Julöl för alla smaker både till och i julmaten

Julöl för alla smaker både till och i julmaten
Julöl för alla smaker både till och i julmaten. Foto: Mats Garb

Årets julölsprovning med Spendrups hölls på restaurangen OMAKA i Stockholm och trots avsaknaden av vinter och snö lyckas med verkligen skapa en härlig julkänsla under ett par timmar. Efter förra årets samarbete med Ludwig Tjörnemo, som med sin seger i Årets Kock 2020 fick ta fram en egen öl tillsammans med Spendrups Chefsbryggmästare Richard Bengtsson, har man återigen plockat med stjärnkocken för att ta fram recept för att visa att det finns julöl för alla smaker både till och i julmaten.

Julöl har vi här uppe i norr ägnat oss sedan 1800-talet och sedan dess har vi njutit av drycken tillsammans med julbordet.

För att i år göra öl ännu mer relevant på julbordet, har Spendrups tillsammans med kocken Ludwig Tjörnemo tagit fram recept och inspiration till hur du bjuder dina gäster på årets öligaste julbord. Recepten innehåller allt från den något obemärkta restprodukten drav till en av sortimentets nykomlingar – skogsglögg. 

– Att dricka julöl till julmaten är en gammal och kär tradition. Varför inte skapa nya traditioner och låta ölet få ta ännu mer plats på julbordet? Med årets öligaste julbord vill vi inspirera till att våga experimentera i julstöket och laborera med smakerna, genom att använda den mörka julölen även i maten, säger Richard Bengtsson, Chefsbryggmästare på Spendrups.

Spendrups fyllt julölssortimentet med fler nyheter i år och Melleruds Julöl gör comeback på hyllorna tillsammans med en alkoholfri variant. Bland de andra nyheterna hittar vi Mariestads Winter Strong Ale och Pistonhead Chimney Sweeper. 

Och i år ska som sagt Ludwig Tjörnemo guidar oss i år till det öligaste julbordet i tidernas historia. Öl är en smakförhöjare som passar fint tillsammans med de klassiska smakerna vi hittar på det svenska julbordet.

Här kommer traditionell julmat i ny tappning – i år med öl som krydda.

Julöl för alla smaker både till och i julmaten
Drav-knäcke med sill och ägg tillsammans med en Pistonhead Chimney Sweeper.

Drav-knäcke med sill och ägg

Drav är en restprodukt från bryggningen av öl, det vill säga krossade maltkorn som blir över vid lakningen. Drav går utmärkt att använda vid bakningen för att få till ett gott, saftigt näringsrikt bröd. För att ytterligare förhöja smakerna har Ludwig även haft i en skvätt strong ale i degen innan bakning. 

Dryck som passar till: Pistonhead Chimney Sweeper och Melleruds Alkoholfria Julöl

Gravad laxtartar med senap och äpple och Melleruds Prima Julöl.

Gravad laxtartar med senap och äpple

Lax på julbordet är en stående klassiker som länge funnits med på det svenska julbordet. Ludwig visar hur man kan göra laxen mer modern och förhöja smakerna tillsammans med äpple, pepparrot och Melleruds julöl. 

Dryck som passar till: Melleruds Prima Julöl

Kryddig korv med rödkål, brysselkål och tunnbröd serveras med Wisby Julöl.

Kryddig korv med rödkål, brysselkål och tunnbröd 

Öl passar generellt bra ihop med vår svenska husmanskost. Men hur tar vi bäst vara på våra klassiska smaker? I den här rätten har Ludwig moderniserat den svenska husmanskosten som enligt tradition har en tydlig roll på julbordet, genom att koka in rödkålen i Wisby Julöl, som i sin tur gifter sig fint med den kryddiga viltkorven.  

Dryck som passar till: Wisby Julöl

Bakad gris med konfiterad potatis, karamelliserad äppelkräm och ansjovis tillsammans med Mariestads Julebrygd.

Bakad gris med konfiterad potatis, karamelliserad äppelkräm och ansjovis

Ett klassiskt svenskt julbord brukar ätas som 7–9 rätter. Här visar Ludwig på att det går att kombinera klassiska rätter och få ut maximalt med smak. Den här rätten är en ny tappning av julegris och Jansons frestelse – i en och samma rätt. Den rökiga Pistonhead Chimney Sweeper ger rätten ett djup och bjuder in till nya smakupplevelser. 

Dryck som passar till: Mariestads Julebrygd

Mjuk pepparkaka med yoghurtsorbet, apelsin och kryddig äppelmust och Mariestads Winter Strong Ale.

Mjuk pepparkaka med yoghurtsorbet, apelsin och kryddig äppelmust

Alkohol i desserter är generellt bra som smakförhöjare. Grythyttans Skogsglögg är fylld med härliga julkryddor som kommer att ge den mjuka pepparkakan ett lyft tillsammans med apelsinen. Ludwig har använt en skvätt Brutal Brewing, Raw Law Apple & Cinnamon i den mjuka pepparkakan för att ge den lite mer kropp och smak. 

Dryck som passar till: Mariestads Winter Strong Ale 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.