Jessica Frej välkomnar vårens primörer

Äntligen är våren här, och du vet vad det betyder – sparris och ramslökssäsong! Jag har samlat några grymma favoritrecept som är superlätta att göra och smakar fantastiskt.

Perfekt för att bjuda över några vänner och njuta av våren tillsammans med något gott att dricka i glasen. Den vita sparrisen är en given hit som förrätt, medan sparrispizzan är perfekt snacks för lite mingel. Ramslökssmör är underbart till grönsaker, bröd men också på grillat kött eller kyckling. Potatisen brukar jag servera som drinktilltugg istället för vanliga brödsnittar.

Hoppas ni passar på att njuta av alla vårens primörer i helgen!

Text och recept: Jessica Frej. Foto: Lina Eidenberg Adamo

VIT SPARRIS MED BEARNAISE PÅ BRYNT SMÖR OCH KRUTONGER

8 vita sparrisar
1 msk salt
1 msk strösocker
1 citron
1,5 l vatten

Servering
2 skivor vitt bröd, välj glutenfritt för glutenfri rätt

Bearnaisesås
1 bananschalottenlök
1 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk torkad dragon, till lagen
200 g smör
2 äggulor
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk torkad dragon, att smaksätta med.

  • Koka upp salt, socker, citronjuice och vatten i en vid kastrull som rymmer sparrisen.
  • Dubbla koklagen om de inte täcker sparrisen.
  • Skala sparrisen med potatisskalare och koka den i 10–15 minuter beroende på tjocklek. Ta upp sparrisen och placera på ett eller fler fat.
  • Rosta brödet i brödrost och dela till krutonger.

Bearnaise

  • Hacka löken och lägg den i en kastrull ihop med vatten, vinäger och 1 msk dragon.
  • Låt det koka i 3–4 minuter tills det återstår 2–3 msk vätska.
  • Sila bort löken och dragonen. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt svalna medan du bryner smöret.
  • Bryn smöret i en egen kastrull. När smöret smält fortsätter du ha det på värmen och rör hela tiden till de blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Häll smöret i en liten kanna.
  • Vispa ner äggulorna i vinägerreduktionen. Ha det på väldigt svag värme och vispa hela tiden medan du droppar i smöret. Det får inte bli för varmt då spricker såsen. Är det för svag värme så tjocknar den inte.
  • Smaksätt såsen med svartpeppar, salt och dragon och servera tillsammans med sparrisen och brödkrutongerna.

RAMSLÖKSSMÖR MED CITRON

200 g smör
1 liter ramslöksblad
1 citron saft och zest
5 ätbara blommor ex penséer

  • Mixa smör citronsaft, citronzest och ramslök i en matberedare till ett grönt smör.
  • Lägg i plastfolie och rulla till en cylinderform. Plocka bort bladen från blommorna och tryck på smörrullen.
  • Servera till kokta grönsaker t ex kronärtskockor eller grillat.
  • Går bra att frysa

SPARRISPIZZA

1 förp smördeg (finns glutenfri)
1 burk crème fraîche
0,5 tsk salt
2 dl Västerbottensost, riven
1 förp grön sparris
ätbara blommor (ex penséer)
svartpeppar, nymalen

  • Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme.
  • Rulla ut degen och bred över crème fraiche och salta.
  • Strö över osten.
  • Skär av 3–4 cm av nedersta stjälken på sparrisen där den är träig.
  • Lägg sparrisarna på pizzan.
  • Baka i 25 minuter.
  • Gör vegansk genom att byta till mjölkfri crème fraiche och ost. Kolla så degen är vegansk.

ROSTAD POTATIS MED RAMSLÖKSPESTO

Rostad potatis
500 g fast potatis (små)
salt
olivolja

Lollos ramslökspesto
100 g parmesanost
2 dl olivolja
100 g ramslök
1 citron, saft och zest
1,5 dl solroskärnor
0,5 tsk salt

Rostad potatis

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Rosta potatisen på en plåt i ugnen med salt och olivolja tills de är mjuka rakt igenom, ca 40 minuter.
  • Dela potatisen. Tänk att en halva ska vara en lagom tugga.
  • Lägg ut på ett fat så de står stabilt.
  • Klicka pesto på varje potatis när de svalnat lite.

Lägg gafflar bredvid så man lätt kan hugga in.

Lollos ramslökspesto

  • Riv osten.
  • Mixa olja, ramslök, citronsaft och citronzest.
  • Häll i ost och solroskärnor och pulsmixa till bra konsistens, den ska vara lite bitig.

Jessica Frej
Ålder: 34 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 2 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej

Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.

Fler recept hittar du här!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.