Mer av julskinkan

När vi tänker på julskinkan så är det ofta som medelpunkten på det klassiska julbordet, men när vi tog del av Novus stora undersökning kring svenskarna och julskinkan på uppdrag av Sveriges grisföretagare som driver Swedish Pork, så är det årets första skinkmacka man längtar mest efter. En skiva skinka, ett vört- eller knäckebröd och helst med grovkornig senap. Vi såg också att man gärna äter julskinkan fler gånger än bara på julbordet. Majoriteten äter julskinkan 5 gånger eller mer. Så här vill vi tipsa om tre recept där vi med nya tillbehör, texturer och kryddor kan skapa helt nya rätter. Här kommer Vinsiders matbloggare Arne Mattissons tolkning av den klassiska husmanskosten, asiatiskt och en klassisk ”Ham-burger” men där han använder julskinkan som bas. 

Här kommer första rätten som Arne satte ihop i senaste numret av Vinsider och vi kommer att ge er ny maträtt imorgon!

Tonkatsu på Julskinka med Dijonsenapscreme, tonkatsusås och Grönkålssallad

4 portioner

Tonkatsu:

4 skivor tillagad julskinka ca 5–6 mm tjocka

3 dl mjöl

3–4 dl pankoströbröd

3 ägg

½ l rapsolja

Smör till stekning

Tonkatsusås:

1 msk tomatpuré

3 msk worcestershiresås

1 dl tomatketchup

2 msk japansk soya

1 msk honung

Dijonsenapscreme:

1,5 dl smetana

0,5 dl majonnäs

Dijonsenap

Svartpeppar, 

Salt

Grönkålssallad:

200 gr grönkål rensad  från bladnerver

2 apelsiner

1,5 dl valnötter

Dressing:

0,5 dl Olivolja

4 msk äppelcidervinäger

1 tsk balsamico

Salt, peppar och citronsaft

Ris till 4 portioner

Så här gör du:

Blanda ihop alla ingredienser till Tonkatsusåsen, smaka av och ställ in kylen.

Blanda smetana och majonnäs och smaka av med Dijonsenap och salt och svartpeppar – ställ in i kylen.

Blanda alla ingredienser till dressing och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Rensa grönkålen från de grova stjälkarna och lägg de i kokhett vatten ca 1 minut – kyl därefter i iskallt vatten och låt rinna av innan du skär ner bladen i mindre bitar.

Skala och skär apelsinerna i mindre bitar och grovhacka nötterna. Blanda ihop alla ingredienser till salladen och häll över dressingen, blanda väl.

Sätt på och koka riset.

Skär julskinkan i skivor ca 5–6 mm tjocka och  vänd sedan skinkan först i vetemjöl, sedan i de uppvispade äggen och till sist i pankoströbrödet.

Tillsätt oljan och en smörklick i en traktörpanna och vänta till smöret fräst färdigt och sänk därefter temperaturen något. Stek/fritera försiktigt ett par skivor i taget tills du har en gyllene och krispig yta på båda sidorna. Lägg över på ett fat med hushållspapper.

Lägg upp salladen på tallrikar, skiva köttet i strimlor och lägg ovanpå salladen, rippla sedan dijonsenapscremen över köttet.

Servera tillsammans med det kokta riset och Tonkatsusåsen i små skålar. Blir som godast om du äter denna rätt med pinnar.

Här hittar du fler recept från Arne Mattisson

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.