Kött som passar till sommarens grillmiddagar

Kött som passar till sommarens grillmiddagar
Irland har Europas längsta betessäsong och djurens naturliga, gröna utomhusliv ger ett kött som håller en mycket hög kvalitet. Foto: Jack Caffrey / Board Bia
Precis som den flitigt använda frasen ”drick mindre, drick bättre” finns en liknelse på matfronten, där vi nötköttsälskande svenskar anammat det här med att äta mindre men bättre kött. Det är i allmänhet irländskt premiumkött och i synnerhet gräsbeteskött som tilltalar oss medvetna svenskar och är ett kött som passar till sommarens grillmiddagar
Ska man titta på siffror är 63 procent den siffra som sticker ut då Irland redovisar sin nötköttsexport till Norden under 2021. Det är Sverige som står för den dominansen och det är framför allt gräsbetesköttet som vi lärt oss att uppskatta. 
Men ska vi inte äta mindre kött, tänker den upplysta konsumenten. Det gör vi också. Svenskar väljer alltmer hållbara livsmedel och växtbaserade produkter när det matshoppas, men när vi väl köper kött faller valet på premiumkött snarare än de billigare alternativen. Svenskt kött står högt upp på önskelistan, men det irländska nötköttet har stadigt ökat i popularitet. God smak och hög kvalitet är bidragande faktorer bakom populariteten, som till stor del beror på den gräsbetande boskapen.
Gräsbetande hälsoeffekter
Att ta vara på sina tillgångar, det kan man säga att Irland gör. Landet har Europas längsta betessäsong och djurens naturliga, gröna utomhuslivet ger ett kött som håller en mycket hög kvalitet. Vid slakt har mer än fyra femtedelar av boskapens föda varit gräs, vilket är den i särklass högsta andelen i Europa, och de irländska nötkreaturen har ett gräsintag på imponerande 95 procent där det mesta kommer från att de är frigående. Djuren kommer från gårdar som ingår i Bord Bia Sustainable Quality Assurance Scheme (SBLAS) och de tillbringar minst 220 dagar per år utomhus där de betar på de gröna markerna.

Kött som passar till sommarens grillmiddagar

De svenska reklamfilmerna med de harmoniska korna på grönbete, som resulterar i ett välbekant smörmärke, hade kunnat vara inspelade på Irland. Det finns vetenskapliga studier som visar att gräs är en naturligare föda för nötdjur än säd. Djur som betar och äter hö istället för kraftfoder mår helt enkelt bättre och smakar i slutändan också bättre. Betande nötdjur får dessutom i sig mer vitamin A och karoten, som ger både det irländska nötköttet och smöret en naturligt vinröd respektive gul färg. Ska man titta vidare på de gräsbetande hälsoeffekterna så innehåller köttet en högre andel omega 3-fettsyror och CLA, vilket hjälper till att sänka kolesterolet och minskar risken för cancer.
Irland är norra halvklotets största nettoexportör av nötkött. Hela 90 procent av landets nötkött går på export till drygt 40 länder och vill man visualisera hur mycket kött det handlar om är det ett faktum att Irland varje år producerar tillräckligt med nötkött för att föda 28 miljoner människor!
Kvalitetssäkring och spårbara djur
Att det råder ”passkaos” i Sverige har många ressugna fått erfara detta år. Irland är proffs på pass för sina nötkreatur. Redan på femtiotalet införde man individuell kalvmärkning och har under åren utvecklat ett system för spårbarhet av djur som kommit att bli ett av världens mest omfattande. Kärnan i detta är The Animal Identification & Movement System (AIM), som infördes i slutet av nittiotalet och följer alla nötkreatur på Irland från födsel till slakt. Varje kalv på Irland märks vid födseln och får sitt individuella pass – i syfte att kunna registrera alla förflyttningar och eventuell sjukdomshistorik. Inte ett enda djur går till slakt utan att dessa pass först har kontrollerats via nämnda AIM. Tack vare dessa märkningar kan samtliga irländska nötdjur spåras tillbaka till gården. 

Gräsbetat nötkött, med sina specifika, positiva näringsegenskaper och rika smak, passar perfekt för sommarens alla grillmiddagar. Pratar vi om grillens råvaror har färska siffror visat att 65 procent av svenskarna köper dyrare premiumkött i större utsträckning än tidigare. The Irish Food Board/ Board Bia har plockat fram några frestande grillrecept med irländsk twist som vi svenskar kan njuta av under ljumma sommarkvällar. Du hittar ännu fler recept på www.irishmeat.se/recept/ Smaklig måltid!

Grillad biff med avokado, mango och bönsalsa


Ingredienser: 
4 valfria köttbitar
Salt och svartpeppar
1 avokado, skalad och tärnad 
1 mango, skalad och tärnad
100 g röda kidneybönor i burk, avrunna  
1–2 vitlöksklyftor, finhackade
En handfull koriander, finhackad
Citronsaft från en halv citron
1 röd chili, skivad
Massor av svartpeppar
2 tsk olivolja 

Så här gör du: 
Krydda biffarna med lite salt och svartpeppar.
Hetta upp pannan eller grillen. Grilla/stek biffarna 3–6 minuter på varje sida, beroende på hur du vill ha dem tillagade. Låt vila några minuter innan servering.
Medan biffarna tillagas, blanda ihop salsaingredienserna. Servera salsan med biffarna och bakad potatis.

Tips! För en snabb biff-på-språng, skiva köttet tunt och servera i ett pitabröd tillsammans med en sked salsa och några salladsblad.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.