Laga mat ute med Sebastian Schauermann

Att laga mat utomhus över öppen eld har vi gjort i tusentals år innan vi kröp in i värmen och bekvämligheten med elektrisk spis och ugn.
I och med pandemin har många hittat ut igen och statusuppdateringar med kompisar som lagar mat i naturen blir allt mer frekventa, desto mera primitivt – fler likes och följare. 
Jag själv är inte sämre och har alltid haft en liten pyroman i mig och minns med värme att vi campa i tält, med korvgrillning i naturen som liten.
För några år sedan var jag bara tvungen att skaffa en OFYR, för med den kan man laga allt med en härlig brasa. Du har en eldstad i mitten och ett stekbord runtom och du kan tom sätta en ugn ovanpå numera (måste införskaffas). Där kan du alltså laga en trerättersmeny på en och samma eld och det har hänt att jag lagat mat upp till 100 personer på den utan problem.
Det allra finaste är att den kan stå ute året runt och behöver ingen speciell skötsel utan den skall vara rostig och snygg precis som den kommer.
Jag är inte först på bollen i år men lite grillad sparris är alltid trevligt på grillen till att börja med, sedan vill man ju fira att tacon fyller 30 år i Sverige och att göra egna vetetortillas är alltid en succé. På tacon har jag  en långbrässerad Brisket kryddad med kebabkrydda, som jag rivit sönder och till vegetarianen blev det till att prova en färdig vegoburgare.
Superenkel matlagning och jättekul med en dag ute i solen framför öppen eld.
Kebabtacon är här för att stanna kan jag säga och ni vet var ni såg det fört:)
Nu när det ibland kommer soldagar får man ju riktiga vårkänslor och rosévinsuget och sommardrinkarna kommer såklart fram. Jag kan verkligen rekommendera nyheterna från Carlsberg. Radler är något som jag som halvösterrikare känner till väl, man blandade starköl med Fanta så det skulle bli barnvänligt, ja jag är född på 70-talet då fick man dricka vin eller öl blandat med läsk det var inga konstigheter. 
Radler är alkoholfri och med citronsmaken funkar den faktiskt väldigt bra, perfekt balans mellan det bittra, syrliga och lite sött.
Spritz vet väl alla vad det är nuförtiden, men nu kommer även den alkoholfri från Sommersby, mycket smak av apelsin och lite bitter, inte precis som originalet men den är nog lite för barnvänlig för min smak, men kommer funka för de som är yngre än mig.
Bjuder även på ett recept på en mojito gjord på öl, lime, mynta och flädersaft, även det nått jag kommer göra fler gånger denna sommar. Kanondrink!
Rosevinet hittas i beställningssortimentet, Giugal Cotes du Rhone 2020 för 129 spänn.
Elegant och trevlig med lite tyngre smak och mycket frukt. Inte bara till mingel utan du kan matcha den med mat, varför inte lite grillad lax?

Sebastian Schauermann

Sebastian trendspanar på utesäsongen
OFYR grill
Radler 0.0.
Kebab taco
Unconventional burger (Plant based)
Beerjito
Rosévin
Tre tips när du lagar mat ute
Förbered så mycket du kan hemma, så du inte behöver krångla när du är ute.
Fokusera på enkelhet och använd inte för mycket ingredienser.
Torr ved och bra verktyg.
Hemmagjorda vetetortillas
16st
7,5 dl Vetemjöl
2,5 dl Vatten 
100 gram smält Smör
1 tsk bakpulver
1 tsk Salt 
Blanda dom torra ingredienserna och tillsätt sedan smör och vatten knåda för hand eller i en degblandare tills degen blir en fast och skinande klump.
Fördela på ett bakbord eller ren yta 16st lika stora bollar ,strö över lite mjöl och tryck till dem lite så dom blir platta och låt sedan vila i minst 30 min upp till en 1 timme.
Kavla ut dem till önskad storlek någonstans mellan 15-20 cm och stek dom på grillen i en torr het gjutjärnspanna ca 45 sek på första sidan och typ 10 sek på andra sidan.
Nu kommer det viktiga för att få dem följsamma och goda, stapla dem ovanpå varandra och slå in dom i en handduk eller om du har en korg med lock. Detta gör att fukten bevaras i dom och att dom inte blir torra och hårda. 
Om du lägger dem i en plastpåse så kan du spara dom om det blir några över.

Långbakad oxbringa (braised brisket)
Denna rätt går lika bra att göra med en bit högrev eller någon annan lite fetare del, fläskkött kan också funka.

Ca 1 kg färsk oxbringa 
1 delad gul lök
1 liter vatten
4 msk kebabkrydda ( alt blanda själv  svartpeppar, oregano, spiskummin, paprika, cayenne, koriander, vitlök, chilipeppar) 
Salt 
Använd en eldtålig gjutjärnsgryta med lock, dela köttet i så stora bitar att dom får plats i din gryta. Gnid in köttet med salt och kryddor.
Ställ grytan på elden tills du fått bra värme och bryn köttet runt om, du behöver inget fett då bringa har gott om ister på sig. Lägg i löken och låt den få färg.
Häll på hälften av vattnet och sätt på locket. 
Dra grytan från direkt värme och låt den gå så pass att det puttrar lite långsamt. 
Bräsera köttet i ca 2–4 h tills det faller isär, fyll på med vatten om det kokar bort.
När köttet är så mört att du kan dra isär det med en gaffel är det färdigt att serveras på en nygrillad tortilla.

Grillad salsa
2 st röd paprika
2 st tomater
1 st röd lök
1 röd chili eller efter smak
¼ ananas
2 st vitlöksklyftor
1 st lime 
2 msk olivolja
Grilla alla grönsaker tills dom får lite bränd färg och är mjuka.
Skrapa av det brända skinnet på paprikan, hacka/mortla eller mixa sedan samtliga grönsaker till en färsk grillad salsa. Smaka av med salt olivolja och limesaft.

Avokado mole
Det här är ingen guacamole utan en härligt syrlig sås som sätter piff på mustiga rätter.
Den här kan du göra i förväg innan du ger dig ut i naturen, då det är enklast att göra i en mixer.

1 dl limesaft
1 dl vatten
2 msk rapsolja eller avocado olja 
1 näve hackad färsk koriander (är du en hatare kan man ha mynta)
2 st jalapeños
1 st vitlöksklyfta.
2 st mogna avokado
Släng allt i mixern eller en mortel och mixa/mortla till en slät sås den skall ha samma tjocklek som filmjölk tycker jag.

Beerjito  
Till 1 drink 
Mynta (efter tycke och smak) 
2,5 cl Fläderblomssaft 
2 cl Limesaft (pressad) 
Is 
Ca 1,5 dl Carlsberg Alcohol Free 
  
Klappa myntan och lägg i glaset 
Häll i lime- och flädersaft 
Lägg i is 
Fyll upp med Carlsberg Alcohol Free 
Rör försiktig
Sebastian tipsar om Guigal Côtes du Rhône Rosé, 2020 som finns i Systembolagets beställningssortiment. 129 kronor och art.nr 50612
“Sommar på flaska! Frisk och fruktig med hallon, jordgubbar och artighet i avslutet.”
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.