Jättegott som inte kostar skjortan

Jättegott som inte kostar skjortan
Jättegott som inte kostar skjortan. Foto: Suzanne Ribbing
Har du också märkt av de stigande matpriserna? Jag handlar vanligtvis ekologiska premieprodukter och tycker dessutom om att unna mig det där lilla extra. Men just nu känner jag mig snopen, för att inte säga irriterad, när jag ska betala i kassan och min vanliga matkasse har ökat med många hundralappar. 

Eftersom jag är duktig på att ta tillvara på maten i mitt kylskåp har jag samlat mina bästa tips. Att trolla med rester är bland det roligaste jag vet och jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. Mat måste vara gott och det får aldrig bli tråkigt! Jag älskar att bjuda på goda middagar och som tur är går det att äta jättegott och ändå hålla nere matkostnaderna. Det fiffiga är att det som är bra för dig och din plånbok också är bra för planeten.

Jättegott som inte kostar skjortan
Foto: Suzanne Ribbing

Att äta i säsong är inte bara en klyscha, det ÄR stor skillnad i både pris och smak när du väljer råvarorna efter när de är som allra bäst. Alltså, har du känt skillnaden på en solmogen, närodlad tomat och en tomat som är importerad i fel säsong? Det är som natt och dag. Är det inte säsong för tomater kan man istället välja tomater på burk eller tetra av bra kvalité, som är plockade och förpackade när de är perfekta.

Frysta produkter har av någon konstig anledning dåligt rykte. Jag har själv tidigare ofta valt färskt framför fryst. Men när det gäller de flesta grönsaker och bär så är det frysta alternativet det bästa valet. De håller en hög och jämn kvalité och du tar bara fram så mycket som du behöver. Inget matsvinn och inga vissna rester i grönsakslådan. 

Ett av mina bästa tips när det gäller minskat matsvinn låter lite motsägelsefullt. För många förespråkar att inte laga mer än vad som precis går åt, men jag tänker tvärtom och köper och lagar mycket mat på en gång. Är det bra pris på hel kyckling, då köper jag minst två och slänger in i ugnen. Sen planerar jag veckans måltider och matlådor med kyckling i olika former så att de skiljer sig åt i smak. Kycklingresterna kan serveras med ris och curry, i en fräsch sallad, i pastagratäng eller som ingrediens i en härlig wok med grönsaker.

Jättegott som inte kostar skjortan
Foto: Suzanne Ribbing

Samma gäller helgens söndagsstek som kan förvandlas till en asiatisk nudelsallad med biff, en krämig pasta eller en maffig bookmaker toast. Tänk på samma sätt när du hittar bra erbjudande på färs, hel laxsida eller fläskkarré för att nämna några exempel. 

När du lagar stora mängder mat och har en tydlig plan från början slipper du även vardagslivets förtvivlade idétorka. Många lagar storkok på helgen som de lägger i likadana matlådor i frysen – det passar inte mig. Jag lagar hellre några riktigt goda såser och röror som jag kan variera under veckan. En rejäl omgång ratatouille kan med fördel serveras till både grillat, korv, fisk eller kyckling. Sen kan den förvandlas till bas i en god köttfärssås, shakshuka eller mexikansk enchilada.

Att ta till vara på det naturen bjuder på och att odla själv är såklart fantastiskt, men vi har alla olika förutsättningar och intressen. Själv älskar jag att plocka svamp som jag sedan fryser in eller torkar, livskvalité får jag då på köpet. Just nu har jag frossat i nässlor! Det finns hur mycket som helst, det är supergott, fullproppat med nyttigheter och helt gratis. Däremot kan jag reta mig på de där små krukorna med färska örter från mataffären som ibland är både dyra och smaklösa. Att odla kryddor i köksfönstret eller på balkongen är därför ett bra tips. Det går faktiskt att hålla liv även i en vanlig basilika från matbutiken i minst ett halvår om man planterar om den i en större kruka och vattnar rikligt varje dag. Ju mer du plockar av den ju mer växer den sen.

Omelett eller spansk tortilla är bra resträtter där ostkanter, kokt potatis och trötta grönsaker får nytt liv. 

Jag lagar ofta rätter med asiatiska smaker och både fried rice och wok i olika former är perfekt när man vill ta vara på rester. Stora flaskor med soja, fisksås, oystersås, risvinäger och sesamolja är stapelvaror hemma hos mig. Dessa köper jag i asiatiska livsmedelsaffärer för en mindre peng än i vanliga mataffärer. Här kan du även passa på att köpa ris i stor förpackning – så mycket bättre och billigare. Du kan även fynda spännande grönsaker och stora knippen med färska örter.

När man vill lyxa till det ska man tänka att huvudingredienserna ska vara billiga, sen adderar man lite guldkant. Exempel på det är att addera sik- forell- eller löjrom på rätter som rösti eller pizza. Riven tryffel eller tryffelolja blir pricken över det berömda i:et på risotto, svamppasta och blomkålsmoset. Brynt smör förhöjer smaken och lyxar till det mesta. Testa till rätter med lax, torsk, röding, strömming och matjessill. Men även på potatis, spetskål, kronärtskocka och rödbetor.

Hoppas du fått inspiration till god mat som inte kostar skjortan.

Ett axplock av ingredienser som jag tycker är bra att ha hemma:

I skafferiet:

Pasta, olika typer av ris och grynblandningar, soltorkade tomater, krossade tomater, grillade marinerade paprikor, oliver, sardeller, kapris, kikärter och olika bönor i tetror. Smaksättare som soya, fisksås, vinäger och sambal oelek är ett måste i mitt skafferi.

I grönsakslådan:

Här lägger jag främst billiga produkter med lång hållbarhet, som potatis och andra rotfrukter i säsong (t.ex. morötter, rödbetor och rotselleri). Ett par olika sorters kål är gott och användbart. Och förstås lök av olika sorter.

I kylskåpet:

Ost förgyller många rätter. Parmesan, halloumi, feta och kanske en bit västerbottenost är bra matlagningsostar som ger mycket smak och håller hyfsat länge. Några mejeriprodukter med generöst datum. Glöm inte att ägg faktiskt håller mycket längre än vad som står angivet på kartongen om de förvaras i kylskåp.

I frysen:

Jag har jag alltid edamamebönor, mango, hackad chili och örter som dill, gräslök och persilja i min frys. Samt svamp och bär som jag plockat själv.

Övrigt: 

Kryddor, buljongtärningar, fonder, honung, nötter och frön.

 

En rejäl sats Ratatuille får bli bas till veckans olika måltider
Jättegott som inte kostar skjortan
Foto: Suzanne Ribbing

Skär 1 aubergine och 3–4 späda zucchini i små bitar och lägg på en plåt med rikligt med olivolja, salta och peppra. Baka sedan i ugnen i ca 30 minuter på 200°. Hacka 3 små färska lökar och 4 vitlöksklyftor och stek i olivolja i varm panna tills löken blir glansig. Låt puttra och krydda sen med 2 msk tomatpuré, torkad timjan salt och peppar. Hacka 2 stora paprikor och 3–4 tomater i små tärningar och vänd ned det i pannan. Tillsätt en burk krossad tomat. Låt såsen puttra med locket på i 15 minuter. Vänd i de ugnsrostade grönsakerna och hackad färsk basilika och lite färsk rosmarin. Låt puttra utan lock i minst 10 minuter, om röran känns tjock, späd med lite vatten.

Nässlor, så gott och helt gratis!
Jättegott som inte kostar skjortan
Foto: Suzanne Ribbing

Använd handskar när du plockar, lättast är det om du använder sax. Passa på att plocka mycket, för när du förväller (kokar i några minuter) så krymper mängden rejält. Rensa bort ev skräp och rötter som följt med och förväll nässlorna. Krama ur vätskan och hacka grovt. Nu kan du även  frysa in och spara om så önskas.

Recept på Nässelkräm till pasta
Jättegott som inte kostar skjortan
Foto: Suzanne Ribbing

Jag har en enkel nässelkräm som jag brukar servera till pasta. Det är en riktig favorit som jag har lagat varje vår i säkert 20 år. Bryn försiktigt 1 hackad lök och 1–2 finhackade vitlöksklyftor i lite olivolja i en panna. Tillsätt ett par nävar av de förvällda hackade nässlorna, rör om och tillsätt 2 dl crème friache, salta och peppra. Pressa över lite citronsaft. Det går även bra att hacka i andra färska örter som t ex lite gräslök eller salvia. Servera med nykokt pasta och toppa med rikligt mängder parmesan och rostade pinjenötter.

Recept på Nässelpesto
Jättegott som inte kostar skjortan
Foto: Suzanne Ribbing

Det är lätt att göra egen pesto på nässlor och den går att variera på olika sätt. Ett förslag är attHär mixa ett par nävar förvällda nässlor, 1 riven vitlöksklyfta, en liten knippe basilika (kan uteslutas), 1 dl riven parmesanost och 1 dl riven rostade och saltade mandlar. Mixa till en slät pesto, salta och peppar och ringla i olivolja av god kvalité tills du får önskad konsistens. Servera till pasta, fisk eller grillat.

LÄS MER: Här hittar du mer från Suzanne Ribbing 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.