Vinlagring och vad du ska tänka på

Vinlagring

Intresset för vinlagring har ökat det senaste åren och det finns inget som tyder på att trenden minskar. Så snart man har ökat sin kunskapsnivå inom vin brukar det ganska snabbt bli intressant att börja lagra viner.

Dels vill man jämföra och följa utvecklingen av ett vin, men många viner tjänar också på att lagras. Ta till exempel en ung Barolo med endast ett par år på nacken. Absolut kan man dricka den idag, men om man väntar ett par år så kommer det utvecklas och blomma ut helt. 

Så vad behövs?

Först och främst ska det vara mörkt. Ljuset är en av vinets värsta fiender och exponering av solljus är inget bra. Så en mörk plats är nummer ett. Därefter kommer temperaturen och den ska helst vara så jämn som möjligt och är det idealiskt ligger den runt 12-13 grader. 

Nu kanske en del tänker på sin placering och det finns säkert några som har sina viner i skåpet ovanför kylskåpet. Mörkt men nej. Kan vara en de sämsta plaster att förvara sina viner på. Kylskåp ger ifrån värme och det kan bli en del vibrationer som påverkar vinet negativt. Så bort med flaskorna därifrån en gång för alla. 

Mörker och temperatur. Var hittar vi det? Bor du i hus kanske det finns en möjlighet att inreda en egen vinkällare för vinlagring. Ett annat alternativ är såklart en vinkyl eller ett vinlagringsskåp. Som du säkert förstå av namnskillnaden så är det ena till för att kyla och det andra för att lagra. Fast sen handlar det lite om hur länge man ska lagra vinet. Många vinkylar fungerar utmärkt till att lagra viner ett par. Exakt vad du ska välja kan du få hjälp hos en återförsäljare. I Stockholm har du ett flertal men för att nämna en så har du vinlagring.se som även har ett showroom i Enebyberg. 

Fast nu har jag inget hus med källare och istället för att lägga pengar på en vinkyl vill jag köpa vin. Vad gör jag då? Ett tips är att tömma en garderob hemma och inreda den med vinställ eller hyllplan. Absolut kommer det vara lite varmare än 12 grader, men det kommer funka hur bra som helst. Och när det är dags att dra korken ur en flaska så ställer man in den i kylskåpet någon timme innan det är dags att poppa. 

Ett annat alternativ, men med en liten risk om det finns klåfingriga grannar, är att ställa pavorna i källarförrådet. Men du bör nog se till att smyga ner och upp flaskorna utan att någon ser.  

Då är vi klara med förutsättningarna vid vinlagring och nu är det dags att köpa vin. Och då kommer vi till själva kärnfrågan. Vad ska jag köpa? Det finns garanterat de som tror att allt vin kan lagras. Och visst går det att lägga undan flaskan med rätt förutsättningar, men om det inte är lagringsdugligt så kommer det smaka gammal räv när det väl plockas fram. 

vinlagring
Claes Lindquist

Så vi ställde ett par frågor till Claes Lindquist på Wine Affair om vinlagring och vad man bör tänka på.

Vad går att lagra egentligen?

– För det första är det svårt att hitta viner under 150 kronor som går att lagra. Mycket av de som säljs på Systembolaget är absolut inget lagringsdugligt vin utan det är kanske 5–7 procent av som faktiskt går att lagra. Om ett vin går att lagra handlar bland annat om vinmakaren, traditioner från området och druvor för att nämna ett par saker. En del viner som till exempel naturviner tjänar oftast inget på att lagras utan bör konsumeras ganska så omgående. Men det handlar väldigt ofta om vilka traditioner som finns i området och vilken typ av vin som tillverkas. Tar vi Bordeaux, Bourgogne och Piemonte som exempel så har man en lång tradition av att tillverka viner som går att lagra.

Hur vet man om vinet går att lagra då?

– Det få man läsa sig till eller fråga. Och det finns producenter som gjort vin sen början av 1900-talet vars viner bevisligen går att lagra, men du bör verkligen ta reda på fakta innan du handlar, så du inte riskera att samla på dig viner som sen inte går att dricka. Priset spelar in men du kan hitta riktigt bra viner mellan 250 och 500 kronor. Tänk på att köpa minst fyra om du har möjligheten. En för att prova nu och resten om fem år och så vidare. Lite beroende på vad det är för vin.

Varför vill man lagra sina viner?

– Jag brukar jämföra med matlagning ibland. Precis som att laga en speciell rätt och ge den det där lilla extra, så är det med vin också. Att kunna bjuda sina gäster på ett moget vin som fått utvecklas kan för många bli en helt ny upplevelse. Oftast dricker vi unga viner, både hemma och ute på krogen. Och hittar du ett moget vin på vinlistan få du också betala för det. 

Är du ung och klara av att lägga undan dina viner utan att röra dom så kan du ha fantastiska skatter att plocka fram längre fram. En del viner kommer du kunna dricka under hela din livstid.

Hur är det med vita viner och lagring?

– Min högst personliga åsikt, men jag tycker att det är få vita viner som vinner på att lagras längre än tio år. Sen kan den vara väldigt roligt att som vinnörd plocka fram en vit bourgogne från 90-talet. Den kommer kanske inte vara lika god som den var under sina glansdagar men den kommer vara intressant. Du kan jämföra med ett rött vin som har lagrats 20–25 år, när du server det kommer nästan alla tycka att det är jättegott, även de som bara dricker boxviner och aldrig druckit ett moget vin kommer att tycka om det. Gör du samma sak med ett vitt vin kommer förmodligen 7 av 10 inte tycka att det är speciellt gott. Men ta till exempel chablis som är ett väldigt lagringsbart vin för att vara vitt, men det är ju inte säkert att du kommer tycka om att dricka det moget. Förmodligen är du van vid att dricka det ungt med en hög syra och det upplevs som friskt med toner av citrus och äpplen, men lagrar du det i 10-15 år så kommer det fram något helt annat. Du kommer få gulare färg och nötigare toner tillsammans med ost och lätt oxiderat och massa annat som kommer fram. Absolut kan det vara spännande och gott ibland, men jag skulle inte alltid vilja dricka min chablis så. Idag är nog 2014 kanske 2012 perfekt att dricka. Fortfarande finns den unga frukten kvar, men börjar få en del komplexa toner. 

Hur tänker du med förutsättningarna när vinet lagras? 

– Mitt råd är också mörker och temperatur. Se till att de inte exponeras för ljus och försök att hitta en plats där temperaturen håller sig mellan 13–16 grader. Om det är varmare så skadas inte vinet men det går fortare att mogna. Det bör man tänka på. Sen gör det inget om det svänger med några grader under sommar och vinter. Så länge det inte är några jätteskillnader.

Okej, om vi ska sammanfatta och koka ner det till ett par korta och konkreta tips?

– Köp viner som du vet går att lagra och chansa inte. Ta reda på fakta och du behöver inte köpa de dyraste utan köp i prisklassen runt 250 kronor och upp till 500 kronor. Och framförallt rekommenderar jag att köpa röda viner om man vill lagra längre och minst fyra flaskor för att kunna öppna om 10 eller 20 år för att följa utvecklingen.

Text: Mats Garb

 

Läs: Ny vinkyl från LG Signature

Följ Vinsider på Instagram

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.