016 – Efter en mild och torr november och december präglades den första halvan av året av brist på solsken med stora mängder regn. När vinstockarna började vakna till liv slog kylan till med kraft. Full blomning för chardonnaydruvorna uppnåddes i slutet på juni, vilket är senare än genomsnittet för de senaste tio åren. Trots några hagelstormar, kom slutligen värme och sol, vilket gjorde att jorden torkade upp och mognaden kunde fortsätta. Stora variationer i mognad mellan olika vinfält krävde noggrant arbete i vingårdarna och skörden bärgades i härligt solsken och med god kvalitet på druvorna. Skörden inleddes den 10 september för de tidigast mogna byarna och avslutades i början av oktober.
Vinifikation och lagring – Så snart druvorna var skördade pressades de snabbt och varsamt. Musten genomgick två klarningar – en direkt efter pressningen och en kall klarning i rostfria ståltankar under ett dygn. En långsam, kall jäsning i rostfria ståltankar, där varje druvsort och varje cru förvaras separat fram till den slutgiltiga blandningen. All champagne hos Pol Roger genomgår malolaktisk jäsning och endast ståltankar används. Efter provsmakning, blandning och buteljering sker den andra jäsningen och lagringen i källaren belägna 33 meter under jord i minst 7 år. Här genomgår champagnen slutligen traditionell riddling för hand– något som är mycket sällsynt i Champagne idag. Den mycket fina och ihållande mousse som Pol Roger är så känt för, beror i stor utsträckning på den djupa, svala källaren och den varsamma hanteringen.
Den 31 januari lanseras 600 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Pol Roger Blanc de Blancs
Årgång 2016 Nr 94039 Pris 949 kr